poziom sygnału microfon komputer

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
=albin=
poziom sygnału microfon komputer

Post autor: =albin= » sobota 17 lis 2007, 15:02

Podłączyłem mikrofon shure sm 57 do komputera przez wejscie mikrofonowe i bardzo cicho mi nagrywa, gdy podłączyłem do tego wejścia mikrofon zwykły taki z słuchawkami jak naprzykałd do skaypa to poziom głośności był dobry -
-gdzie tkwi błąd lub gdzie ja popełniłem błąd?

Awatar użytkownika
peak

Re: poziom sygnału microfon komputer

Post autor: peak » sobota 17 lis 2007, 15:18

...Podłączyłem mikrofon shure sm 57 do komputera przez wejscie mikrofonowe i bardzo cicho mi nagrywa, gdy podłączyłem do tego wejścia mikrofon zwykły taki z słuchawkami jak naprzykałd do skaypa to poziom głośności był dobry -
-gdzie tkwi błąd lub gdzie ja popełniłem błąd?...
W braku znajomości teorii.
Na górze jest FAQ. Zwłaszcza trzy działy zaczynając od "Trochę podstaw akustyki".
Polecam też przekopanie internetu pod hasłami: "mikrofon elektretowy", "mikrofon dynamiczny", "skuteczność mikrofonu", "poziom nominalny", "połączenia symetryczne". I zapoznania się z terminem "decybel [dB]" Jak już przeczytasz i nie będziesz dalej czegoś wiedział/rozumiał to pytaj.

Pozdrawiam
[URL=http://dziecineo.prv.pl/Nie dzieciom neo!][/URL]

=albin=

Post autor: =albin= » sobota 17 lis 2007, 15:49

......Podłączyłem mikrofon shure sm 57 do komputera przez wejscie mikrofonowe i bardzo cicho mi nagrywa, gdy podłączyłem do tego wejścia mikrofon zwykły taki z słuchawkami jak naprzykałd do skaypa to poziom głośności był dobry -
W braku znajomości teorii.
Na górze jest FAQ. Zwłaszcza trzy działy zaczynając od "Trochę podstaw akustyki".
Polecam też przekopanie intern"skuteczność mikrofonetu pod hasłami: "mikrofon elektretowy", "mikrofon dynamiczny", u", "poziom nominalny", "połączenia symetryczne". I zapoznania się z terminem "decybel [dB]" Jak już przeczytasz i nie będziesz dalej czegoś wiedział/rozumiał to pytaj.

Pozdrawiam...
Dziękuje bardzo za podpowiedz... własnie ja studiuje.

może zapytam inaczej...
podłączam mikrofon zwykły do skaypa i po powiedzeniu do niego slów odtwarzam i poziom głośności mnie satysfakcjonuje...
gdy podłączam Shura 57 to odtwarzany dźwięk jest bardzo cichy...
teraz pytanie dlaczego tak się dzieje?
czy mam podłączyć mikrofon przez wejście mikrofonowe czy przez liniowe... a może ten mikrofon potrzebuje zasilania phantom...

Awatar użytkownika
peak

Post autor: peak » sobota 17 lis 2007, 16:20

Dziękuje bardzo za podpowiedz... własnie ja studiuje.

może zapytam inaczej...
podłączam mikrofon zwykły do skaypa i po powiedzeniu do niego slów odtwarzam i poziom głośności mnie satysfakcjonuje...
czy mam podłączyć mikrofon przez wejście mikrofonowe czy przez liniowe... a może ten mikrofon potrzebuje zasilania phantom...

...
1) nie wiem co to jest mikrofon "zwykły do Skype'a", ale prawdopodobnie jest to elektret, który ma po prostu większą czułość (=skuteczność, podaje się w mV/Pa) niż dynamiczny Shure - więc po prostu daje głośniejszy sygnał. Nie oznacza to oczywiście, że jest lepszy. Prawdopodobnie gdzieś w sterownikach karty masz możliwość zwiększenia czułości wejścia mikrofonowego o 20dB - to niby rozwiąże problem ale pojawią się większe szumy. Jeżeli chcesz coś nagrywać, potrzebujesz lepszego przedwzmacniacza niż ten, który jest na karcie.

=albin=

Post autor: =albin= » sobota 17 lis 2007, 16:26

...Dziękuje bardzo za podpowiedz... własnie ja studiuje.

może zapytam inaczej...

...
1) nie wiem co to jest mikrofon "zwykły do Skype'a", ale prawdopodobnie jest to elektret, który ma po prostu większą czułość (=skuteczność, podaje się w mV/Pa) niż dynamiczny Shure - więc po prostu daje głośniejszy sygnał. Nie oznacza to oczywiście, że jest lepszy. Prawdopodobnie gdzieś w sterownikach karty masz możliwość zwiększenia czułości wejścia mikrofonowego o 20dB - to niby rozwiąże problem ale pojawią się większe szumy. Jeżeli chcesz coś nagrywać, potrzebujesz lepszego przedwzmacniacza niż ten, który jest na karcie. ...

rozmeim czyli lepsza karta muzyczna tak?
co byśproponowałdo zastosowa dla początkujacyach?

Awatar użytkownika
peak

Post autor: peak » sobota 17 lis 2007, 16:39

rozumiem czyli lepsza karta muzyczna tak?
nie:)

co byś proponował do zastosowań dla początkujących?
przede wszystkim moduł sprawdzania pisowni do Firefoxa. (jest chyba domyślnie zainstalowany w wersji 2.0 i wyżej).

A poza tym: jakiś mały mikser nawet Behringera (Xenyx 502, a lepiej 802 - bo ma więcej wspólnego z "normalnym mikserem") powinien rozwiązać twój problem, a jednocześnie zmusi cię do rozwiązania kilku następnych, dowiedzenia się czym się różni +4dBu od -10dBv, jak działają auxy, podstawowy routing sygnału itd, nauczysz się obsługi i generalnie w świecie audio będzie ci łatwiej.

A przede wszystkim będziesz miał przyzwoity przedwzmacniacz do mikrofonu.

I znowu - jeżeli czegoś nie rozumiesz, sprawdź w Google, jak nie znajdziesz to pytaj.

=albin=

Post autor: =albin= » sobota 17 lis 2007, 19:49

...rozumiem czyli lepsza karta muzyczna tak?
nie:)

co byś proponował do zastosowań dla początkujących?
przede wszystkim moduł sprawdzania pisowni do Firefoxa. (jest chyba domyślnie zainstalowany w wersji 2.0 i wyżej).

A poza tym: jakiś mały mikser nawet Behringera (Xenyx 502, a lepiej 802 - bo ma więcej wspólnego z "normalnym mikserem") powinien rozwiązać twój problem, a jednocześnie zmusi cię do rozwiązania kilku następnych, dowiedzenia się czym się różni +4dBu od -10dBv, jak działają auxy, podstawowy routing sygnału itd, nauczysz się obsługi i generalnie w świecie audio będzie ci łatwiej.

A przede wszystkim będziesz miał przyzwoity przedwzmacniacz do mikrofonu.

I znowu - jeżeli czegoś nie rozumiesz, sprawdź w Google, jak nie znajdziesz to pytaj....

a czy do wzmocnienia sygnału z mikrofonu może posłużyć jakis zwykły preamp?
i gdzie go podpiąć?

Awatar użytkownika
peak

Post autor: peak » niedziela 18 lis 2007, 01:30

a czy do wzmocnienia sygnału z mikrofonu może posłużyć jakis zwykły preamp?
i gdzie go podpiąć?...
Między mikrofon a wejście liniowe karty dźwiękowej. Tylko, że nie kupisz za 199 zł lepszego przedwzmacniacza niż w niskobudżetowym mikserze, więc lepiej mieć też mikser.

Awatar użytkownika
macandroll

Post autor: macandroll » niedziela 18 lis 2007, 03:37

...Podłączyłem mikrofon shure sm 57 do komputera przez wejscie mikrofonowe i bardzo cicho mi nagrywa, gdy podłączyłem do tego wejścia mikrofon zwykły taki z słuchawkami jak naprzykałd do skaypa to poziom głośności był dobry -
Mikrofon ze skypa to elektret. Jest on zasialny prądem około 5v, który podawany na wejściu mikrofonowym karty.
Mikrofon dynamiczny (nie jest zasilany) jest mniej czuły, potrzebuje lepszego preampu niż ten "qasi" wbudowany w kartę.
Kolega dobrze radzi. Kup mikser. Znajdziesz tam preampy i inne zastosowania. Tylko nie napisałeś jakie masz wejścia w tej karcie.
Kiedyś miałem taką w laptopie, że było tylko wejście mikrofonowe i od razu musiałem kombinować zewnętrzną, bo nawet liniowo nie dało się nagrywać.
Lepsza karta muzyczna pewno będzie kolejnym krokiem, ale jak już będziesz miał mikser, to będziesz mógł kupić kartę bez preampów mikr.
Muzyk, gitarzysta

ODPOWIEDZ