Karta czy mikrofon?

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
Petey
Karta czy mikrofon?

Post autor: Petey » poniedziałek 22 sty 2007, 18:50

Witam...Postanowiłem zmienić swój dotychczasowy asortyment muzyczny. I teraz pytanie:

Zdając sobie sprawę że wokal rejestruje na dynamiku(nie jest to SM 57) a karta to Audigy 2 ZS zastanawiam się co bardziej wpłynie na jakość rejestrowanego wokalu- KARTA CZY MIKROFON??

Lepsza karta wiąże się z lepszymi przetwornikami które (z tego co wyczytałem w archiwach forum) wpływają znacząco na jakość nagrywanego sygnału

Lepszy mikrofon wiąże się z większymi możliwościami nagrywania dźwięku( szczególnie te elementy które na dynamiku nie osiągnę mi. wysokie częstotliwości które które dodają tzw. blasku wokalowi)

Do mikrofonu rzecz jasna potrzebny phantom co zmusza mnie do kupna przedwzmacniacza( najtańszy 200 zł)

Karta jak karta niczego nie wymaga oprócz PCI więc mógłbym przeznaczyć całą kwotę

Chciałbym zakupić jedno z tych 2 rzeczy nie wychodząc poza 450 zł( jeśli chodzi o mikrofon to 250 zł + wyżej wspomniany phantom)

pozdrawiam

Awatar użytkownika
Łukasz1985

Re: Karta czy mikrofon?

Post autor: Łukasz1985 » poniedziałek 22 sty 2007, 19:09

...Witam...Postanowiłem zmienić swój dotychczasowy asortyment muzyczny. I teraz pytanie:

Zdając sobie sprawę że wokal rejestruje na dynamiku(nie jest to SM 57) a karta to Audigy 2 ZS zastanawiam się co bardziej wpłynie na jakość rejestrowanego wokalu- KARTA CZY MIKROFON??

Lepsza karta wiąże się z lepszymi przetwornikami które (z tego co wyczytałem w archiwach forum) wpływają znacząco na jakość nagrywanego sygnału

Lepszy mikrofon wiąże się z większymi możliwościami nagrywania dźwięku( szczególnie te elementy które na dynamiku nie osiągnę mi. wysokie częstotliwości które które dodają tzw. blasku wokalowi)

Do mikrofonu rzecz jasna potrzebny phantom co zmusza mnie do kupna przedwzmacniacza( najtańszy 200 zł)

Karta jak karta niczego nie wymaga oprócz PCI więc mógłbym przeznaczyć całą kwotę

Chciałbym zakupić jedno z tych 2 rzeczy nie wychodząc poza 450 zł( jeśli chodzi o mikrofon to 250 zł + wyżej wspomniany phantom)

pozdrawiam
...
Polecałbym lepszy mikrofon.
Cubase Pro 8 - Windows 7 Home Premium (64bit)

Awatar użytkownika
tigergold

Post autor: tigergold » poniedziałek 22 sty 2007, 19:10

Masz Audigy 2 ZS? Masz. Masz mikrofon? Do tego co chcesz osiągnąć nie masz.

Z takim budżecikiem kupiłbym majka na "paluszek" (odchodzi przedwzmacniacz) i wpiął go w mic-in...

Źle myślę? Echh, w słowach trzech: za mało kaski.
[addsig]
For God so loved the world that he gave his one and only Son, that whoever believes in him shall not perish but have eternal life <John 3.16>

Awatar użytkownika
Petey

Post autor: Petey » poniedziałek 22 sty 2007, 19:40

Z takim budżecikiem kupiłbym majka na "paluszek" (odchodzi przedwzmacniacz) i wpiął go w mic-in...

...
może i jest to rozwiązanie ale jakoś nie widzi mi się nagrywanie wokalu na "paluchach" chyba że już ktoś próbował to proszę o wypowiedź.

R.B.

Post autor: R.B. » poniedziałek 22 sty 2007, 21:14

...Z takim budżecikiem kupiłbym majka na "paluszek" (odchodzi przedwzmacniacz) i wpiął go w mic-in...

...
może i jest to rozwiązanie ale jakoś nie widzi mi się nagrywanie wokalu na "paluchach" chyba że już ktoś próbował to proszę o wypowiedź.

...
Nagrywa sie ! czemu nie, ale napewno nie za takie pieniadze ktore masz do wywalenia!!
Pozdrawiam
Jestem muzykiem z zawodu. Muzyka kręci się cały czas do okoła mnie i ostatnio fascynuje mnie nagrywanie muzy w swoim małym studiu domowym.

Awatar użytkownika
Laliszon

Post autor: Laliszon » wtorek 23 sty 2007, 01:15

......Z takim budżecikiem kupiłbym majka na "paluszek" (odchodzi przedwzmacniacz) i wpiął go w mic-in...

...

...
Nagrywa sie ! czemu nie, ale napewno nie za takie pieniadze ktore masz do wywalenia!!
Pozdrawiam...
kup sobie AGK C1000 to bardzo leciwa ale i sprawdzona konstrukcja, mala membrana ale może działaś jako kierunkowiec ale jak się zdejmie w srodku specialna nakładkę działa tez normalnie jako vocalowy, nawet kiedyś płyte chyba w jeszcze w 94. nagrałem i chodzi do dziś be problemu , teraz to chyba nawet nie jest zbyt drogi.

Awatar użytkownika
Laliszon

Post autor: Laliszon » wtorek 23 sty 2007, 01:17

a sorki niedoczytałem kwoty na mikrofon.

za 250zł to raczej cudów nie będzie może poszukaj na allegro
akg tu odpada powyzej 500

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » wtorek 23 sty 2007, 01:28

A nie lepiej po prostu kupic Shure sm58? Ani preamp niepotrzebny a wokal nawwet fajnie na nim wychodzi (ten raczej ekspresyjny). Tu sie chyba zmiescisz w kwocie.

Awatar użytkownika
tigergold

Post autor: tigergold » wtorek 23 sty 2007, 01:32

Panowie..., pisząc "majka na 'paluszek' " nie miałem na myśli mikrofonów typu "paluch" tylko jakąś pojemnościówkę, która zamiast phantoma z miksera, czy innego preampu, zasilana jest baterią "paluszkiem" (LR6 AA)... Choć i inne baterie występują.

Hihihi
[addsig]
For God so loved the world that he gave his one and only Son, that whoever believes in him shall not perish but have eternal life <John 3.16>

Fant

Post autor: Fant » wtorek 23 sty 2007, 07:49

...Panowie..., pisząc "majka na 'paluszek' " nie miałem na myśli mikrofonów typu "paluch" tylko jakąś pojemnościówkę, która zamiast phantoma z miksera, czy innego preampu, zasilana jest baterią "paluszkiem" (LR6 AA)... Choć i inne baterie występują.

Hihihi
...
To podaj jakiś przykład takiego mikrofonu w tej klasie cenowej.No chyba jedynie selene CM-500,ale to właśnie jest paluszek.
[addsig]
from one source all things depend....

ODPOWIEDZ