Słuchawki, monitory, pielęgnacja - 3 pytania

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
konduktor
Słuchawki, monitory, pielęgnacja - 3 pytania

Post autor: konduktor » poniedziałek 17 gru 2007, 15:25

Witam!

Interesuja mnie odpowiedzi na poniższe pytania:

1. Mam karte dzwiekowa audiophile 2496 (wyjscia: 2x chinch). Chcialbym sluchac dzwieku na glosnikach i sluchawkach naprzemiennie, bez przelaczania kabli przy karcie muzycznej. Tj. np. chcialbym wcisnac "jakis przycisk" i sygnal audio zamiast do sluchawek - mialby leciec na glosniki.

2. Z innej beczki: moje monitory odsluchowe moga w kazdej chwili ulec zalaniu herbata, piwem itp. Domyslam sie, ze jak membrana zostanie zalana - bedzie po niej. Ale w razie gdybym chcial ratowac te membrane - co robic?

3. Czy istnieje jakis sposob pielegnacji membrany glosnikow? Szmatka? Jakis plyn?

Dziekuje za uwage :)

Awatar użytkownika
Tb_Studio
Kontakt:

Re: Słuchawki, monitory, pielęgnacja - 3 pytania

Post autor: Tb_Studio » poniedziałek 17 gru 2007, 15:48

1. Moze to MiniMon
2. .....
3. Ja przecierem sucha miekka szmatka, dbam zeby sie nie kurzyly, czasem pronto lekko spryskam szmatke i obudowe przeczyszcze zeby lsniła..... chodz to raczej wizualne aspekty:)
Filip Michalski - główny specjalista ds. emisji i produkcji reklam
Polskie Radio SA

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » poniedziałek 17 gru 2007, 15:59

2. .....
To jak z tym piwem? Sam czasem "korzystam", więc jestem ciekaw (Aczkolwiek oblanie monitorów mi nie grozi...)
A tak na poważnie: było w którymś numerze EiS o uszkodzeniach głośnikowych. W archiwum napewno znajdziesz. Ale z tą oblaną membraną większych problemów teoretycznie nie powinno być o ile nie są włączone podczas wypadku. Myślę tak, bo (i to autentyczne wydarzenia) koty mojego znajomego ciągle sikały na membrany starych Tonsilów, które grają do dziś.

Awatar użytkownika
Tb_Studio
Kontakt:

Post autor: Tb_Studio » poniedziałek 17 gru 2007, 16:43

Wiesz ja to nie wiem, bo monitorki to jak dziecko:) w promieniu 1,5m nigdy nie ma czegokolwiek cieczopodobnego :) Chodz domyslam sie, ze jezdzac po jakis imprezach z gratami mzoe sie to przytrafic, lecz w warunkach stacjonarnyh (studyjnych) powinnismy zadbac o to by mozliwie maxymalnei wyeliminowac takie przypadłosci:)
Filip Michalski - główny specjalista ds. emisji i produkcji reklam
Polskie Radio SA

greengo

Post autor: greengo » poniedziałek 17 gru 2007, 22:40

Do czyszczenia kurzu w zupelności wystarczy ci jakiś pędzelek z miękim włosem.

TeeR

Post autor: TeeR » wtorek 18 gru 2007, 08:25

...Myślę tak, bo (i to autentyczne wydarzenia) koty mojego znajomego ciągle sikały na membrany starych Tonsilów, które grają do dziś....

Wyrzuciłbym koty przez okno. Autentycznie.

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » wtorek 18 gru 2007, 08:29

......Myślę tak, bo (i to autentyczne wydarzenia) koty mojego znajomego ciągle sikały na membrany starych Tonsilów, które grają do dziś....

Wyrzuciłbym koty przez okno. Autentycznie....
Ej no, zwierzęta to zwierzęta. Trzeba po prostu uważać gdzie się stawia sprzęt. (Z kolei jeden z moich kotów ciągle siadał mi na prawym monitorze...) Ale stare Tonsile to czołgi i duuużo wytrzymają.

TeeR

Post autor: TeeR » wtorek 18 gru 2007, 09:23

Ej no, zwierzęta to zwierzęta. Trzeba po prostu uważać gdzie się stawia sprzęt. (Z kolei jeden z moich kotów ciągle siadał mi na prawym monitorze...) Ale stare Tonsile to czołgi i duuużo wytrzymają. ...

No właśnie. Ich miejsce jest w lesie i niech tam sikają w krzaki. A sprzęt jest drogi.

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » wtorek 18 gru 2007, 09:39

No właśnie. Ich miejsce jest w lesie i niech tam sikają w krzaki. A sprzęt jest drogi....
Eee tam. Nie masz racji. Trzeba je po prostu pilnować lub nie wpuszczać do pomieszczenia z drogim sprzętem. Z kolei z psami może być jeszcze większy problem...I jeszcze jedno: przecież sprzątaczki lub (co gorsze) matki (a one lubją sprzątać dokładnie) też nie wywalisz jak Ci przemyje ekran drogiego monitora LCD gąbką nasączoną wodą z Ludwikiem. A potem tą gąbką jeszcze kuż z membrany by starła...(Znam takie historie i nie wytłumaczysz tym ludziom, że się nie powinno albo sobie nie życzysz...)

Awatar użytkownika
FranekZonzel

Post autor: FranekZonzel » wtorek 18 gru 2007, 10:11

...moja matka nie ma wstępu do studia :D

ODPOWIEDZ