Shure Sm58 vs MXL770 - nagrywanie wokalu
Pytanie moje brzmi czy nagranie wokalu na MXL770 będzie dużo lepsze od tego nagranego na szczurze. Nie wiem czy jest warto w to inwestować. Wokal nagrany właśnie na shurze jest jakiś nie ciekawy. Chciałbym żeby mój wokal brzmiał tak jak jest w rzeczywistości. Niue oczekuje efeciarstwa ale w miarę rozsądnego brzmienia. Co do sprzętu to mam mixer Mackie dfx 12 i kartę ESI Juki@ a kombinuje wszystko w cool edicie 2.0 pro
Mam jeszce antaresa mic modeler ale też cudów nie daje.Pozostaje mi kupno mikrofonu tylko czy to coś da?? Mikrofony z wyższe półki cenowej napewno by pomogły ale mnie nie stać na takie cuda mogęwydać max 700zł
Mam jeszce antaresa mic modeler ale też cudów nie daje.Pozostaje mi kupno mikrofonu tylko czy to coś da?? Mikrofony z wyższe półki cenowej napewno by pomogły ale mnie nie stać na takie cuda mogęwydać max 700zł
Re: Shure Sm58 vs MXL770 - nagrywanie wokalu
POSZUKAJ w wyszukiwarce Forum , co ludzie pisza o MXL 770 , proponuje Ci oktave Mk 319 o 100% lepszy mik.
...POSZUKAJ w wyszukiwarce Forum , co ludzie pisza o MXL 770 , proponuje Ci oktave Mk 319 o 100% lepszy mik....
Szukałem czytałem jedni się zachwycają drudzy mówią że darmo go nie chcą. Co do oktavy słysazałem same pozytywy. Ale w moim temacie rozchodzi sie o to czy poprawi sie i mniej więcej w jakim stopniu jakość nagrywanego wokalu??
Szukałem czytałem jedni się zachwycają drudzy mówią że darmo go nie chcą. Co do oktavy słysazałem same pozytywy. Ale w moim temacie rozchodzi sie o to czy poprawi sie i mniej więcej w jakim stopniu jakość nagrywanego wokalu??
Na T.Bone SC300 za 149 zl uzyskiwalem lepsze efekty niz na SM58 ;) wiec podejzewam ze MXL-ka bedzie o niebo lepsza SM58 to bardzo dobry dynamik ale do innych celow....na estrade bardzo dobry....do studia mimo, ze legenda nie uzyl bym go.....widzialem gdzies tania oktave 319 za 649 zl(chyba w najnowszym EiS).
5 groszy jeszcze co do nagrywania SM58, pamietaj, ze w tym sporcie to jest piekne ze wszystkie chwyty dozwolone.Jesli nagrasz to shurem i uznasz, ze wlasnie taki efekt chciales uzyskac to gratulacje.Standardowo uzywamy pojemnosci do nagrywania w studiu wokalu
5 groszy jeszcze co do nagrywania SM58, pamietaj, ze w tym sporcie to jest piekne ze wszystkie chwyty dozwolone.Jesli nagrasz to shurem i uznasz, ze wlasnie taki efekt chciales uzyskac to gratulacje.Standardowo uzywamy pojemnosci do nagrywania w studiu wokalu
UWAGA TEN POST ZOSTAL NAPISANY PO CONAJMNIEJ 2 PIWACH :) !!!
Z tego co wiem, mozma SM 58 nagrywac wokal(na plycie MYSLOVIC wlasnie wokal zostal nagrany tym mikrofonem)ale musisz posiadac jeszcze do niego super preampa a z tym co masz to MXL 770 spoko wystarczy!
Jestem muzykiem z zawodu. Muzyka kręci się cały czas do okoła mnie i ostatnio fascynuje mnie nagrywanie muzy w swoim małym studiu domowym.
kazdy pojemnik bije na leb dynamika - oczywiscie pojemnik a nie elekretowe dziadostwo.....
Mam SM58 oraz MXL990 (czyli wlasciwie brzemieniowo MXL770 minus dwa wylaczniki) i moja opinia jest taka:
- jak bedzie nagrywał death metal to SM58 jest lepszy
- wszystko inne MXL (albo inny mikrofon pojemnosciowy - tak jak opinia wyzej)

- wszystko inne MXL (albo inny mikrofon pojemnosciowy - tak jak opinia wyzej)
...Z tego co wiem, mozma SM 58 nagrywac wokal(na plycie MYSLOVIC wlasnie wokal zostal nagrany tym mikrofonem)
Chyba tylko Polacy mają takie pomysły.Teraz Polska!
Ludzie, nie mieszajcie sceny ze studiem.To jak poligon i labolatorium.
Chyba tylko Polacy mają takie pomysły.Teraz Polska!
Ludzie, nie mieszajcie sceny ze studiem.To jak poligon i labolatorium.
SONY VAIO, MOTU Traveler, Presonus Digimax FS, ADAM A7
...Mam SM58 oraz MXL990 (czyli wlasciwie brzemieniowo MXL770 minus dwa wylaczniki) i moja opinia jest taka:
Mogę potwierdzić ze nie jest to zły pomysł.
Nagrywałem na starusieńki sm58 growlujących wokalistów, z bardzo dobrym rezultatem. Wokal dobrze się miksowal z resztą instrumentów i to bez korekcji.
No ale zależy to oczywiście także od barwy głosu.

Mogę potwierdzić ze nie jest to zły pomysł.
Nagrywałem na starusieńki sm58 growlujących wokalistów, z bardzo dobrym rezultatem. Wokal dobrze się miksowal z resztą instrumentów i to bez korekcji.
No ale zależy to oczywiście także od barwy głosu.
......Z tego co wiem, mozma SM 58 nagrywac wokal(na plycie MYSLOVIC wlasnie wokal zostal nagrany tym mikrofonem)
Chyba tylko Polacy mają takie pomysły.
Nie tylko. Niejaki Jon Bon Jovi równie nagrywa w ten sposób.
Chyba tylko Polacy mają takie pomysły.
Nie tylko. Niejaki Jon Bon Jovi równie nagrywa w ten sposób.
[URL=http://dziecineo.prv.pl/Nie dzieciom neo!][/URL]