Joemeek Jm47 na tle innych mikrofonów

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
Ogień
Joemeek Jm47 na tle innych mikrofonów

Post autor: Ogień » poniedziałek 02 kwie 2007, 19:38

Hej:) Mam pytanie, a jako, że próby znalezenia czegos w internecie nie powiodły się (test z EiS już znam) próbuje na forum. Jak jest z tym mikrofonem? Zauważyłem, że jest to dośc stary model, ale zastanawia mnie, jakie sa jego noty na dzień dzisiejszy w porównaniu z innymi mikrofonami w tym przedziale cenowym (ok 800pln). Może ktoś wie coś więcej na jego temat? Czy warto za tą cenę zakupić ten sprzęt, czy lepeij zając się wyrobami np firmy MXL? Czekam na opinie i zdania uzytkowników..
[addsig]
cool chłopak

Awatar użytkownika
JOURESY

Re: Joemeek Jm47 na tle innych mikrofonów

Post autor: JOURESY » wtorek 03 kwie 2007, 07:16

Czy warto za tą cenę zakupić ten sprzęt, czy lepeij zając się wyrobami np firmy MXL? Czekam na opinie i zdania uzytkowników..
...
Mam Joemeek`a 47 z pierwszej rewizji, czarny. Cóż mozna powiedzieć, miałem poprzednio MXL 990, no i zmiana na joemmeek`a była dobra decyzją.
Sybilanty juz tak nie gryzą, sygnał ładnie się miksuje, ponieważ ten mik ma na wyściu transformator to jego brzmienie jest dość miękkie, nie sprawia problemu z ciągłym uzywaniem deessera. Ładnie nagrywa gitarki akustyczne, ale za tą kase rozejżałbym się za jakimś ruskiem.
Porównywałem tego joemeeka z mikrofonem lampowym RODE K2, obydwa mikrofony mają podobny charakter brzmieniowy, rode ma troszkie jaśnieszą górkę. Moze nie tak jasną jak MXL`e, których tanie modele atakują uszy sopranem czy trzeba czy nie trzeba.
Czyli kup sobie oryginalnego ruska, i będziesz zadowolony. Oktava mk 219, dobra i sprawdzona w wielu sytuacjach.

JoU

Awatar użytkownika
Ogień

Re: Joemeek Jm47 na tle innych mikrofonów

Post autor: Ogień » środa 04 kwie 2007, 15:26

Dziękuję:)Właśnie o tego typu opinie, spostrzeżenia mi chodzi. Zapomniałem dodać, że mikrofon ten interesuje mnie głównie w aspekcie ujęć wokalu.(chodzi o tę nowszą wersję w kolorze metalic) Firma Joemeek nie jest firmą byle jaką, ale na temat tego mikrofonu informacje są dość enigmatyczne. Po prostu zastanawiam się czy jest wartościowy produkt na rynku i czy może konkurować ze sprzętem o wiele nowszym w tym samym przedziale cenowym..(?) Taka refleksa apropo tego czy starsze zanczy gorsze.Większość relacji mówi i ,,ciepłości" brzmienia i dobrym radzeniem sobie z sybilantami. Wobec tego do jakiego rodzaju muzyki takie ,,ciepłe" brzmienie najabrdziej nie nada? Cały czas mówię o nagrywaniu wokalu..Czekam na inne opinie..
cool chłopak

ODPOWIEDZ