Audiophile 192 - jak przechwycić dźwięk z wyjść?

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
mistrz
Audiophile 192 - jak przechwycić dźwięk z wyjść?

Post autor: mistrz » niedziela 28 sty 2007, 19:41

mam problem z ta karta. chce nagrać dźwięk który wychodzi na odsłuch np z winampa i nieda sie go przechwycić. karta rejestruje tylko dźwiek z wejść. dawniej miałem karte za 50 zł i bez problemu nagrywała. prosze mi coś poradzić. niewiem co mam zrobić. i jeszcze jedno pytanie czy inne karty jak np emu 1212m też mają takie ograniczenia?
robie rap

Data

Re: Audiophile 192 - jak przechwycić dźwięk z wyjść?

Post autor: Data » niedziela 28 sty 2007, 20:09

Wróć do karty za 50zł. Skoro nie było z nia problemu to po co wymieniałes ?

JanChrzan

Post autor: JanChrzan » niedziela 28 sty 2007, 23:32

...mam problem z ta karta. chce nagrać dźwięk który wychodzi na odsłuch np z winampa i nieda sie go przechwycić. karta rejestruje tylko dźwiek z wejść. dawniej miałem karte za 50 zł i bez problemu nagrywała. prosze mi coś poradzić. niewiem co mam zrobić. i jeszcze jedno pytanie czy inne karty jak np emu 1212m też mają takie ograniczenia? ...
jest rozwiązanie,trochę karkołomne ale działające:należy ustawić sygnał wychodzacy na wyjście cyfrowe.Połączyć kablem wyjście SPDIF z wejściem SPDIF.ustawić nagrywanie przez wejście SPDIF.sygnał pomimo wyjścia przez SPDIF będzie też słychać na wyjściu MONITOR bodajże (bawiłem się w ten sposób jakiś czas temu,więc nie pamiętam dokładnie).

mistrz

Post autor: mistrz » środa 31 sty 2007, 12:35

dzienki Jan. zmieniłem karte bo tamta była niskiej jakosci. w starej przy nagrywaniu ustawiałem na wave i nagrywało wszystkie dźwieki na zywo. mam jeszcze jedno pytanie czy są wszystkie drozsze karty np m1212 czy tez RME albo ESI Julia są pozbawione tej funkcji?
robie rap

Goddard

Post autor: Goddard » środa 31 sty 2007, 13:07

...mam problem z ta karta. chce nagrać dźwięk który wychodzi na odsłuch np z winampa i nieda sie go przechwycić. karta rejestruje tylko dźwiek z wejść.

Sprawa jest banalnie prosta. W programie nagrywającym ustawiasz na wejsciu M-Audio Delta AP Mon. Mixer, wlaczasz sobie Winampa i hulaj dusza!

mistrz

Post autor: mistrz » niedziela 04 lut 2007, 19:10

Sprawa jest banalnie prosta. W programie nagrywającym ustawiasz na wejsciu M-Audio Delta AP Mon. Mixer, wlaczasz sobie Winampa i hulaj dusza!

...
niestety sprawa nie jest taka prosta ponieważ zaden program niewidzi ustawień źródła nagrywanego dźwięku. wygląda na to że da sie tylko przez kabel albo trzeba coś w mixerze m-audio ustawić. próbowałem ale mi sie nieudało dlatego zwracam sie do Was o pomoc.
robie rap

pawelq

Post autor: pawelq » poniedziałek 05 lut 2007, 04:04

WG

Post autor: WG » poniedziałek 05 lut 2007, 04:22

Hm. A nie da się tego zrobić za pomocą Patchbay/Router.
Nie wierzę, żeby karta nie miała możliwości wewnętrznego krosowania sygnałów. A ta najwyraźniej chyba ma !

Patchbay/Router

Z tego co widzę, musisz odhaczyć jeszcze opcję "Disable Control of the Monitor Mixer ..." w oknie Hardware Settings.

Hardware Settings

Powinno to działać choć nie mając tego przed sobą można jedynie zgadywać jak to działa i czy działa w sposób potrzebny tobe

WG

Post autor: WG » poniedziałek 05 lut 2007, 04:26

A w oknie Patchbay/Router przestaw
H/W Out 1/2 -> Monitor Mixer na
H/W Out 1/2 -> H/W In 1/2

I inne aplikacje powinny zobaczyć na wejściu In to co jest wysyłane na Out, czyli karta wtedy sama wewnętrznie krosuje sobie sygnał.

No ale to zgaduję tylko po obrazkach

Krizz
Kontakt:

Post autor: Krizz » poniedziałek 05 lut 2007, 12:45

niestety sprawa nie jest taka prosta ponieważ zaden program niewidzi ustawień źródła nagrywanego dźwięku.
Lepiej powiedz, jakiego programu nagrywającego używasz. Jeżeli nie ma on możliwości wyboru źródła nagrywania, ustaw go w panelu sterowania->urzadzenia i dźwięki audio->audio->nagrywanie dźwięku.

ODPOWIEDZ