Nuendo - nie działa MIDI

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Sophiria
Nuendo - nie działa MIDI

Post autor: Sophiria » czwartek 01 lut 2007, 17:28

Witam!
Mam mega problem i mam nadzieje, ze ktoś mi podpowie, jak go rozwiązać... Jest to dośc pilne, gdyż jestem przed miksem nagrania, a nie wiem czemu nie działa mi MIDI. Ale po kolei...
MIDI używam tylko i wyłącznie do równania stóp nagranej perkusji. Mam karte Echo Layla 24 i modół perkusyjny Alesis D4. Od 2 lat wszystko działało dobrze, a teraz nagle przestało.. Nie przypominam sobie, zebym zmieniał coś w programie (Nuendo2), albo w modóle... Wszytsko jest niby dobrze, a jednak ani nie wchodzi sygnał midi do programy, ani nie wychodzi (używałem już chyba z 15 kabli, żeby spradzić, czy to na pewno nie ich wina). Wlacze z tym od 4 dni, stoi mi studio i jestem na skraii załamania... Już nawet chciałem kuić port MIDI pod USB, ale pomyslałem, że zanim to zrobie, to zapytam tu na forum, czy ktoś może wiedzieć o co chodzi. Z góry dziękuje za każdą pomoc.
Pozdrawiam,
Daniel

Zbynia

Re: Nuendo - nie działa MIDI

Post autor: Zbynia » czwartek 01 lut 2007, 18:15

a alesis w porzadku?

sa programy typu midi monitor ktore ci pokaza czy z programu wszystko wychodzi jak nalezy - szukaj na forum

Awatar użytkownika
PZ
Kontakt:

Post autor: PZ » czwartek 01 lut 2007, 18:18

Sprawdż, czy w innym programie MIDI też nie działa.

Awatar użytkownika
Laliszon

Post autor: Laliszon » czwartek 01 lut 2007, 19:11

odinstaluj swoją karte i zainstaluj jeszcze raz drivery
jesli długo nie stawiałeś windowsa czasami to się zdarza, nie jestem informatykiem i nie wiem co w windowsie może się takiego dziać ale u mnie pomagało, wogóle midi to słaba strona nuendo ubolewam nad tym bo pozatym lubię ten program. Sprawdź też wszystkie ustawienia w device setup default midi ports, czy masz tam ustawiona swoją kartę oraz na tracku czy wysyłasz i odbierasz sygnały midi z podanych źródeł.
Jesli ustawienia są prawidłowe i nie dziala jeszcze to sprawdź w managerze urzadzeń czy nie masz jakiś konfliktów ale jesli to jest w porządku to raczej reinstalacja, to zawsze pomaga, zacznij od karty i programu może pomoże jesli nie to po całości. Przy okazji system się odswierzy.

ratio

Post autor: ratio » czwartek 01 lut 2007, 22:08

.............wogóle midi to słaba strona nuendo ubolewam nad tym bo pozatym lubię ten program................

Zato maluch to fajny samochód tylko ma rure za nisko
Logic pro X | Focusrite Pro 26 | M Audio Project Mix IO

Awatar użytkownika
PZ
Kontakt:

Post autor: PZ » czwartek 01 lut 2007, 23:29

................wogóle midi to słaba strona nuendo ubolewam nad tym bo pozatym lubię ten program................

Ja tylko używam midi i nie zauważyłem ,żeby MIDI w nuendo miało jakieś ułomności.

Awatar użytkownika
MX

Post autor: MX » czwartek 01 lut 2007, 23:32

...................wogóle midi to słaba strona nuendo ubolewam nad tym bo pozatym lubię ten program................

Ja tylko używam midi i nie zauważyłem ,żeby MIDI w nuendo miało jakieś ułomności....
A ja uczyłem się na tym sofcie rzeczywistości MIDI i podzielam dwie powyższe opinie!
Hammond SK1

Sophiria

Post autor: Sophiria » piątek 02 lut 2007, 08:35

Dzieki za wszystkie rady!! Niestety to o czym piszecie testowałem już wcześniej- wszystko teoretycznie jest wporządku. Tak więc chyba stało się to co jest najgorsza opcją- padła karta... Niestety najbliższy serwis Echo jest podobno w USA, wiec pomyslałem, zeby kupić interface midi M-Audio za jakieś 150-200zł pod USB. MAm pytanie, czy ktoś kiedykolwiek z tego korzystał, i czy da sie w nuendo ustawić, zeby midi szło przez to, a wave przez layle?? Pozdrawiam

Zbynia

Post autor: Zbynia » piątek 02 lut 2007, 09:12

bez problemu - jak masz mozliwosc to porzycz od kogos taki interfejs i stestuj

ODPOWIEDZ