Win XP i kilka kont - czy to ma sens?

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
garo
Win XP i kilka kont - czy to ma sens?

Post autor: garo » piątek 17 sie 2007, 13:57

Witam wiec...

Podczas instalacji Windows Xp pro. Zrobiłem sobie 2 użytkowników, - Biuro oraz Studio.

Na użytkowniku „Biuro” zainstalowałem programy do internetu...pisania... itp
Na użytkowniku „Studio” zainstalowałem programy muzyki, SX...VST. itp.

Wszystko z myślą o większej wydajności komputera przy pracy nad muzyką

Czy to jednak miało sens? Czy taki podział da realny efekt?

Zauważyłem że programy zainstalowane na użytkowniku „Studio” są dostępne także na „Biuro”
wszystko na www.kompozytor.org

Data

Re: Win XP i kilka kont - czy to ma sens?

Post autor: Data » piątek 17 sie 2007, 14:03

Nie za bardzo. Konfiguracja komputera to kwestia zdrowego rozsądku (nie instalowanie "śmieci" a nie tworzenia iluś tam kont. A co będzie jak podczas tworzenia będziesz chciałcoś napisać ? Albo skonsultować szybko przez gg pomysł ze znajomym? Będziesz sięprzełączał w te i wewte ?
W takiej sytuacji rozwiązanie to 2 niezależne komputery. Np główny do studia i laptop do biura.

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Post autor: Pan_Jabu » piątek 17 sie 2007, 14:28

...Witam wiec...

Podczas instalacji Windows Xp pro. Zrobiłem sobie 2 użytkowników, - Biuro oraz Studio.

Na użytkowniku „Biuro” zainstalowałem programy do internetu...pisania... itp
Na użytkowniku „Studio” zainstalowałem programy muzyki, SX...VST. itp.

Wszystko z myślą o większej wydajności komputera przy pracy nad muzyką

Czy to jednak miało sens? Czy taki podział da realny efekt?

Zauważyłem że programy zainstalowane na użytkowniku „Studio” są dostępne także na „Biuro”
...

Oczywiście nie ma to sensu. Realny efekt uzyskałbyś tylko w przypadku instalacji dwóch osobnych systemów XP, na dwóch oddzielnych partycjach.
W przypadku dwóch użytkowników cały czas pracujesz na jednym systemie operacyjnym, więc na obu kontach masz te same aplikacje, te same zagrożenia, ten sam bałagan w rejestrze, a w razie czego - także te same wirusy.

Dwie instalacje systemu operacyjnego to jest rozwiązanie dobre, jeżeli nie możesz lub nie chcesz mieć dwóch oddzielnych kompów. Ja właśnie tak robię. System do "studia" mam silnie zoptymalizowany pod tym kontem, zainstalowane są tylko niezbędne w studiu programy. System "domowy" to wszelkie inne aplikacje, w tym multimedia, gry itp. Owszem, trzeba się przełączać, ale poza tym nie jestem niczym ograniczony.

Awatar użytkownika
KAFEL

Post autor: KAFEL » piątek 17 sie 2007, 14:38

Sens ma jedynie zainstalowanie drugi raz tego samego systemu na innej partycji i przeznaczenie go wyłącznie do audio. W Windows XP robi się to bez problemu uruchamiając drugą instalację Windows z płyty z poziomu już uruchomionego systemu. Potem po restarcie trzeba wybrać tylko inną niż C partycję pod ssystem audio. Po takiej instalacji przy uruchamianiu PC pojawi się menu z dwoma systemami do wyboru. Dla ułatwienia trzeba sobię tylko je odpowiedbnio nazwać. Dodam że jest to legalne. Sam mam 2 komputery tak skonfigurowane z legalnymi Windows XP Pro i wszystkie 4 systemy są aktywowane i łączą się z Windows update (oczywiście te z audio mają wyłączoną sieć którą uaktywniam tylko ręcznie w razie potrzeby). Nie zapomnij też o osobnej szybkiej partycji dla pliku wymiany

Awatar użytkownika
KAFEL

Post autor: KAFEL » piątek 17 sie 2007, 14:39

O widzę że ktoś mnie wyprzedził
Pozdrawiam

garo

Post autor: garo » piątek 17 sie 2007, 14:48

wielkie dzięki - wiec... tak jak myślalem ... nie ma to sensu... pozdro i jeszcze raz dzienx za konkretne posty.
wszystko na www.kompozytor.org

Pietro

Post autor: Pietro » piątek 17 sie 2007, 15:21

Dodam że jest to legalne.
Dodam, że nie jest to niestety legalne.

Jeśli się mylę, wyprowadźcie mnie z błędu.

- Piotr

Zbynia

Post autor: Zbynia » piątek 17 sie 2007, 16:01

niestety wydajnosci raczej nie poprawisz ale mozesz robic konta z ograniczeniami(przedewszystkim bo dwoch administratorskich raczej nie ma sensu)
programy instalujesz dla konkretnego uzytkownika a nie dla wszystkich - choc nie kazdy program ma ten wybor

Data

Post autor: Data » piątek 17 sie 2007, 18:04

A tak trochę poza tematem ale w temacie :) Jak jest z legalnością jk np na 1 komputerze mam zainstalowane 2 systemy OEM powiedzmy XP i Vista ?

Pietro

Post autor: Pietro » piątek 17 sie 2007, 18:59

...A tak trochę poza tematem ale w temacie :) Jak jest z legalnością jk np na 1 komputerze mam zainstalowane 2 systemy OEM powiedzmy XP i Vista ?...
Jeśli są to 2 systemy, na które posiadasz osobne licencje, to wtedy nie ma problemu - instaluj jeśli chcesz.

Problem pojawia się, jeśli próbujesz zainstalować system z jednej płytki wielokrotnie (w tym także opisywany wyżej sposób - jeden system na dwóch partycjach)

Ludziska, system może być zainstalowany jednocześnie tylko na jednym komputerze tylko na jednym dysku. I to nie ma znaczenia czy jest to wersja BOX czy OEM.

- Piotr

ODPOWIEDZ