Witam..
Pracuje na Sonarze 4.0
Od niedawna kupiłem kartę E-MU 1616 M (PCI) i podczas pierwszej pracy z nią pojawił się problem zgrania całego projektu do pliku wave. (czyli po prostu podczas exportowania)
Wcześniej pracowałem na Sound Blaster Audigi 2 i nie było z takimi rzeczami żadnego problemu. Muszę przyznać że na prawdę się zdziwiłem ponieważ ta karta jest znacznie wydajniejsza (własny procek DSP, SNR 120 dB itp) i myślałem że raczej nie powinienem się nią rozczarować.
Może więc jeszcze trochę o projekcie i sprzęcie:
Projekt zajmuje 20 śladów audio + na każdym z nich około 2-3 efekty DXi, oraz 6 wtyczek VST (kazda zajmuje 2 ślady) czyli łącznie 32 ślady.. ustawiony na sterownikach ASIO 48000hz 24Bit (próbowałem zgrać na WDM ale również nic z tego)
System Windows XP, Procesor Intel Core Quad 6600 4x 2,4 Ghz na magistrali 1066 ,RAM 2x 1024 Ghz (1066), Dysk Twardy Samsung 320 GB (16mb)
Muszę tu jeszcze dodać że Audigi 2 dawała radę z jeszcze większą ilością śladów! a jeśli odmawiała posłuszeństwa (przycinała się aż było słychać trzaski), importowała mimo tego pliki, lub cały projekt beż najmniejszego problemu.
Proszę o pomoc ludzi którzy pracują na podobnym sprzęcie o pomoc za co z góry dziękuję ;))
Problem z E-MU 1616M (export utworu)
Re: Problem z E-MU 1616M (export utworu)
Ale właściwie to jaki jest problem, bo nic na ten temat nie napisałeś?
- Piotr
- Piotr
ale w czym jest problem,
sesja sie nie mixdownuje ? tzn co, komp sie wiesza czy co ?
tutaj karta nie ma nic do tego
miks i na live i na emu w DAW wyjdzie taki sam.
dsp nic nie przyspiesza, daje tylko efekty ktore mozna wykorzsytac in realtime.
a ze jakos tych efektow pozostawia wiele do zyczenia, to z zasady przy projektach sie z nich niekorzysta :D
Pozdrawiam
sesja sie nie mixdownuje ? tzn co, komp sie wiesza czy co ?
tutaj karta nie ma nic do tego
miks i na live i na emu w DAW wyjdzie taki sam.
dsp nic nie przyspiesza, daje tylko efekty ktore mozna wykorzsytac in realtime.
a ze jakos tych efektow pozostawia wiele do zyczenia, to z zasady przy projektach sie z nich niekorzysta :D
Pozdrawiam
Proszę zanotować! "odmawia wypisania spisu sprzętu studyjnego w sygnaturce"
Właśnie sprawdziłem dokładnie.. i wychodzi na to, że sesje robi, ale do momentu wejscia wtyczki vst z brzmieniem pada.. czy tz że jest akurat wtedy za bardzo obciążony procesor? np. za duzo instrumentów vst ? czy może samo brzmienie za dobre jakosciowo na taki system :)
Nie wydaje mi się.. wczesniej robiłem na AMD Athlonie 1.8 3000+, 1024 ramu i dwóch starych dyskach więc...
Dodam jeszcze exportowanie trwa dosc długo.. około 10 min (utwór około 5 minutowy) i w momencie finalnego 100% słychać w monitorach trzask...
Nie wydaje mi się.. wczesniej robiłem na AMD Athlonie 1.8 3000+, 1024 ramu i dwóch starych dyskach więc...
Dodam jeszcze exportowanie trwa dosc długo.. około 10 min (utwór około 5 minutowy) i w momencie finalnego 100% słychać w monitorach trzask...
...Właśnie sprawdziłem dokładnie.. i wychodzi na to, że sesje robi, ale do momentu wejscia wtyczki vst z brzmieniem pada.. czy tz że jest akurat wtedy za bardzo obciążony procesor? np. za duzo instrumentów vst ? czy może samo brzmienie za dobre jakosciowo na taki system :)
Dodam jeszcze exportowanie trwa dosc długo.. około 10 min (utwór około 5 minutowy) i w momencie finalnego 100% słychać w monitorach trzask......
yy, to czekaj, to jak ten mixdown sie robi, on leci realtime, jak np starsza wersja logica ? czy poprostu wykonuje obliczenia. przeciez przy tym drugim rozwiazaniu nie slychac podczas mixdown dzwieku, wiec nie bardzo wiem, skad ten trzask na koncu.
sprwadz tez czy urzadzenia (hardware) sa wszsytkie odbrze poustawiane, moze przy zmianie karty nic nie zmieniales i pozostaly stare ustawienia
Dodam jeszcze exportowanie trwa dosc długo.. około 10 min (utwór około 5 minutowy) i w momencie finalnego 100% słychać w monitorach trzask......
yy, to czekaj, to jak ten mixdown sie robi, on leci realtime, jak np starsza wersja logica ? czy poprostu wykonuje obliczenia. przeciez przy tym drugim rozwiazaniu nie slychac podczas mixdown dzwieku, wiec nie bardzo wiem, skad ten trzask na koncu.
sprwadz tez czy urzadzenia (hardware) sa wszsytkie odbrze poustawiane, moze przy zmianie karty nic nie zmieniales i pozostaly stare ustawienia
Proszę zanotować! "odmawia wypisania spisu sprzętu studyjnego w sygnaturce"