Sampler dla Korg TR - w czym mi pomoże?

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
m-arian
Sampler dla Korg TR - w czym mi pomoże?

Post autor: m-arian » niedziela 04 lut 2007, 21:07

Witam!

Mam Korga TR. Zastanawiam się nad dokupieniem modułu samplera do niego, ale kompletnie nie mam wiedzy w tym zakresie, więc na początek jeśli można to proszę o info co on mi da? Czy dzięki niemu wzbogacę swój instrument o różne ciekawe dźwięki, z pomocą których zbuduję ciekawe combi (performance) i już nie będzie konieczne dokupowanie rasowego syntha (np. virusa), bo bedę miał podobne brzmienia (oczywiście, jak sobie zrobię lub dokupię - to już wiem :) )

Dzięki za pomoc.

mellodeque
Kontakt:

Re: Sampler dla Korg TR - w czym mi pomoże?

Post autor: mellodeque » niedziela 04 lut 2007, 22:53

w Twoim przypadku na niewiele Ci sie zda.
Obecnie programowe samplery mają wieksze możliwości, niż ich hardwarowe odpowiedniki, moim zdaniem dokupowanie rozszerzeń do twoich potrzeb jest raczej bez sensu.

Co to sampler - radze poszukać w necie odpowiedzi, a będziesz wiedział czy Ci się przyda, czy nie. Cudów nie oczekuj, zapoznaj się z możliwościami jakie da CI upgrade hardware'u - moim zdaniem niewielkie.

Jesli czegoś nie jesteś pewien - nie pisz.
http://khyro.com | http://promusic.pl/forum/

Awatar użytkownika
AdamZ

Post autor: AdamZ » poniedziałek 05 lut 2007, 09:06

...w Twoim przypadku na niewiele Ci sie zda.
Obecnie programowe samplery mają wieksze możliwości, niż ich hardwarowe odpowiedniki, moim zdaniem dokupowanie rozszerzeń do twoich potrzeb jest raczej bez sensu.

Co to sampler - radze poszukać w necie odpowiedzi, a będziesz wiedział czy Ci się przyda, czy nie. Cudów nie oczekuj, zapoznaj się z możliwościami jakie da CI upgrade hardware'u - moim zdaniem niewielkie.

...
Mell ma racje

Zainwestuj lepiej w sampler programowy np Kontakt. Co do rozszerzania pamięci w syntezatorze przydaje się jeśli nie używasz PC do muzyki. Sam mam Yamahę EX5 którą kiedyś rozbudowałem o 64 mb na sample.( miała tylko 1 mb na to przeznaczony) Można było się trochę pobawić ale gdy zacząłem używać PC zapomniałem o tym.

Co do próby uzyskania lub zbliżenia się do brzmień Virusa raczej nie będziesz miał szans Zbieraj kaske ...

pozdrawiam
[addsig]
AdromedaA6|Prophet'08|MinimoogVoyager|Virus TI|Roland:D550|JX-8P|Juno-106|αJuno1|JP8000|JD800|R-8M|Yamaha: EX5|TX7|CS-30|KORG: Poly800|microKORG|Monotron|POLY-61|Teisco60F|S.BassStation|DrumStation2|Waldorf Pulse, MFB502, Matrix1000...

Awatar użytkownika
mr-hammond

Post autor: mr-hammond » poniedziałek 05 lut 2007, 09:54

Koledzy maja racje, nie warto inwestować w ten mini sampler, jesli są "gigowce" na komputerze, pod warunkiem że korzystasz z klawisza tylko w domu, jesli natomiast chcesz pograc nowymi brzmieniami gdzies dalej to chyba nie masz wyjscia i trzeba bedzie zainwestowac chyba w ten sampler. Bardziej nastawiałbym sie na poprawe pianin niż symulacje brzmien virusa, ale pare brzmien jest do podrobienia typu nieskomplikowane Leady i jakies werbelki, stopy:).

Awatar użytkownika
evolver

Post autor: evolver » poniedziałek 05 lut 2007, 11:36

Witam,
zgadzam się w 100% z przedmówcami, szkoda kasy na ten moduł samplera. Jak chcesz mieć brzmienie virusa - kup virusa! Możesz też kupić go w wersji softu - dużo taniej, a brzmi w 98% tak samo! Podobnie z samplerem, teraz już tylko programowe, gdzie masz nieporównywalnie większy komfort pracy na kompie.
Pozdrawiam all

Awatar użytkownika
AdamZ

Post autor: AdamZ » poniedziałek 05 lut 2007, 12:54

...Witam,
zgadzam się w 100% z przedmówcami, szkoda kasy na ten moduł samplera. Jak chcesz mieć brzmienie virusa - kup virusa! Możesz też kupić go w wersji softu - dużo taniej, a brzmi w 98% tak samo! Podobnie z samplerem, teraz już tylko programowe, gdzie masz nieporównywalnie większy komfort pracy na kompie.
Pozdrawiam all...
Witam , zależy o której wersji Virusa mówisz. Jeśli o powercore to potrzebna jest do tego karta T.C.Powercore która jest dość drogim urządzeniem . Jeśli natomiast mówisz o najnowszysm modelu Vitusa nie ma i raczej nie będzie go w wersji soft.
AdromedaA6|Prophet'08|MinimoogVoyager|Virus TI|Roland:D550|JX-8P|Juno-106|αJuno1|JP8000|JD800|R-8M|Yamaha: EX5|TX7|CS-30|KORG: Poly800|microKORG|Monotron|POLY-61|Teisco60F|S.BassStation|DrumStation2|Waldorf Pulse, MFB502, Matrix1000...

Awatar użytkownika
Artysta

Post autor: Artysta » poniedziałek 05 lut 2007, 20:45

A ja powiem tak... Jak masz pieniążki to zainwestuj w ten sampler. To wydatek rzędu 700 PLN a mimo wszystko daje jednak jakieś większe możliwości. Nie rozumiem takiego myślenia: lepiej to niż tamto. To nie są jakies kosmiczne pieniądze i skoro można mieć i to i tamto to dlaczego nie? Sam mam TR'a i na pewno w przyszłości zainwestuję w to rozszerzenie. Posiadanie samplera w niczym nie przeszkadza korzystać z software.
Gdyby muzyka nie istniała to bym ją sobie wymyślił...

Awatar użytkownika
Artysta

Post autor: Artysta » poniedziałek 05 lut 2007, 20:46

Myślę, że ten link będzie dla Ciebie bardzo pomocny....

Korg TR Forum
Gdyby muzyka nie istniała to bym ją sobie wymyślił...

m-arian

Post autor: m-arian » poniedziałek 05 lut 2007, 20:52

Dzięki wszystkim za wskazówki.
Z wypowidzi wynika, że jednak na niewiele mi się przyda, choć jeszcze do końca nie jestem przekonany. Chciałem mieć po prostu więcej barw synth w tym sprzęcie, a gram na żywo i poza domem. Fakt pianika to słaba strona Korga, jakby i tu dąło radę, to byłoby super, bo pianistą nie jestem, ale słyszę ten "plastik".

Hmm..., wygląda na to, że kupię sobie do pary Novation KS4, bo mi się podoba, jaest tańszy od virusa (wiem, wiem nie ta klasa, ale i nie ta cena) i żona może się zgodzi, bo mam już jeden upatrzony :)

m-arian

Post autor: m-arian » poniedziałek 05 lut 2007, 20:54

...Myślę, że ten link będzie dla Ciebie bardzo pomocny....

Korg TR Forum...

Tak byłby, jakbym coś rozumiał :)

ODPOWIEDZ