W laptopie mam tylko 3 porty USB, a to okazuje się za małą ilością żeby podłączyć cały mój sprzęt na raz. Jest to myszka, zewnętrzny dysk twardy, karta dźwiękowa Audigy 2 nx i do tego planuje kupić klawiaturkę midi. Razem 4 urządzenia działające pod USB. Zastanawiam sie nad kupieniem huba USB, ale tu pojawia się problem, jak to podłączyć żeby latencja była jak najmniejsza.
Czy jeśli podłączę klawiaturę przez huba to sam hub będzie powodował latencję uniemożliwiającą pracę?
Czy to że karta dźwiękowa jest wpięta w jeden port a klawiatura midi w drugi sprawi że sygnał będzie szedł za długo, czy to nie ma znaczenia?
Klawiatura MIDI, hub USB i latencja
Re: Klawiatura MIDI, hub USB i latencja
Hub nie powinien zwiększyć latencji. Aczkolwiek znam pojedyncze przypadki. Pamiętaj aby klawiatura była bezpośrednio wpięta do laptopa. Bo przez huba mogą być problemy z zasilaniem.
pozdro
pozdro
dzieki.
o zasilaniu jakoś nie pomyślałem, będę musiał sprawdzić. Na szczęście huby nie są drogie.
o zasilaniu jakoś nie pomyślałem, będę musiał sprawdzić. Na szczęście huby nie są drogie.
Bo przez huba mogą być problemy z zasilaniem.
Wlasnie dlatego najlepiej, zeby taki hub USB mial wlasne zasilanie.
Hubi
Wlasnie dlatego najlepiej, zeby taki hub USB mial wlasne zasilanie.
Hubi
na latencje nie wplynie - ale napewno ci zamuli komputer i zdusi usb gdy bedziesz korzystal ze wszystkich urzadzen na raz....chyba ze kazdy port ma na plycie glownej osobny hub......(system-menadzer urzadzen)
....chyba ze kazdy port ma na plycie glownej osobny hub......(system-menadzer urzadzen)...
w menadżerze urządzeń wyświetla mi trochę więcej niż myślałem: 5 głównych koncentratorów USB i 5x Universal Host Controller. Nie wiem czemu aż tyle, ale dzięki temu domyślam się, że każdy port USB działa osobno. Mam nadzieję że się nie mylę.
w menadżerze urządzeń wyświetla mi trochę więcej niż myślałem: 5 głównych koncentratorów USB i 5x Universal Host Controller. Nie wiem czemu aż tyle, ale dzięki temu domyślam się, że każdy port USB działa osobno. Mam nadzieję że się nie mylę.
.......chyba ze kazdy port ma na plycie glownej osobny hub......(system-menadzer urzadzen)...
w menadżerze urządzeń wyświetla mi trochę więcej niż myślałem: 5 głównych koncentratorów USB i 5x Universal Host Controller. Nie wiem czemu aż tyle, ale dzięki temu domyślam się, że każdy port USB działa osobno. Mam nadzieję że się nie mylę....
Nie wiem jak w laptopach ale w niektórych komputerach zew. USB masz 3 a w menadżerze urządzeń 5. 2 USB których nie widzimy są wew gdybyś miał np. jakiś magiczny czytnik wew pod USB.
może i w laptopie takie cudo jest
w menadżerze urządzeń wyświetla mi trochę więcej niż myślałem: 5 głównych koncentratorów USB i 5x Universal Host Controller. Nie wiem czemu aż tyle, ale dzięki temu domyślam się, że każdy port USB działa osobno. Mam nadzieję że się nie mylę....
Nie wiem jak w laptopach ale w niektórych komputerach zew. USB masz 3 a w menadżerze urządzeń 5. 2 USB których nie widzimy są wew gdybyś miał np. jakiś magiczny czytnik wew pod USB.
może i w laptopie takie cudo jest

zazwyczaj jeden hub obsluguje dwa porty
Hmm ... w takim razie da się grać na klawiaturze midi przy rozsądnej latencji jeśli się ma SB Audigy 2 NX na USB ?? Sorki za lame pytanie, ale ktoś mi kiedyś bardzo stanowczo odradził kupno interfejsu MIDI z tego powodu