Zgrywanie materiału na płytę
Moje pytanie dotyczny wszelkich działań czysto technologicznych związanych z masteringiem. Posiadam kilka zmiksowanych kawałków - dosc dobrze brzmiących. Chcę ten materiał wysłać do kilku wytwórni. Czy nie bedzie jakims nietaktem jeśli poprostu pozgrywam wave'y 16/44100 na płytkę i wyślę. Czy może obowiązują jakies inne standardy (zapis do cdaudio itp?) Może któs doradzi jak to sie robi ora postępuje z formatem cda? a może to tka banalnie proste że nie wypada pytać? W każdym bądź razie prosze o uświadomienie.
Re: Zgrywanie materiału na płytę
masz materiał i chcesz go wysłac super
ale w dobie szybkich łączy internetowych wyslin im na email
np w mp3
wszystko a oni ci juz powiedzą co dalej
np w mp3
wszystko a oni ci juz powiedzą co dalej

np w mp3
nie wszedzie tak sie da..
mimo wszystko standardem pozostaje format cd audio + dobry opis plyty z wszelakimi potrzebnymi informacjami..
np w mp3
nie wszedzie tak sie da..
mimo wszystko standardem pozostaje format cd audio + dobry opis plyty z wszelakimi potrzebnymi informacjami..
the Sun Personality
Czy nie bedzie jakims nietaktem jeśli poprostu pozgrywam wave'y 16/44100 na płytkę i wyślę. Czy może obowiązują jakies inne standardy (zapis do cdaudio itp?) Może któs doradzi jak to sie robi ora postępuje z formatem cda? a może to tka banalnie proste że nie wypada pytać? W każdym bądź razie prosze o uświadomienie....
Nie rozumiem. Masz nagrywarkę i program do nagrywania i nie potrafisz zrobić płyty audio? Sprawa jest naprawdę banalna, zacznij od instrukcji obsługi.
Nie rozumiem. Masz nagrywarkę i program do nagrywania i nie potrafisz zrobić płyty audio? Sprawa jest naprawdę banalna, zacznij od instrukcji obsługi.
Ok. dzieki. Tez tak myślałem - zmyliła mnie jedynie fachowa definicja masterigu - której fragment mówi o rozmieszczaniu flag itp.
??
czego??
pierwsze slysze....koncowym procesem jest wypalenie plyty matki w postaci cd audio w kolejnosci ustawionej rzez ciebie opisanie kodami isrc(jeslima isc do tloczni i na rynek) i ewentualnie dodaniem cdtextu(wciaz popularny glownie w samochodowych cd - domowe sprzety czytajace cdtext sa zadkoscia - nawet na kompie programy tego ne czytaja - ale na podstawie isrc czy kodu ean sciagaja trackliste z bazy danych cddb)
czego??
pierwsze slysze....koncowym procesem jest wypalenie plyty matki w postaci cd audio w kolejnosci ustawionej rzez ciebie opisanie kodami isrc(jeslima isc do tloczni i na rynek) i ewentualnie dodaniem cdtextu(wciaz popularny glownie w samochodowych cd - domowe sprzety czytajace cdtext sa zadkoscia - nawet na kompie programy tego ne czytaja - ale na podstawie isrc czy kodu ean sciagaja trackliste z bazy danych cddb)
do powyzszych (np.ISRC) sluzy np. CD Architect
ale nie ma sensu - najpierw wystarczy w miare wyrownana glosnosciami zwykla CD-Audio.
Jak im zazre to dasz do prof masteringu - ktory zaklada rowniez stworzenie plyty do tloczni. Studia masyeringowe maja tez sprawne nagrywarki, ktore nagrywaja w malych predkosciach - moja szmira ponizej x16 zwala plyty :)
ale nie ma sensu - najpierw wystarczy w miare wyrownana glosnosciami zwykla CD-Audio.
Jak im zazre to dasz do prof masteringu - ktory zaklada rowniez stworzenie plyty do tloczni. Studia masyeringowe maja tez sprawne nagrywarki, ktore nagrywaja w malych predkosciach - moja szmira ponizej x16 zwala plyty :)
...Może któs doradzi jak to sie robi ora postępuje z formatem cda? a może to tka banalnie proste że nie wypada pytać? W każdym bądź razie prosze o uświadomienie....
FAQ - Jak przygotować demo?
[addsig]
FAQ - Jak przygotować demo?
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.
opisanie kodami isrc(jeslima isc do tloczni i na rynek) **********************
A co to takiego? :)
A co to takiego? :)
kod isrc jest kodem nadawanym kazdemu utworoei - taki identyfikacyjny....w niektorych rozglosniach na ich podstawie zliczane sa ilosci zagran(np.do zaiksu)
tam jest kod kraju wytworni oraz rok wydania
zreszta google
tam jest kod kraju wytworni oraz rok wydania
zreszta google