Nagrywanie wokalu - ważna jest karta muzyczna?
Pytanie jak w temacie. Jestem wokalistą zespołu grającego na weselach i imprezach okolicznościowych wpadłem na pomysł aby nagrać demo. Pomysł fajnty ale realizacja nie ciekawa.
Nasz mikrofon to shure sm58 wersja se na scene bardzo dobry ale przy nagrywaniu lipa podłączony był do mixera mackie DFX12 a dalej do kompa i tu leż lipa bo mam zintegrowana kartę dzwiękową.
Problem polega na tym że głos po nagraniu jest całkiem całkem,ale jak dodam jakiś efekt(horus albo reverb) i w połączeniu z muzyką no lipa napewno cienką stroną jestten mikrofon,ale znajomemu na takim fajne demo wyszło. Dlatego zastanawiam się nad tą kartą
Nasz mikrofon to shure sm58 wersja se na scene bardzo dobry ale przy nagrywaniu lipa podłączony był do mixera mackie DFX12 a dalej do kompa i tu leż lipa bo mam zintegrowana kartę dzwiękową.
Problem polega na tym że głos po nagraniu jest całkiem całkem,ale jak dodam jakiś efekt(horus albo reverb) i w połączeniu z muzyką no lipa napewno cienką stroną jestten mikrofon,ale znajomemu na takim fajne demo wyszło. Dlatego zastanawiam się nad tą kartą
Re: Nagrywanie wokalu - ważna jest karta muzyczna?
Problem polega na tym że głos po nagraniu jest całkiem całkem,ale jak dodam jakiś efekt(horus albo reverb) i w połączeniu z muzyką no lipa napewno cienką stroną jestten mikrofon,ale znajomemu na takim fajne demo wyszło.
Mikrofon jest najmocniejsza strona tej calej zabawy, tym bardziej, ze jak piszesz, samo nagranie nie jest najgorsze. Ale to jeszcze trzeba ZGRAC, a to juz nie jest takie latwe, zwlaszcza, jak porownujemy np. do Madonny
Dlatego zastanawiam się nad tą kartą.
Ze sprzetu to najpierw.
Mikrofon jest najmocniejsza strona tej calej zabawy, tym bardziej, ze jak piszesz, samo nagranie nie jest najgorsze. Ale to jeszcze trzeba ZGRAC, a to juz nie jest takie latwe, zwlaszcza, jak porownujemy np. do Madonny

Dlatego zastanawiam się nad tą kartą.
Ze sprzetu to najpierw.
A ja bym nic więcej nie kupował. No może prócz jaki9egoś multiefektu porządnego i kompresora, + dobry soft + wtyczki. A poza tym realizacja dźwięku nie jest prostą sprawą, i nie każdy się do tego nadaje...
[addsig]
[addsig]
Dess Jobs - Producent Muzyczny www.dessjobs.pl
karta - juz chocby audigy 2 da rade duuuzo lepiej jak zintegrowana....
mikrofonem tez bym sie nie zachwycal bo wcale fajnie nie brzmi..lepiej jakbys skombinowal jakis pojemnosciowy....
mikrofonem tez bym sie nie zachwycal bo wcale fajnie nie brzmi..lepiej jakbys skombinowal jakis pojemnosciowy....
nagrywałem wokal dynamikami i wcale tragicznie nie wychodziło, jednak dużo zależy od dobrania mikrofonu do głosu wokalisty i akurat SM58 się
nie sprawdził, pojechaLem na AudioTechnice 61. Tak czy owak dobre chęci tu nie wystarczą tża mieć sprzęt i wiedzieć jak go wykorzystać.
nie sprawdził, pojechaLem na AudioTechnice 61. Tak czy owak dobre chęci tu nie wystarczą tża mieć sprzęt i wiedzieć jak go wykorzystać.
Zrobiłem kiedyś parę nagrań wokalu na takim sprzęcie, jak Ty (różnił się tylko mikser - Behringer) i w takim samym celu. Wyszło na tyle dobrze, że ten zespół łapie teraz na tę płytę mnóstwo terminów.
Wydaje mi si, że Ty po prostu nagrywasz wokal, nakładasz reverb i myślisz, że to załatwia sprawę...
Wydaje mi si, że Ty po prostu nagrywasz wokal, nakładasz reverb i myślisz, że to załatwia sprawę...
...Pytanie jak w temacie.
Zmień kartę na cos lepszego i pomyśl o pojemniku.
[addsig]
Zmień kartę na cos lepszego i pomyśl o pojemniku.
[addsig]
"... lobbing na rzecz członków ..."
Jeśli chodzi o soft to mam Cool edita 2.0 pro do tego wtyczki directX Sony i Antares mic Modeler. Powtarzam jeszcze raz przed dodaniem efektu jest świetny wokal po to wychodzi kiepsko.
Po nagraniu wokalu w cool edicie po kolei redukcja szumów i popów potem
de-esser obcinam pasmo 80khz i przemagluje to przez antaresa.Następnie to kompresuje(przeważnie 6:1) do tej pory jest wszysko miodzio.Alej jak dodam efekt to h... sie robi
...
...
Hohoho. 80Khz, antares. Pytanie, skąd pan bierzesz ten "horus" i Reverb?
Karta integorwana, hmmm, demo zespolu weselnego -wyyyystarczy, poszumi, ale kto to wyslyszy, podklad z dyskietki zamaskuje szumy.
Najprawdopodobniej uzywasz beznadziejnego efektu , albo źle go ustawiasz (bez obrazy, weselnicy mają manie pływania wzupach pogłosowych). Jesli nie chcesz w kołko dotawac dziwnych odpowiedzi udostepni zainteresoiwanym probke mp3 - z i bez poglosu.
...
Hohoho. 80Khz, antares. Pytanie, skąd pan bierzesz ten "horus" i Reverb?
Karta integorwana, hmmm, demo zespolu weselnego -wyyyystarczy, poszumi, ale kto to wyslyszy, podklad z dyskietki zamaskuje szumy.
Najprawdopodobniej uzywasz beznadziejnego efektu , albo źle go ustawiasz (bez obrazy, weselnicy mają manie pływania wzupach pogłosowych). Jesli nie chcesz w kołko dotawac dziwnych odpowiedzi udostepni zainteresoiwanym probke mp3 - z i bez poglosu.
......
...
Pytanie, skąd pan bierzesz ten "horus" i Reverb?
Biorę je z cool edita.Aco do tego grania z dyskietki to czasami owszem ale mnie chodzi o nagranie dema i żeby to jakos brzmiało i żeby głos był barzdziej naturalny.Ja posłuszyłem sie tymi efektami nie dla bajery, ale żeby jakoś zatuszować pewne nie doskonałości (brak hurków bo jestem jesynym wokalistą) i sprawić żeby dzwięk był bardziej ekspresyjny, tylko że to moje pierwsze demo i nie mam poję cia gdzie przesadziłem a gdzie czegos brakuje
Ps niedługo postaram sie zamieścić fragmenty mojej marnej twórczości i wtedy proszę o głębsze opinie i co do tej karty to już sam niewiem może ona pierdzieli??
A i jeszczeedno moge okazyjnie kupić MXL 770 nie znam się na pojemnościówkach. Warto w to zainwestować 350zł( tylko raz użyty)
i czy cokolwiek pomoże w mojej niedoli??
...
Pytanie, skąd pan bierzesz ten "horus" i Reverb?
Biorę je z cool edita.Aco do tego grania z dyskietki to czasami owszem ale mnie chodzi o nagranie dema i żeby to jakos brzmiało i żeby głos był barzdziej naturalny.Ja posłuszyłem sie tymi efektami nie dla bajery, ale żeby jakoś zatuszować pewne nie doskonałości (brak hurków bo jestem jesynym wokalistą) i sprawić żeby dzwięk był bardziej ekspresyjny, tylko że to moje pierwsze demo i nie mam poję cia gdzie przesadziłem a gdzie czegos brakuje
Ps niedługo postaram sie zamieścić fragmenty mojej marnej twórczości i wtedy proszę o głębsze opinie i co do tej karty to już sam niewiem może ona pierdzieli??
A i jeszczeedno moge okazyjnie kupić MXL 770 nie znam się na pojemnościówkach. Warto w to zainwestować 350zł( tylko raz użyty)
i czy cokolwiek pomoże w mojej niedoli??