Pogłos na wokalu

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
RaiQ
Kontakt:
Pogłos na wokalu

Post autor: RaiQ » niedziela 19 lis 2006, 23:25

Witam,
z góry przepraszam, jeśli podobne tematy już się pojawiały - być może zbyt krótko męczyłem wyszukiwarkę, ale nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie...
Mam do zmixowania (w amatorskich warunkach) pewien materiał. Dałem pogłos typu "Hall" (z multiefektu gitarowego Zoom G2) na wokal - na głośniczkach komputerowych brzmi świetnie, jednak odsłuchując na trochę lepszym sprzęcie trochę przeszkadza ten reverb... Daje dużo "zimna", generalnie muli..... Co zrobić? Czy może poszukać jakiejś wtyczki z pogłosem (generalnie zauważyłem, że darmowe wtyczki są raczej kiepskie i zazwyczaj algorytmy w multiefekcie gitarowym sprawdzają się dużo lepiej), czy może np. zastąpić reverb lekkim delayem? (zamierzam to wypróbować jak tylko będę miał czas, aczkolwiek ostateczny deadline na zmixowanie materiału zbliża się nieubłaganie, dlatego już teraz wysyłam tego posta ;) )
Będę bardzo wdzięczny za podzielenie się swoimi doświadczeniami! ;)
Sebastian Kochman
INFINITY - zespół metalowy z Poznania
http://www.infinity.metal.pl/

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Re: Pogłos na wokalu

Post autor: matiz » niedziela 19 lis 2006, 23:27

...Witam,
z góry przepraszam, jeśli podobne tematy już się pojawiały - być może zbyt krótko męczyłem wyszukiwarkę, ale nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie...
Mam do zmixowania (w amatorskich warunkach) pewien materiał. Dałem pogłos typu "Hall" (z multiefektu gitarowego Zoom G2) na wokal - na głośniczkach komputerowych brzmi świetnie, jednak odsłuchując na trochę lepszym sprzęcie trochę przeszkadza ten reverb... Daje dużo "zimna", generalnie muli..... Co zrobić? Czy może poszukać jakiejś wtyczki z pogłosem (generalnie zauważyłem, że darmowe wtyczki są raczej kiepskie i zazwyczaj algorytmy w multiefekcie gitarowym sprawdzają się dużo lepiej), czy może np. zastąpić reverb lekkim delayem? (zamierzam to wypróbować jak tylko będę miał czas, aczkolwiek ostateczny deadline na zmixowanie materiału zbliża się nieubłaganie, dlatego już teraz wysyłam tego posta ;) )
Będę bardzo wdzięczny za podzielenie się swoimi doświadczeniami! ;)...
SIR - nie znajdziesz nic lepszego, nawet za pieniądze

Zbynia

Post autor: Zbynia » poniedziałek 20 lis 2006, 02:06

dac go mniej

i zadne siry nie pomoga jak bedzie za duzo

Zbynia

Post autor: Zbynia » poniedziałek 20 lis 2006, 02:07

a jak nie pasi to go zequalizuj

po to sa te wszystkie wynalazki - ma brzmiec jak chcesz a nie jak ci presety dyktuja......

Awatar użytkownika
fabian
Kontakt:

Post autor: fabian » poniedziałek 20 lis 2006, 08:48

sprobuj zmienic typ poglosu z hall na plate - w wiekszosci przypadkow wlasnie ten typ poglosu jest dodawany do sciezek wokalnych..
nie zwazajac na jakosc efektu, plate bedzie napewno mniej hermetyczny..
the Sun Personality

Awatar użytkownika
RaiQ
Kontakt:

Post autor: RaiQ » poniedziałek 20 lis 2006, 08:57

Dzięki za rady!
Zbynia: wiem, wiem, przecież nie oczekuję gotowych rozwiązań - pytam się tylko, w którą stronę mam dalej poszukiwać ;)
Sebastian Kochman
INFINITY - zespół metalowy z Poznania
http://www.infinity.metal.pl/

ODPOWIEDZ