Dźwięki natury i podobne - jak realizujecie?

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
Balsenior
Dźwięki natury i podobne - jak realizujecie?

Post autor: Balsenior » sobota 06 paź 2007, 18:50

Witam. Chę dodać do mojego projektu tło w postaci deczczu i wiatru. Zastanawim się jak mogę to zrealizować, wav, vsti (nie mam mikrofonu-domowe warunki)? Może jakoś inaczej? Jak wy podobne rzeczy realizujecie?
Może kiedy indziej

Awatar użytkownika
Petey

Re: Dźwięki natury i podobne - jak realizujecie?

Post autor: Petey » sobota 06 paź 2007, 19:11

...Witam. Chę dodać do mojego projektu tło w postaci deczczu i wiatru. Zastanawim się jak mogę to zrealizować, wav, vsti (nie mam mikrofonu-domowe warunki)? Może jakoś inaczej? Jak wy podobne rzeczy realizujecie?...
Napisz do montera... On ma własny zbiór takich dźwieków...

pozdro

Awatar użytkownika
Arab

Post autor: Arab » sobota 06 paź 2007, 19:53

...Witam. Chę dodać do mojego projektu tło w postaci deczczu i wiatru. Zastanawim się jak mogę to zrealizować, wav, vsti (nie mam mikrofonu-domowe warunki)? Może jakoś inaczej? Jak wy podobne rzeczy realizujecie?...
Ja zrobiłem tak:

1.Kupiłem w media markt zwykły mikrofon komputerowy ale taki bez słuchawek sam przetwornik na kablu (ok 20 zł)
2.Komputer mam bliko okna więc podłączyłem mikrofon, wystawiłem go za okno na pare godzin a potem uruchomiłem record w programie wavelab i poszedłem na spacer
3. Zrobiłem tak kilka razy, nie odszumiałem materiału bo właśnie o ten szum chodzi (dziwne ale sam mikrofon nie miał duuużo szumów, może dlatego że go przez nie tanią karte nagrywałem)
4.Teraz ma w kolekcji śpiey ptaków, psy, koty, samochody i...awanturę

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Post autor: Pan_Jabu » sobota 06 paź 2007, 20:43

......Witam. Chę dodać do mojego projektu tło w postaci deczczu i wiatru. Zastanawim się jak mogę to zrealizować, wav, vsti (nie mam mikrofonu-domowe warunki)? Może jakoś inaczej? Jak wy podobne rzeczy realizujecie?...

Ja swego czasu robiłem takie rzeczy, używałem po prostu minidisku przenośnego (Sony) i również przenośnego mikrofonu Sony (stereo, nie pamiętam oznaczenia). Dziś można to obskoczyć pewnie jakimś sensownym MP3... ;)

Ale bez mikrofonu to raczej nic nie nagrasz. A jak nie nagrasz, to musisz skorzystać z jakiegoś gotowca...

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » sobota 06 paź 2007, 21:14

... i...awanturę...

Patent świetny, przy czym sam się o to prosiłeś .

Co do sampli - ludziska, dajta już pożyć. Może znajdźta se najlepsze, albo weźta już je wszystkie i więcej już o nie nie prośta (po raz ny-ty): SAMPLE.
Na tym forum było już o tym z kilkanaście razy, Google wyszukiwarki EiS wypluły wyniki u mnie w 2 sekundy.
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

ODPOWIEDZ