Monitory + interfejs + wtyczki VST
Wiem że jak zapytam o pomoc to pewnie zaraz mnie do archiwum odeślecie. Ale liczę na użytkowników którzy podzielą się swoimi spostrzeżeniami odnosnie sprzętu który planuje zakupić aktóry być może posiadają. Przewaliłem już sporo tematów na tym forum ale dalej mam wątpliwosci czy dobry sprzęt wybieram. Oczekuję potwierdzenia albo nakierowania mnie na właściwe ścieżki.
Ale do rzeczy.
Składam domowe studio gdzie zamierzam tworzyć muzykę przy pomocy laptopa (Celeron M procesor 380 1.6Mhz; RAM 512MB do powiększenia), modułu brzmieniowego KORG NS5R klawiatur sterujących MIDI (to wszystko już mam):
A to zamierzam dokupić:
-Monitory do 3300zł za parę - typ padł ADAM A7
-Interfejs audio/midi do 2200zł pasowałoby chyba na FireWire - Focusrite Saffire
-Słuchawki do 700zł beyerdynamic DT 770 PRO
-Soft kasa do 5000zł:
* Cubase jeszcze nie wiem który
* FL 7.0 XXL
* Cool Edit PRo
* instrumenty VST - potrzebuję realnych brzmień smyczków, całych orkiestr, pianin itp. - myślę o East West Symphonic Orchestra SE (podglądnąłem w jakimś studiu)
nullnull
Ale do rzeczy.
Składam domowe studio gdzie zamierzam tworzyć muzykę przy pomocy laptopa (Celeron M procesor 380 1.6Mhz; RAM 512MB do powiększenia), modułu brzmieniowego KORG NS5R klawiatur sterujących MIDI (to wszystko już mam):
A to zamierzam dokupić:
-Monitory do 3300zł za parę - typ padł ADAM A7
-Interfejs audio/midi do 2200zł pasowałoby chyba na FireWire - Focusrite Saffire
-Słuchawki do 700zł beyerdynamic DT 770 PRO
-Soft kasa do 5000zł:
* Cubase jeszcze nie wiem który
* FL 7.0 XXL
* Cool Edit PRo
* instrumenty VST - potrzebuję realnych brzmień smyczków, całych orkiestr, pianin itp. - myślę o East West Symphonic Orchestra SE (podglądnąłem w jakimś studiu)
nullnull
Zapraszam na www.paio.pl
Re: Monitory + interfejs + wtyczki VST
Wszystko super i spoko, tylko jak chcesz kupic cubasa to nie potrzebny Ci fruity, Cubase w zupelnosci zastapi ci frutka(mi przynajmniej zastapil). Co do cubasa to mysle ze taka nawet 3 bedzie w sam raz a i obciazenie bedzie mniejsze dla kompa. Ja sam siedze na 3 i jest dobrze:)
lubie to co robie i jestem w tym dobry.
Jeśli zamierzasz robić muzę również przy pomocy VSTi, twój laptopik może się okazać nie do końca wystarczający. Przede wszystkim pamięć - zainwestuj, 512Mb, to dość mało. W tej chwili 2Gb to standard, bez fajerwerków, ale da się pracować.
Polecam Ci Cubase 4 Studio - pracuję na nim od początku roku i w zupełności mi wystarcza. Sprawdź jednak różnice między C4 a C4 Studio, są dostępne w pdf-ie na stronie steinberga. Pomyśl o zakupie interfejsu do którego dołączany jest jakiś sequencer (nawet jakąś dziadowatą wersję Cubase - E-MU do kart dołącza Cubase LE) - dzięki temu będziesz mógł kupić C4 lub C4 Studio za pół ceny.
Jeśli chodzi o EWQL Symphonic Orchestra - wersja Silver jest dosyć uboga i szczerze, nie brzmi najlepiej... Gold - tu dopiero zaczyna się zabawa. Z Pro XP jest już bajka. Nie kupuj też tego softu u polskich dystrybutorów, strasznie zdzierają - najlepiej u producenta, czyli soundsonline lub soundsonline-europe, tam cena jest zawsze najświeższa.
- Piotr
Polecam Ci Cubase 4 Studio - pracuję na nim od początku roku i w zupełności mi wystarcza. Sprawdź jednak różnice między C4 a C4 Studio, są dostępne w pdf-ie na stronie steinberga. Pomyśl o zakupie interfejsu do którego dołączany jest jakiś sequencer (nawet jakąś dziadowatą wersję Cubase - E-MU do kart dołącza Cubase LE) - dzięki temu będziesz mógł kupić C4 lub C4 Studio za pół ceny.
Jeśli chodzi o EWQL Symphonic Orchestra - wersja Silver jest dosyć uboga i szczerze, nie brzmi najlepiej... Gold - tu dopiero zaczyna się zabawa. Z Pro XP jest już bajka. Nie kupuj też tego softu u polskich dystrybutorów, strasznie zdzierają - najlepiej u producenta, czyli soundsonline lub soundsonline-europe, tam cena jest zawsze najświeższa.
- Piotr
...Wszystko super i spoko, tylko jak chcesz kupic cubasa to nie potrzebny Ci fruity, Cubase w zupelnosci zastapi ci frutka(mi przynajmniej zastapil). Co do cubasa to mysle ze taka nawet 3 bedzie w sam raz a i obciazenie bedzie mniejsze dla kompa. Ja sam siedze na 3 i jest dobrze:)...
C4 radzi sobie bardzo dobrze. I nie zauważyłem, żeby obciążał kompa bardziej niż poprzednie wersje... Swoją drogą jeśli chodzi o Cubase 3, to dopiero wersja SX jest sensowna. Ograniczenie ilości śladów czy ilości instrumentów VST w pozostałych wersjach jest zupełnie niedorzeczne.
- Piotr
C4 radzi sobie bardzo dobrze. I nie zauważyłem, żeby obciążał kompa bardziej niż poprzednie wersje... Swoją drogą jeśli chodzi o Cubase 3, to dopiero wersja SX jest sensowna. Ograniczenie ilości śladów czy ilości instrumentów VST w pozostałych wersjach jest zupełnie niedorzeczne.
- Piotr
Bardzo dziękuję Mruczasowi i Pietro za rady. Czekam jeszcze na opinię co sądzicie o monitorach i intrefejsie no i może o słuchawkach. Powiem szczerze ze głównie zależy mi na tym żebym mógł na żywo zagrać na klawiaturze midi instrumentami VST (np pianino lub smyczki)zainstalowanymi w laptopie bez upierdliwych opóźnień (chodzi chyba o latency) jednocześnie wprowadzając dzwięki z mojego zewnętrznego modułu brzmieniowego. To co będę grał chcę odrazu nagrywać np w cubasie. Czy to będzie możliwe z tym interfejsem?
Zapraszam na www.paio.pl
ADAM a7 mam - swietne szczegolnie do akustycznych sytuacji.
Focusrite Saffire - mam 26 PRO - bardzo fajny
Laptotp za slaby
Cubase mam - bardzo dobry
Cool Edit i FL niepotrzebne
Do orkiestr uzywam Miroslav Vitous, Orchestral (do modulu Rolanda) - tylko french horn czasem inne horny oraz zalaczonych do Kontakta kawalkow z Vienna (VSL)
Sluchawki podobno dobre - ja mam Ultrasone 550 - jestem zadowlony
Za zaoszczedzone na sofcie - moze kup lepszy laps i doloz do karty (np. RME Fireface400 - swietna wydajnosc - tyle ze trzeba dokupic cos do sterowania monitorami np. pasywne Atty za 120$)
Laptotp za slaby
Do orkiestr uzywam Miroslav Vitous, Orchestral (do modulu Rolanda) - tylko french horn czasem inne horny oraz zalaczonych do Kontakta kawalkow z Vienna (VSL)
Za zaoszczedzone na sofcie - moze kup lepszy laps i doloz do karty (np. RME Fireface400 - swietna wydajnosc - tyle ze trzeba dokupic cos do sterowania monitorami np. pasywne Atty za 120$)
Aha - orkiestry duzo ciagna z dysku i RAM - wiec te dwa aspekty powienienes miec na uwadze :)
...ADAM a7 mam - swietne szczegolnie do akustycznych sytuacji.
Laptotp za slaby
Za zaoszczedzone na sofcie - moze kup lepszy laps i doloz do karty (np. RME Fireface400 - swietna wydajnosc - tyle ze trzeba dokupic cos do sterowania monitorami np. pasywne Atty za 120$)...
Czy powiększenie RAMu w tym Laptopie co mam nie załtawi sprawy na jiaś czas przynajmniej. Bo niestety kasa którą mam to dofinansowanie unujne które muszę wydać zgodne z palnem który tworzyłem w paździeniku zeszłego roku. Nie przewidywałem w tym planie zakupu nowego laptopa. Pewnie to bąłd ale trudno.
Laptotp za slaby
Za zaoszczedzone na sofcie - moze kup lepszy laps i doloz do karty (np. RME Fireface400 - swietna wydajnosc - tyle ze trzeba dokupic cos do sterowania monitorami np. pasywne Atty za 120$)...
Czy powiększenie RAMu w tym Laptopie co mam nie załtawi sprawy na jiaś czas przynajmniej. Bo niestety kasa którą mam to dofinansowanie unujne które muszę wydać zgodne z palnem który tworzyłem w paździeniku zeszłego roku. Nie przewidywałem w tym planie zakupu nowego laptopa. Pewnie to bąłd ale trudno.
Zapraszam na www.paio.pl
Czy powiększenie RAMu w tym Laptopie co mam nie załtawi sprawy na jiaś czas przynajmniej. Bo niestety kasa którą mam to dofinansowanie unujne które muszę wydać zgodne z palnem który tworzyłem w paździeniku zeszłego roku. Nie przewidywałem w tym planie zakupu nowego laptopa. Pewnie to bąłd ale trudno. ...
ale za to monitory bedziesz mial zajebiste;)
Czy powiększenie RAMu w tym Laptopie co mam nie załtawi sprawy na jiaś czas przynajmniej. Bo niestety kasa którą mam to dofinansowanie unujne które muszę wydać zgodne z palnem który tworzyłem w paździeniku zeszłego roku. Nie przewidywałem w tym planie zakupu nowego laptopa. Pewnie to bąłd ale trudno. ...
ale za to monitory bedziesz mial zajebiste;)
lubie to co robie i jestem w tym dobry.
czarno to widze - ale proboj - moze uda Ci sie zarobic na stacjonarny - z powaznymi samplerowymi sytuacjami slaby laps nie da rady - ja mam core2duo e6600 z 2 gb ram i 3 dyskami i jak przegne to sie zatyka (choc raczej na wtyczkach), a b.duzych orkeitr nie robie - jak by traktowac to powaznie i ensemble rozkladac na instrumenty - dodawac tracki z artykulacjami - nie da rady