Darmowe programy dla studia

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
mytnik
Darmowe programy dla studia

Post autor: mytnik » niedziela 07 sty 2007, 22:14

Witam
Sam nie wiem dlaczego wybrałem dział 'Dopiero zaczynam', wydaje mi się że to najodpowiedniejsze miejsce.

Przekopałem całe archiwum KVR i doszedłem do wniosku, że tam jest wszystko czego potrzeba do utworzenia przyzwoitego wirtualnego studia typu 'Home'. Niestety jest tam również sporo tandety. Częściowo już to wszystko przefiltrowałem, ale chciałbym się do Was wszystkich zwrócić z prośbą o pomoc w wyłonieniu tych najciekawszych.

Podaję Link do strony, której celem będzie NIEGROMADZENIE wszytkiego, tylko tych programów muzycznych które brzmią, są proste w obsłudze i wyglądają (niekoniecznie wszytko naraz).

Sam używam CubaseSE3, wiem że są tutaj użytkownicy Reapera. Proszę na stronie wskazać jakieś jego wady i zalety. Jak się da to również do innych programów. Sam nie będę się póki co zajmował opisywaniem, tylko uaktualnianiem działów. Opis zmontuję później na podstawie komentarzy, które się pojawią.

Na forum EiS jest wiele wątków dot. piractwa, więc zamiast 'jęczeć' (bez urazy) można wziąć udział w testach free softu w celu napisania recenzji.

pozdrawiam i do usłyszenia

p.s. strona nie jest na razie linkownią, aby ściągnąć program trzeba się trochę wysilić Tu albo Tu
drummer

mellodeque
Kontakt:

Re: Darmowe programy dla studia

Post autor: mellodeque » niedziela 07 sty 2007, 22:48

Chwila moment i znowu i tak pojawi sie śmietnik... jednemu pasi to, drugiemu co innego...

mniemam, że podobnych planów było pełno, ale tyle opini co ludzi - wiec na dłuższą metę porobi się i tak muzyczno-potrzebna papka

Jesli czegoś nie jesteś pewien - nie pisz.
http://khyro.com | http://promusic.pl/forum/

Awatar użytkownika
mytnik

Post autor: mytnik » niedziela 07 sty 2007, 23:19

...Chwila moment i znowu i tak pojawi sie śmietnik... jednemu pasi to, drugiemu co innego...
mniemam, że podobnych planów było pełno, ale tyle opini co ludzi - wiec na dłuższą metę porobi się i tak muzyczno-potrzebna papka...
Programów jest więcej, ale z tego co znam tylko to się nadaje do użytku audio. Reszta wypada blado więc ich nie mam zamiaru wstawiać. Chyba że pojawi się coś lepszego.

Efekty, sam nie mam na tyle wiedzy i ucha żeby oceniać, ale z kilkunastu-kilkudziesięciu sztuk zebranych wybrałem po kilka i niebawem je wstawię. Jeśli ktoś podrzuci mi pomysł, że brakuje czegoś co będzie lepsze automatyczie zrobie podmiankę (np. efekt A który jest na stronie okaże się gorszy od efektu B którego tam nie ma wówczas B zajmie jego miejsce)

Instrumenty - tu najłatwiej o śmietik. Zanim tam dojdę minie jeszcze trochę czasu, więc temat można na razie pominąc.
drummer

Awatar użytkownika
wasyl25

Post autor: wasyl25 » poniedziałek 08 sty 2007, 00:22

Pomysł bardzo dobry. Trzeba sie ostro naszukać zeby cokolwiek ciekawego i darmowego znaleźć. A tu bedzie wszystko pod ręką. Pozdrawiam
Od pewnego czasu zajmuje się muzyką i zamierzam zająć się tym profesjonalnie, powoli buduję studio.

Awatar użytkownika
ZomZom

Post autor: ZomZom » poniedziałek 08 sty 2007, 00:58

Temat freeware jest dosyć dokładnie przewałkowany, może ciekawiej byłoby zając się tematem "tanie studio"? Sporo jest taniego a dobrego oprogramowania o którym się mało mówi, bo przecie nie jest darmowe, a reklamowane też nie jest.

na przykład:
host: energyXT ~150 zł
dither: Sonoris ~140 zł
master limiter: dB-L ~120 zł
Eeeee-ooooo-eeeee-ooooo!

Awatar użytkownika
mytnik

Post autor: mytnik » poniedziałek 08 sty 2007, 01:20

...Temat freeware jest dosyć dokładnie przewałkowany, może ciekawiej byłoby zając się tematem "tanie studio"? Sporo jest taniego a dobrego oprogramowania o którym się mało mówi, bo przecie nie jest darmowe, a reklamowane też nie jest.
Na yoyo.pl mam możliwość założenia 3 stron. Chętnie oddam szablon w dobre ręce, ale sam się tym już nie mam ani sił ani ochoty zajmować. Zobaczymy co wyjdzie z freewarów. Robię to głownie dla siebie, ponieważ po cichu liczę że komuś takie zestawienie pomoże i w zamian za to znajdzie trochę sił aby mnie mailem poinformować o jakiejś nowości, której nie umieściłem, którą przeoczyłem.
Pomysł na www.taniestudio.yoyo.pl jak najbardziej ciekawy.
pozdrawiam
drummer

Awatar użytkownika
fabian
Kontakt:

Post autor: fabian » poniedziałek 08 sty 2007, 09:41

super fajnie ale tego typu stronek jest w sieci pelno i nie wiem czy jest sens powielac tego, co juz jest..

przyklad
the Sun Personality

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » poniedziałek 08 sty 2007, 11:26

ja bym nie ucinal tematu tak szybko, przyda sie strona po polsku bo nie wszyscy znaja jezyki obce. Mozna tez dodac tpisy i tricki do danych pluginów, ciekawe prestety do synth, skroty - czy juz wlasne forumowiczow np. loopy, odpowiedzi impulsowe do reverbów etc.

Pytaniem jest czy jest tam tyle miejsca...

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » poniedziałek 08 sty 2007, 11:27

aha - moze byloby to tez miejscem gdzie mogliby sie prezentowac polscy programisci piszacy wtyczki...

Awatar użytkownika
mytnik

Post autor: mytnik » poniedziałek 08 sty 2007, 12:58

...super fajnie ale tego typu stronek jest w sieci pelno i nie wiem czy jest sens powielac tego, co juz jest..

przyklad...
Przeczytaj jeszcze raz wszystko od początku. Powtarzam: Strona ma być tylko zbiorem programów użytecznych, najlepszych, a nie jak jest wszędzie - wszystkich jakie tylko isnieją.
drummer

ODPOWIEDZ