Witam wszystkich,
dopiero rozpoczalem przygode z midi (wczesniej glownie fasttrakowalem dosowo :@)
i chcialbym sie do Was zwrocic o pomoc.
Posiadam EMU Xboard 61 i karte EMU 0404, wszystko podlaczylem pod kompa i w Cubase LE jest ok, ale chyba nie do konca wiem jak wykorzystac posiadany sprzet.
Przekopalem sie przez wiele dokumentacji oraz forum EiS, jesli chodzi o samo MIDI i podstawowa obsluge Cubase.
Sposob przesylania danych poprzez MIDI i MIDI jako interfejs, to tu chyba zrozumialem o co chodzi. Poszerzylo to moje wyobrazenie o calosci, ale mam problem z logicznym zrozumieniem wykorzystania mozliwosci Xboard 61 (patchy, zones i kilku ustawien) a instrukcja do Xboarda po angielsku jak i okrojona po polsku nie wszystko jasno wyjasnia.
Prosze o wyjasnienie do czego sluza i jak to wykorzystac:
CC Send On Recall
PGM Send on Recall
Bank Send MSB
Bank Send LSB
Send Program Change
External Program Change
Program Change (PGM) Browse Mode
Funkcje X1
I jak wykorzystywac Patch'e?
Rozumiem ze Patch to zestaw ustawien klawiatury, np. zapamietanie Velocity Curve Select lub pozycji galek z kontrolerami CC. Ale jak w Cubase wstawiam 2 razy VST Proteus i na jednym traku zmieniam sobie Patch'e w Xboard to Cubase zmienia mi w Proteusie na kolejne brzmienia z banku. Chociaz w traku ustawiam mu wyjscie na Proteusa bank np. na 1, chanel na 1, program na 1.
Nie chce sie rozpisywac, ale moze opisze troche szczegolowo, chce byc dobrze zrozumiany, zamotalem powyzej troche.
Ustawienia Xboard:
Patch 1, chanel 1
Patch 2, chanel 2
Cubase LE:
track 1 - out Proteus 1 - bank 1,chanel 1,program 1
track 2 - out Proteus 2 - bank 1,chanel 2, program 3
Jestem na tracku 1 (a w Xboard Patch nr 1) i gram instrumentem nr 1 (program 1) Proteusa 1.
Przelaczam w Xboard na Patch nr 2 i gram instrumentem nr 2 (program 2) Proteusa 1.
Wyobrazalem sobie to tak ze jesli na Patch'u nr 2 jest chanel 2 - to ze po zmianie wlasnie na Patch 2, Cubase mnie przelaczy na track nr 2 lub chociaz bede mogl grac tym co przypisane do chanel nr 2 (w traku nr 2) czyli: proteus 2, bank 1, program 3 ale zostajac na traku nr 1.
Moze sam sobie odpowiem na pytanie. Z tego co zrozumialem to musze zadeklarowac instrumenty jako traki w Cubase i jesli bede chcial przelaczac sie miedzy nimi to musze w komputerze przelaczac sie pomiedzy trakami. Natomiast zmiana brzmienia instrumentu na danym traku bedzie zalezala od przelaczania Patch'y w Xboard (tylko ze przewaznie wtyczki VST maja wiecej niz 16 brzmien i czesto z niektorych brzmien nie chcialbym korzystac)
Pewnie czegos nie rozumiem lub cos zle robie.
Z gory dziekuje za wyrozumialosc i za cierpliwosc w czytaniu powyzszego.
Moze ktos zna jakies ciekawe ksiazki lub publikacje, zeby przyblizyc na poczatek temat MIDI (nie same opisy bitow, wtyczek, i sposobu laczenia interfejsow, ale kombinacji i wykorzystania ustawien MIDI (moze jakies uniwersalne tutoriale, wykorzystania klawiszy MIDI) - przydalby sie jakis zbior literatury, by tacy jak ja nie zadawali pytan)
Xboard + Cubase + podstawy MIDI
Re: Xboard + Cubase + podstawy MIDI
Moze ktos zna jakies ciekawe ksiazki lub publikacje, zeby przyblizyc na poczatek temat MIDI (nie same opisy bitow, wtyczek, i sposobu laczenia interfejsow, ale kombinacji i wykorzystania ustawien MIDI (moze jakies uniwersalne tutoriale, wykorzystania klawiszy MIDI) - przydalby sie jakis zbior literatury, by tacy jak ja nie zadawali pytan)...
Może to
http://helion.pl/ksiazki/midi.htm
Albo poszukaj w necie tutoriali midi w języku angielskim jest tego sporo.
muzyka
Rozumiem ze Patch to zestaw ustawien klawiatury, np. zapamietanie Velocity Curve Select lub pozycji galek z kontrolerami CC. Ale jak w Cubase wstawiam 2 razy VST Proteus i na jednym traku zmieniam sobie Patch'e w Xboard to Cubase zmienia mi w Proteusie na kolejne brzmienia z banku. Chociaz w traku ustawiam mu wyjscie na Proteusa bank np. na 1, chanel na 1, program na 1.
Niestety to jest Proteus w wersji LE i dużo jest w nim nie tak jak powinno.
Też z nim miałem problemy i w końcu dałem spokój.
Też z nim miałem problemy i w końcu dałem spokój.
Gram, śpiewam, nagrywam i robię jako producent...
Może to
http://helion.pl/ksiazki/midi.htm
Albo poszukaj w necie tutoriali midi w języku angielskim jest tego sporo....
Dzieki "adammus", poszukam w necie jeszcze mocniej tutoriali w j. angielskim, a co do tej ksiazki z heliona "MIDI. Cyfrowy interfejs instrumentów muzycznych" to juz szukalem wczesniej w roznych ksiegarniach internetowych aby ja kupic, ale wszedzie naklad wyczerpany. Chyba, ze moze ktos ma ja zeskanowana lub kontakt z autorem, chetnie odplatnie bym ja zdobyl. Wedle rozdzialow wyglada dosc interesujaco jak dla osoby poczatkujacej.
Jeszcze raz dziekuje za odpowiedz na posta.

Też z nim miałem problemy i w końcu dałem spokój....
Dzieki za odpowiedz "gościu", popatrze jeszcze z innymi instrumentami VST, choc wydaje mi sie ze to ja mam problem z zalapaniem logiki wspoldzialania Xboard i Cubase'a.
Jesli ktos by wylozyl w kilku slowach jakies najlepsze sposoby wykorzystania klawiszy MIDI i sekwensera Cubase. (jakies przepisy) Moze to glupie pytanie, ale ja na dzien dzisiejszy to widze nastepujaco:
1. Dodaje track MIDI ustawiam na wyjsciu dla niego jakis instrument VST, zmieniajac Patche w Xboard ustawiam jedno z 16 ustawien (barwy instrumentu VST z ustawieniami galek CC i czulosci klawiatury) nagrywam. 2. Dodaje koleny track i wykonuje to samo co w punktcie 1 i tak do konca nagrania. Oczywiscie do tego mozna poruszac galkami.
Moze za duzo oczekiwalem, bo myslalem ze mozna grac jednym instrumentem i np. w trakcie grania zmieniac wlasciwosci juz odgrywanego 2 instrumentu. Lub jak juz wczesniej pisalem patchami poruszac sie po trackach.
Wiem, ze samochodem nie mozna jechac w bok, moze za duzo oczekuje mozliwosci, ale moze teraz tylko jade do tylu a niewiem ze istnieje mozliwosc jazdy do przodu....sorry za taka dygresje...ale chce pokazac gdzie widze swoj problem.
Pozdrawiam i jeszcze raz dziekuje za odpowiedzi.