Jaką klawiaturę sterującą?
Wiem że ten temat był już poruszany na forum. MB polecał klawiatury w danym przedziale cenowym ale to było już jakiś czas temu i chciałbym sie poradzić odnośnie zakupu na "czasy obecne" dobrej klawiatury. Czy warto jest inwestować w klaw. emu (na chwile obecną). Jaką klawiature polecilibyście na chwile obecną w przedziale do 800zł lub od 1600-2000 zł? Chciałbym móc uzyskać na tyms przęcie jak największe spektrum modulowania dźwiękiem i oczywiście możliwie jak najlepsze parametry. Jakie firmy możecie polecić i jakie modele?
Re: Jaką klawiaturę sterującą?
M-AUDIO
KEYSTATION 88 PRO czy ta byłaby dobra?
KEYSTATION 88 PRO czy ta byłaby dobra?
...Wiem że ten temat był już poruszany na forum. MB polecał klawiatury w danym przedziale cenowym ale to było już jakiś czas temu i chciałbym sie poradzić odnośnie zakupu na "czasy obecne" dobrej klawiatury. Czy warto jest inwestować w klaw. emu (na chwile obecną). Jaką klawiature polecilibyście na chwile obecną w przedziale do 800zł lub od 1600-2000 zł? Chciałbym móc uzyskać na tyms przęcie jak największe spektrum modulowania dźwiękiem i oczywiście możliwie jak najlepsze parametry. Jakie firmy możecie polecić i jakie modele? ...
Klawiatury E-MU (rozumiem że chodzi o Xboard) mają swoje zalety, np. niezły zestaw dołączanego oprogramowania, sporo "gałek"... Niemniej są to klawiatury przeciętne, zdaniem niektórych wręcz złe. Mam XBoard49 i powiem: nie jest bardzo źle, ale też żadna rewelacja.
Jeżeli chodzi o mnie, to dla mnie propozycją bez kompromisów jest Edirol PCR 300 / 500 / 800. To bardzo dobre klawiatury, sam mam PCR-800 i gorąco polecam. Kosztuje mniej niż 1600.
To oczywiście wszystko w przypadku gdy mówimy o klawiaturach niedoważanych. Jeżeli potrzebujesz klawiaturę "fortepianową", albo jeżeli potrzebujesz więcej niż 61 klawiszy, musisz szukać czego innego.
Klawiatury E-MU (rozumiem że chodzi o Xboard) mają swoje zalety, np. niezły zestaw dołączanego oprogramowania, sporo "gałek"... Niemniej są to klawiatury przeciętne, zdaniem niektórych wręcz złe. Mam XBoard49 i powiem: nie jest bardzo źle, ale też żadna rewelacja.
Jeżeli chodzi o mnie, to dla mnie propozycją bez kompromisów jest Edirol PCR 300 / 500 / 800. To bardzo dobre klawiatury, sam mam PCR-800 i gorąco polecam. Kosztuje mniej niż 1600.
To oczywiście wszystko w przypadku gdy mówimy o klawiaturach niedoważanych. Jeżeli potrzebujesz klawiaturę "fortepianową", albo jeżeli potrzebujesz więcej niż 61 klawiszy, musisz szukać czego innego.
dodam tylko że chciałbym stosować tą klawiaturę zarówno na scenie jak i w studio chociaż to pierwsze niekoniecznie. A style różnorakie za wyjątkiem techno i hiphopu dance. Style w których ma byc ta klawiatura wykorzystana to: rock, funk, jazz, reggae, new metal itp.
Mam Emu Xboard 61 i polecam.
Dużo gałek i niezgodze się że klawiatura jest złej jakości.
Wiadomo nie jest taka jak w pianinie.
Nawet cene możesz utargować.
Dużo gałek i niezgodze się że klawiatura jest złej jakości.
Wiadomo nie jest taka jak w pianinie.
Nawet cene możesz utargować.
Logic pro X | Focusrite Pro 26 | M Audio Project Mix IO
Xboard 49 za 530PLN stanowi ciekawą propozycję, szczególnie ze względu na Proteusa X2. Mam, jestem zadowolony, ale i tak planuje kupić coś w stylu CME ZSC 88 bo do grania się to E-Mu totalnie nie nadaje. Na biurko jako to mniejsze, tańsze itp. jak najbardziej jak nie masz dużych wymagań albo chcesz i tak coś większego na boku mieć. Wszystko zalezy od tego czego oczekujesz. Co do większych klawiatur - na pewno warto zwrócić uwagę na wspominane CME. Co prawda mnie nie interesowały gałki, tylko mechanizm młoteczkowy i pod tym względem czytałem recenzje i M-Audio wypadało blado, CME już lepiej (nie ZSC tylko ta cała reszta(tylko topowa ma młoteczkowy)). Jak chciałbyś mieć tylko 1 klawiature, to nie ma sensu kupować E-Mu, tylko dołożyć do czegoś większego.
A jak to jest z klawiaturami CmE? tzn. chodzi mi o jakosc...

Numark tt500, Shure M44-7, Vestax PMC 06 PRO A, Akai MPD24, Akai S950, Ensoniq EPS, Logitech Z3e...
...A jak to jest z klawiaturami CmE? tzn. chodzi mi o jakosc...
...
Poszukaj na forum, jest trochę opinii... Z tym że niestety sprzecznych - jedni chwalą, inni twierdzą, że "chińskie badziewie"...
Ja "macałem" pobieżnie, i niespecjalnie mnie zachwyciły... Odwrotnie niż Edirol, który mi się bardzo spodobał od "pierwszego pomacania". I po 3 miesiącach tylko podtrzymuję bardzo pozytywne o nim zdanie.

Poszukaj na forum, jest trochę opinii... Z tym że niestety sprzecznych - jedni chwalą, inni twierdzą, że "chińskie badziewie"...
Ja "macałem" pobieżnie, i niespecjalnie mnie zachwyciły... Odwrotnie niż Edirol, który mi się bardzo spodobał od "pierwszego pomacania". I po 3 miesiącach tylko podtrzymuję bardzo pozytywne o nim zdanie.

-
...A jak to jest z klawiaturami CmE? tzn. chodzi mi o jakosc...
...
cme seria uf jest bardzo dobra,wogóle dziwne że grając wszystko oprócz techno i opuopu tak usilnie zależy ci na gałkach,z tego co piszesz raczej grasz gdzie bardziej uderzasz palcami w klawisze niż kęcisz gałką jak ja.więc seria uf jest ok i jest trwała,solidnie wykonana,ciężka,klawisze są dobrego rozmiaru i po wielu graniach nielatają na boki,pomyśl nad 61 key,to wystarczy aby pracować wygodnie w domu i lżej na scene zabrać niż klawiaturę hameraction88key,chyba że jesteś bardzo silny i chce ci się przemierzać drogę na koncert z meblem pod pachą.jeśli już napoważniechcesz 88klawiszy hamer actio to pomyśl na m-audio88 lub cme uf8 ale używaną,te klawiatury są badzo starannie wykonane i nawet po latach prezentyuą się dorze.
przypadkiem niekupuj evolution,niech nieskusi cię ich niska cena,ogólnie sam mam 461 c i dobrze mi służy ...do katowania.klawisze ma duże(łatwo w nie po pijaku trafić) ale latają na boki troszkę,w niczym to nieprzeszkaza jednak kiedy gram mam zawsze nieprzyjemne odczucie słabej jakości komponentów.pozatym evolution maą wadę techniczną,wszystko działa pięknie kiedy podpinasz rzez usb i kiedy podpinasz pod wszystkie modóły poza yamahą,ktoś kiedyś naharmony central o tym pisał.po podłaczeniu z yamahą przerywa komunikaty midi,nagle nuty urywa,tak było na każdym z 6 instrymentów tej firmy.oczywiście płacąc więcej masz pewność żekupujesz sprzęt wolny od problemów natury technicznej.pomyśl też nad fatarem-robi klawiatury do kurzwail i są badzo trwałe.pozdro

cme seria uf jest bardzo dobra,wogóle dziwne że grając wszystko oprócz techno i opuopu tak usilnie zależy ci na gałkach,z tego co piszesz raczej grasz gdzie bardziej uderzasz palcami w klawisze niż kęcisz gałką jak ja.więc seria uf jest ok i jest trwała,solidnie wykonana,ciężka,klawisze są dobrego rozmiaru i po wielu graniach nielatają na boki,pomyśl nad 61 key,to wystarczy aby pracować wygodnie w domu i lżej na scene zabrać niż klawiaturę hameraction88key,chyba że jesteś bardzo silny i chce ci się przemierzać drogę na koncert z meblem pod pachą.jeśli już napoważniechcesz 88klawiszy hamer actio to pomyśl na m-audio88 lub cme uf8 ale używaną,te klawiatury są badzo starannie wykonane i nawet po latach prezentyuą się dorze.
przypadkiem niekupuj evolution,niech nieskusi cię ich niska cena,ogólnie sam mam 461 c i dobrze mi służy ...do katowania.klawisze ma duże(łatwo w nie po pijaku trafić) ale latają na boki troszkę,w niczym to nieprzeszkaza jednak kiedy gram mam zawsze nieprzyjemne odczucie słabej jakości komponentów.pozatym evolution maą wadę techniczną,wszystko działa pięknie kiedy podpinasz rzez usb i kiedy podpinasz pod wszystkie modóły poza yamahą,ktoś kiedyś naharmony central o tym pisał.po podłaczeniu z yamahą przerywa komunikaty midi,nagle nuty urywa,tak było na każdym z 6 instrymentów tej firmy.oczywiście płacąc więcej masz pewność żekupujesz sprzęt wolny od problemów natury technicznej.pomyśl też nad fatarem-robi klawiatury do kurzwail i są badzo trwałe.pozdro
co moog to żaden inny nie moog
mam CME UF6 i jestem zadowolony. Posiadam juz go dwa lata i zadnych problemow. Galek duzo (ja nie korzystam) i klawiatura spoko, choc podobno niektore gz bywaja wadliwe, trzeba brac z gwarancja i solidnie testowac w okresie rejomi (chyba 7 dni)