Jak grać na dwóch VSTi w czasie rzeczywistym?

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
rimax
Jak grać na dwóch VSTi w czasie rzeczywistym?

Post autor: rimax » czwartek 27 gru 2007, 18:59

Mam pytanie, chciałbym użyć instrumenty wirtualne do gry na żywo, problem w tym, iż nie wiem w jaki sposób, i czy w ogóle, można byłoby grać na dwóch vst w realnym czasie, w sposób niezależny, najlepiej na jednej klawiaturze?
Mogę ewentualnie drugą klawiaturę dokupić rzecz w tym, że nie wiem czy to się sprawdzi, bowiem na razie jestem na etapie koncepcyjnym :).
Myslę o zakupie laptopa i karty emu 1616m, tej do laptopa i mam wątpliwość, mianowicie jeden klawisz pójdzie z interfejsu emu, czy mogę dokupić drugi interfejs mid,i taki na usb i czy cubase ten drugi interfejs zobaczy?
Jeśli tak to wtedy sprawa byłaby prostsza, ale czy muszą być dwie klawiatury, bo teraz jak próbuję grać na dwóch różnych vsti to mam je na całej klawiaturze i gram w ten sposób na dwóch próbkach jednocześnie, rzecz jednak w tym, że chcę klawiaturę podzielić. Sszczerze wątpię, iż da się ograniczyć skalę danej próbki, jak to robię w swoim korgu.
Z góry dziękuję za podpowiedzi.
muzykuję amatorsko, pragnę jednakże zgłębić tajniki dokonywania nagrań muzycznych i realizacji dźwięku.

Awatar użytkownika
Foxter
Kontakt:

Re: Jak grać na dwóch VSTi w czasie rzeczywistym?

Post autor: Foxter » czwartek 27 gru 2007, 19:13

...Mam pytanie, chciałbym użyć instrumenty wirtualne do gry na żywo, problem w tym, iż nie wiem w jaki sposób, i czy w ogóle, można byłoby grać na dwóch vst w realnym czasie, w sposób niezależny, najlepiej na jednej klawiaturze?
Mogę ewentualnie drugą klawiaturę dokupić rzecz w tym, że nie wiem czy to się sprawdzi, bowiem na razie jestem na etapie koncepcyjnym :).
Myslę o zakupie laptopa i karty emu 1616m, tej do laptopa i mam wątpliwość, mianowicie jeden klawisz pójdzie z interfejsu emu, czy mogę dokupić drugi interfejs mid,i taki na usb i czy cubase ten drugi interfejs zobaczy?
Jeśli tak to wtedy sprawa byłaby prostsza, ale czy muszą być dwie klawiatury, bo teraz jak próbuję grać na dwóch różnych vsti to mam je na całej klawiaturze i gram w ten sposób na dwóch próbkach jednocześnie, rzecz jednak w tym, że chcę klawiaturę podzielić. Sszczerze wątpię, iż da się ograniczyć skalę danej próbki, jak to robię w swoim korgu.
Z góry dziękuję za podpowiedzi....
np w Logicu lub live robi sie to tak. Ustawiasz na 2 kanalach inne vst. obydwa uzbrajasz (przycisk REC) kazdy z kanalow ma osobny kanal MIDI.Teraz na klawiaturze Midi mozna rozdzielic zeby np polowa grala na 1 kanale midi a druga na 2-gim.I mamy dzielona klawiature.W pakiecie Logic 8 aplikacja MainStage umozliwia w dosc prosty sposob uzyskanie tego o czym piszesz...ale praktycznie chyba kazdy pozadny DAW da z tym rade.

http://profile.myspace.com/szymonszulc

Awatar użytkownika
Foxter
Kontakt:

Post autor: Foxter » czwartek 27 gru 2007, 19:16

Trzeba by bylo sprawdzic czy twoja klawiatura midi ma mozliwosc definiowania roznych kanalow midi dla poszczegolnych klawiszy wtedy uda ci sie to co chceszprzy odpowiednich ustawieniach w Cubase.
http://profile.myspace.com/szymonszulc

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Post autor: Pan_Jabu » czwartek 27 gru 2007, 19:20

...Trzeba by bylo sprawdzic czy twoja klawiatura midi ma mozliwosc definiowania roznych kanalow midi dla poszczegolnych klawiszy wtedy uda ci sie to co chceszprzy odpowiednich ustawieniach w Cubase....

Właśnie, to powinieneś przede wszystkim napisać: jaką masz klawiaturę w tej chwili...

Awatar użytkownika
synt

Post autor: synt » czwartek 27 gru 2007, 20:29

...Mam pytanie, chciałbym użyć instrumenty wirtualne do gry na żywo, problem w tym, iż nie wiem w jaki sposób, i czy w ogóle, można byłoby grać na dwóch vst w realnym czasie, w sposób niezależny, najlepiej na jednej klawiaturze?
konieczny jest Merger MIDI 2xIN/ OUT. lub jedna klawiatura z mozliwością podziału"split". Reszte ustawia sie w konkretnym programie lub hoscie vst
Interesuję się elektroniką muzyczną. Projektuję i konstruuję proste syntezatory i przystawki modyfikujące dźwięk.

KYMY

Post autor: KYMY » czwartek 27 gru 2007, 22:14

......
konieczny jest Merger MIDI 2xIN/ OUT. lub jedna klawiatura z mozliwością podziału"split". Reszte ustawia sie w konkretnym programie lub hoscie vst...

A ja z uporem maniaka proponuję MIDI-OX i jego dość prosty w obsłudze "data mapping" w którym można zdefiniować m.in, który zakres klawiatury ma być na którym kanale.
I nie trzeba ani "splita" ani "mergera". ( www.midiox.com )

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » czwartek 27 gru 2007, 23:26

konieczny jest Merger MIDI 2xIN/ OUT. lub jedna klawiatura z mozliwością podziału"split". Reszte ustawia sie w konkretnym programie lub hoscie vst...
a po co merger skoro ma być jedna klawiatura? jak już to zupełnie odwrotnie (splitter, thru-box), ale ponieważ chodzi o instrumenty wirtualne to niepotrzebny żaden dodatkowy sprzęt - wszystko załatwia się odpowiednio konfigurując program host, tak jak napisali koledzy wyżej.

Awatar użytkownika
synt

Post autor: synt » czwartek 27 gru 2007, 23:45

...konieczny jest Merger MIDI 2xIN/ OUT. lub jedna klawiatura z mozliwością podziału"split". Reszte ustawia sie w konkretnym programie lub hoscie vst...
a po co merger skoro ma być jedna klawiatura? jak już to zupełnie odwrotnie (splitter, thru-box), ale ponieważ chodzi o instrumenty wirtualne to niepotrzebny żaden dodatkowy sprzęt - wszystko załatwia się odpowiednio konfigurując program host, tak jak napisali koledzy wyżej....
Oczywiscie , ze tak!
Choc uwazam, ze dwie a nawet trzy klawiatury z kontrolerami to fajna rzecz. W wiekszosci kart dziwekowych jest jedno we i wy MIDI.
Merger 4IN/ out niezła sprawa. Kazdą klawiature mozna przyporządkowac na oddzielny kanał , sterowac w przeróżny sposób. Jednym kliknieciem zmieniac wszelkie konfiguracje, ale to oczywiscie inny temat, jak słusznie zauwazył MB!
Interesuję się elektroniką muzyczną. Projektuję i konstruuję proste syntezatory i przystawki modyfikujące dźwięk.

djfarad

Post autor: djfarad » piątek 28 gru 2007, 00:22

MIDI manuals, program za darmo, tworzy wirtualne kanaly midi, na wejscie dajesz midi z klawisza, a wyjscie mozesz podzielic na dwa midi. Program robi split klawiatury, mozna tez ustawic transpozycje

rimax

Post autor: rimax » piątek 28 gru 2007, 20:22

Drodzy Panowie właśnie dorwałem sie do internetu, nie mam jeszcze tego luksusu w domu, w pracy mam dostep do tego medium - to tyle tytułem wytłumaczenia dlaczego pytający tak długo był poza dyskusją.

Wielkie dzięki za wasze głosy, mam nadzieję, że poradzę sobie.
Pozdrawiam serdecznie.
muzykuję amatorsko, pragnę jednakże zgłębić tajniki dokonywania nagrań muzycznych i realizacji dźwięku.

ODPOWIEDZ