MXL 990 + ESI MAYA 44 + SM TB 101 - będzie dobrze działać?
Witam, kupiłem mikrofon MXL 990 a do niego kartę ESI MAYA 44, z nadzieją, że zaoszczędzę na przedwzmacniaczu, powiedziano mi jednak, że ten mikrofon nie działa z tą kartą. Dlatego jestem zmuszony kupić przedwzmacniacz. Sklep, w którym kupiłem kartę proponuje mi coś takiego SM PRO AUDIO TB 101. Czy taki zestaw będzie dobrze funkcjonował ? Proszę o radę, pozdrawiam.
PS. Do tego przedwzmacniacza producent zaleca Karty EMU, więc jeszcze pytanie, czy to się nadaje w ogóle do tej w moim przypadku nieszczęsnej MAYI.
Za wszelką pomoc będę wdzięczny!
m!kolaj
PS. Do tego przedwzmacniacza producent zaleca Karty EMU, więc jeszcze pytanie, czy to się nadaje w ogóle do tej w moim przypadku nieszczęsnej MAYI.
Za wszelką pomoc będę wdzięczny!
m!kolaj
- Soundscape
- Kontakt:
Re: MXL 990 + ESI MAYA 44 + SM TB 101 - będzie dobrze działać?
Nie wiem jak się to sprawdzi z karta Maya, ale powinno działać. Producenci podają różne rzeczy. Ale ja bym o tym "kompletnym lampowym torze audio" w tej kategorii cenowej zapomniał. Już lepiej mixer kupić mały z dwoma przedwzmacniaczami i będzie lepiej. Na tym forum z tego co zauważyłem poleca się Soundcraft Compact 4 (coś koło 460 PLN).
Pozdrawiam!
Nie wiem jak się to sprawdzi z karta Maya, ale powinno działać. Producenci podają różne rzeczy. Ale ja bym o tym "kompletnym lampowym torze audio" w tej kategorii cenowej zapomniał. Już lepiej mixer kupić mały z dwoma przedwzmacniaczami i będzie lepiej. Na tym forum z tego co zauważyłem poleca się Soundcraft Compact 4 (coś koło 460 PLN).
Pozdrawiam!
bedzie dzialac jednakze maya ma tylko wejscia stero a nie symetryczne wiec mozesz slyszec zaklocenia od kompa przenoszone po kablu lub wynikle z petli mas........
masz jeszcze pewnie ta stara maye ktora miala smieszny phantomok 12 volt - nowe maja 48 ale to i tak zadne wyjscie.........preamp wskazany jak najbardziej
masz jeszcze pewnie ta stara maye ktora miala smieszny phantomok 12 volt - nowe maja 48 ale to i tak zadne wyjscie.........preamp wskazany jak najbardziej
dzięki wielkie za odpowiedź, jeśli jeszcze ktoś ma jakąś wiedzę na ten temat to proszę niech się nią również podzieli
pozdro
pozdro
...bedzie dzialac jednakze maya ma tylko wejscia stero a nie symetryczne wiec mozesz slyszec zaklocenia od kompa przenoszone po kablu lub wynikle z petli mas........
masz jeszcze pewnie ta stara maye ktora miala smieszny phantomok 12 volt - nowe maja 48 ale to i tak zadne wyjscie.........preamp wskazany jak najbardziej...
właśnie najśmieszniejsze jest to, że mam nową mayę i MXL mi razem z nią nie działa, tylko raz udało mi się nagrać czysto kilka sekund, a później to już karta się spaliła, wymienili mi ją, ale powiedzieli, że ten mikrofon nie może działać na tej karcie
masz jeszcze pewnie ta stara maye ktora miala smieszny phantomok 12 volt - nowe maja 48 ale to i tak zadne wyjscie.........preamp wskazany jak najbardziej...
właśnie najśmieszniejsze jest to, że mam nową mayę i MXL mi razem z nią nie działa, tylko raz udało mi się nagrać czysto kilka sekund, a później to już karta się spaliła, wymienili mi ją, ale powiedzieli, że ten mikrofon nie może działać na tej karcie
......właśnie najśmieszniejsze jest to, że mam nową mayę i MXL mi razem z nią nie działa, tylko raz udało mi się nagrać czysto kilka sekund, a później to już karta się spaliła, wymienili mi ją, ale powiedzieli, że ten mikrofon nie może działać na tej karcie...
Może działać jak najbardziej, ale trzeba użyć odpowiedniego kabla XLR>jack symetrycznego! Ty najprawdopodobniej użyłeś kabla niesymetrycznego, tzn z jack'iem mono i wtedy karta rzeczywiście się pali.
Czy będzie działać? Owszem tak, ale MXL 990 plus tania lampa ...... ładnie to to grać nie będzie.
Może działać jak najbardziej, ale trzeba użyć odpowiedniego kabla XLR>jack symetrycznego! Ty najprawdopodobniej użyłeś kabla niesymetrycznego, tzn z jack'iem mono i wtedy karta rzeczywiście się pali.
Czy będzie działać? Owszem tak, ale MXL 990 plus tania lampa ...... ładnie to to grać nie będzie.
tymbardziej ze tą tanią lampe mozna wyczaic w promocji za 300 zł z kawalkiem.
sory, ale preamp lampowy, z kopresorem i EQ za 300 zł ?
czyzby juz behringer nie robil najtanszych rzeczy ? :>
ale skoro polecaja ci ten sprzet, niech zgadne, sound import ?
ale skoro polecaja ci ten sprzet, niech zgadne, sound import ?
Proszę zanotować! "odmawia wypisania spisu sprzętu studyjnego w sygnaturce"
- Soundscape
- Kontakt:
...tymbardziej ze tą tanią lampe mozna wyczaic w promocji za 300 zł z kawalkiem.
ale skoro polecaja ci ten sprzet, niech zgadne, sound import ?...
Oczywiście, że tak
Ja jeszcze raz odradzam kupna tego "lampowego toru audio".
ale skoro polecaja ci ten sprzet, niech zgadne, sound import ?...
Oczywiście, że tak

Mikrofon MXL990 to niestety nieporozumienie. Sam się na niego nadziałem.
Okazało się po wielu konsultacjach że nie posiada on transformatora wejściowego.
Co to znaczy nie wiem, ale znajomi mi mówił,że każdy normany mikrofon go ma.!
Teraz korzystam z pożyczonego mikrofonu, który ma transformmator wejsciowy i nagrywam na MAYA 44 bez problemu.
Po wakacjach bedą kupował nowy mikrofon lub zdecyduję sie na preamp.
PS
A pro po TB101 widziałem go bedąc w USA i zastanawiam nad zakupem, gdyż widziałem go w Polsce w dobrej cenie.
Okazało się po wielu konsultacjach że nie posiada on transformatora wejściowego.
Co to znaczy nie wiem, ale znajomi mi mówił,że każdy normany mikrofon go ma.!
Teraz korzystam z pożyczonego mikrofonu, który ma transformmator wejsciowy i nagrywam na MAYA 44 bez problemu.
Po wakacjach bedą kupował nowy mikrofon lub zdecyduję sie na preamp.
PS
A pro po TB101 widziałem go bedąc w USA i zastanawiam nad zakupem, gdyż widziałem go w Polsce w dobrej cenie.
Na potwierdzenie proponuję przejrzeć post z EIS z dnia 10-01-2006,
może kiedyś nauczę się opisywać linki na forum (przyp. Admina)
Temat: "MXL 990 - przydźwięk przy podłączeniu", w którym potwierdza się sprawa felerności mikrofonu MXL 990
może kiedyś nauczę się opisywać linki na forum (przyp. Admina)
Temat: "MXL 990 - przydźwięk przy podłączeniu", w którym potwierdza się sprawa felerności mikrofonu MXL 990