Przestrzeń w miksie

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
genngott
Przestrzeń w miksie

Post autor: genngott » wtorek 26 cze 2007, 06:53

Witka wszystkim
Postaram się zadać sensowne pytanie mianowicie:
otrzymałem od pewnego pana parę kawałkow w stylu black metal
pan poprosił mnie żeby : "coś z tym zrobić" kawałki są już wstępnie przez niego "obrobione" brzmią nawet całkiem ale są bardzo stłumione i ścieśnięte.Perkusja to automat,gitary nagrywane liniowo, wokal już dostałem ze srogim zamierzonym blackowym przesterem... i teraz sedno sprawy... po rozjaśnieniu gitarek,rozmieszczeniu w panoramie (były centralnie mono razem z wokalem.perka stereo) miks stracił przestrzeń i moc (słowa pana właściciela materiału). Poradźcie mi, czy to jest kwestia tego że rozjaśniając gitarki i bas EQ zajmuję pasma wokalu i perkusji,czy jest możliwość uzyskania przestrzeni która jest w pierwotnym miksie mono ale z rozjaśnionymi gitarami?
Dzięki i sorry za i tak pewnie nie sensownie sformułowane pytanie

Pozdra dla wszystkich normalnych
www.despisestudio.com

Awatar użytkownika
force

Re: Przestrzeń w miksie

Post autor: force » wtorek 26 cze 2007, 08:30

Skoro mix stracił przestrzeń i moc to zostaw jak chciał szef (i niech to nagrają lepiej)
SONY VAIO, MOTU Traveler, Presonus Digimax FS, ADAM A7

Awatar użytkownika
spiker

Post autor: spiker » wtorek 26 cze 2007, 08:48

Nie wiadomo również co "szef" ma na myśli mówiąć "przestrzeń". Ponadto obiektywnie przestrzeni nie można stracić. Przestrzeń ZAWSZE jest. Może być tylko mniejsza lub większa. Jeśli więc "szef" za przestrzeń, którą chce słyszeć, uważa wnętrze trumny zasypanej błockiem, a Ty mu dodałeś pogłosów, szeroko rozstawiłeś wszystko (jak w niebiesiech) to nie dziwota, że mu przestrzeń znikła. Ta, o którą mu chodziło, rzecz jasna.

pozdrowienia
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...

dream-star

Post autor: dream-star » wtorek 26 cze 2007, 10:28

stary a czy to jest TWOJA MUZA?
coś mi się zdaje, że nie. Może nie czujesz tego klimatu?
Jeśli nie to zostaw to , bo szkoda Twoich nerw. Niech oceni te ścieżki specjalista z tej działki.
metal

Awatar użytkownika
skibas

Post autor: skibas » wtorek 26 cze 2007, 11:38

...stary a czy to jest TWOJA MUZA?
coś mi się zdaje, że nie. Może nie czujesz tego klimatu?
Jeśli nie to zostaw to , bo szkoda Twoich nerw. Niech oceni te ścieżki specjalista z tej działki....
chyba średnio mu pomagasz...
[URL]www.orkiestrazegluga.pl[/URL] | [URL]www.dzwiek.org[/URL]

dream-star

Post autor: dream-star » wtorek 26 cze 2007, 11:45

OK- milknę. Sam do tego dojdzie.
Kiedyś miałem sampler i myślałem że nawet barok mogę robić.
Nie wystarczy mieć ślady (pomijając że muszą być dobrze nagrane).
Kiedyś robiłem remiksy kapeli progresif-rock na d`n`b.
Wszystko można, tylko czy to nas ubogaca?
metal

Awatar użytkownika
genngott

Post autor: genngott » wtorek 26 cze 2007, 16:43

...Nie wiadomo również co "szef" ma na myśli mówiąć "przestrzeń". Ponadto obiektywnie przestrzeni nie można stracić. Przestrzeń ZAWSZE jest. Może być tylko mniejsza lub większa. Jeśli więc "szef" za przestrzeń, którą chce słyszeć, uważa wnętrze trumny zasypanej błockiem, a Ty mu dodałeś pogłosów, szeroko rozstawiłeś wszystko (jak w niebiesiech) to nie dziwota, że mu przestrzeń znikła. Ta, o którą mu chodziło, rzecz jasna.

pozdrowienia
...
Dzięki men bo włąśnie o to chyba chodziło... wszystko mi się jakoś porozpływało a miało być jaśniej ale grobowo
www.despisestudio.com

Awatar użytkownika
genngott

Post autor: genngott » wtorek 26 cze 2007, 18:17

mam jeszcze takie pytanko ciągnąc wątek.. czy możliwe jest że jeśli do ścieżek nie dodałem pogłosu ,ale rozmoieściłem je dość szeroko i na EQ podbiłem górę w celu rozjaśnienia to ów miks przez to właśnie stracił "grobowy urok" ? albo tak: wszystko ma być jaśniejsze ale klimat typowo black... jeśli wogóle coś wytłumaczyłem
www.despisestudio.com

ODPOWIEDZ