Mikser czy preamp?

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
zordon
Mikser czy preamp?

Post autor: zordon » niedziela 11 lis 2007, 01:31

Przeznaczenie: Nagrywanie wokalu

moje wyposazenie na daną chwile jest bardzo skromne. Karta sb adudigy 4 i mikrofon Audix F50. Chcialbym do tego dokupic jakis tani mikser lub preamp. Niestety z racji malych funduszy moge na to przeznaczyc max. 300zl. Jak myslicie, co lepiej kupic na poczatek - misker czy preamp?

Na pierwszy rzut oka dobrym wyborem w tym przedziale cenowym bylby mikser behringer xenyx 802. Z drugiej jednak strony czytalem ze produkty tej firmy w tym przedziale cenowym sa wadliwe. Po niedlugim czasie padaja potencjometry, dzwiek trzeszczy. Poza tym podobno strasznie szumią. Czytalem tez ze duzo lepszą alternatywna dla tych behringerow (ub502, ub802, ub1002) sa miksery phonic (MU502, MU802, MU1002). Jak to sie ma w praktyce?

A moze zamiast pakowac sie w mikser, to w tej cenie lepiej sie zaopatrzyc w "porzadniejszy" preamp? Slyszalem wiele pozytywnych opinii o ART TUBE MP. Ponoc za ta kwote nic lepszego sie nie znajdzie. Jak myslicie?

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
grembo

Re: Mikser czy preamp?

Post autor: grembo » niedziela 11 lis 2007, 01:51

mikser Compact 4 (soundcraft?) podobno jest ciekawy, kosztuje ok. 400 - ale moze....

raczej wszedlbym w jakis maly mikser - niz w preamp ( w tej cenie cudnego i tak nie znajdziesz). A w studio przyda sie juz i gdy sprzet bedziesz mial porzadniejszy (np. monitory)

Xenyx nie jest taki chyba zły (wczoraj byl uzyty live przez pianiste z ktorym gram) - ale nie znam go w zastosowaniach "studyjnych"

Phonic - zle doswiadczenia mam - ale typu konkretnie nie pamietam

j.bravo

Post autor: j.bravo » niedziela 11 lis 2007, 03:22

Też bym proponował mikser niż preamp za tą cenę. Preampy za 300zł nie bedą lepsze od preampów w konsolecie za 300zł.

Ale jakbyś nagle miał co najmniej 20 razy większy budżet to bym zainwestował w dobrą kartę i dobry preamp. Wtedy bez miksera i miałbyś wypas do nagrywania wokalu. Mikserek za 300zł też się wtedy przyda - można go wykorzystać np. jako odsłuch dla wokalisty w którym sobie proporcje podkładu, mikrofonu i pogłosu ustawi.
Jestem przystojny i młody

Awatar użytkownika
OYCIECPIOTR

Post autor: OYCIECPIOTR » niedziela 11 lis 2007, 08:43

...
compact zeżarł mi już 3 zasilacz, tak nawiasem mówiąc... ARTa używałem jakiś czas temu i jest taki... mulisty. Preampy z compacta są całkiem przyzwoite. Ja bym wziął compacta, ale te padające zasilacze...
[URL=http://chomikuj.pl/MISIORPLIKI/SAMPLE+24bity]darmowe sample analogów[/URL]

zordon

Post autor: zordon » poniedziałek 12 lis 2007, 14:39

dzieki za odpowiedzi. W takim razie rozejrze sie za compactem. Nie mam zabardzo kasy na nowy wiec poszukam uzywanego. A wlasnie, mozna na tym forum zamieszczac jakies ogloszenia typu kupie/sprzedam? Moze ma ktos z Was akurat do sprzedania ten mikserek albo zna kogos kto by chcial sie go pozbyc?

senjin
Kontakt:

Post autor: senjin » poniedziałek 12 lis 2007, 15:46

na samym górze strony jest link "ogłoszenia". są widoczne nie tylko w necie, ale też drukowane w EiS.

ODPOWIEDZ