FL Studio i nagrywanie z keyboardu?
- starplanet
Witam serdecznie w to mroźne popołudnie :)
Przegooglowałem internet i forum przeszukałem i nigdzie nie mogę znaleść odpowiedzi.
mój problem jest następujący:
Posiadam keyboard CTK731 i do niego kabel łączący wyjscia midi in/out z portem joysticka. Gdy podłączę wszystko i w ustawieniach FL Studio ver 6.0.8 ustawie na "mpu - 401" oraz w ustawieniach systemowych "odtwarzanie muzyki MIDI" takze ustawie mpu-401 i włącze plik MIDI czy to przez van basco czy tworząc kanał midi out w FL wszystko chodzi jak należy odważa dźwięk na keyboardzie.
Natomiast chciałbym za pomocą keyboardu tworzyć muzykę (melodię) w
elemencie FL Studio >> Piano Roll tj. naciskając na klawisze chciałbym aby coś takiego tworzyło się w programie.Kombinuje na wszelkie sposoby i nie umiem tego zrobić. A wrażenie jest jakby było coś wyciszone ponieważ u góry w programie jest kontrolka o nazwie MIDI input activity która świeci wtedy gdy naciskam klawisze na klawiaturze keyboardu
Jakieś podpowiedzi ? sugestie ? sorrki że tak się rozpisałem :) miłego dnia :D
Przegooglowałem internet i forum przeszukałem i nigdzie nie mogę znaleść odpowiedzi.
mój problem jest następujący:
Posiadam keyboard CTK731 i do niego kabel łączący wyjscia midi in/out z portem joysticka. Gdy podłączę wszystko i w ustawieniach FL Studio ver 6.0.8 ustawie na "mpu - 401" oraz w ustawieniach systemowych "odtwarzanie muzyki MIDI" takze ustawie mpu-401 i włącze plik MIDI czy to przez van basco czy tworząc kanał midi out w FL wszystko chodzi jak należy odważa dźwięk na keyboardzie.
Natomiast chciałbym za pomocą keyboardu tworzyć muzykę (melodię) w
elemencie FL Studio >> Piano Roll tj. naciskając na klawisze chciałbym aby coś takiego tworzyło się w programie.Kombinuje na wszelkie sposoby i nie umiem tego zrobić. A wrażenie jest jakby było coś wyciszone ponieważ u góry w programie jest kontrolka o nazwie MIDI input activity która świeci wtedy gdy naciskam klawisze na klawiaturze keyboardu
Jakieś podpowiedzi ? sugestie ? sorrki że tak się rozpisałem :) miłego dnia :D
Początkujący kompozytor ,początkujący realizator wokalista planujący w przyszłości założyć profesionalne studio nagraniowe.
Re: FL Studio i nagrywanie z keyboardu?
Jakieś podpowiedzi ? sugestie ? sorrki że tak się rozpisałem :) miłego dnia :D...
proponuję od początku : http://www.pietia.sul.uni.lodz.pl/movies/tutorials.html
...
Jakieś podpowiedzi ? sugestie ? sorrki że tak się rozpisałem :) miłego dnia :D...
Jeśli chcesz chcesz zapisywać "nuty" w Piano Roll kanału sekwencera to trzeba włączyć Step Editing Mode (odcisk brudnej stopy w Panelu nagrywania, poniżej Monitora sygnału wyjściowego), wybrać kanał w sekwencerze i... plumkać.
Pozdrawiam
Jeśli chcesz chcesz zapisywać "nuty" w Piano Roll kanału sekwencera to trzeba włączyć Step Editing Mode (odcisk brudnej stopy w Panelu nagrywania, poniżej Monitora sygnału wyjściowego), wybrać kanał w sekwencerze i... plumkać.
Pozdrawiam
- starplanet
jeszcze mam coś takiego jak naciskam klawisz to FL zaczyna le3cieć tzn włączył się play
Początkujący kompozytor ,początkujący realizator wokalista planujący w przyszłości założyć profesionalne studio nagraniowe.
- starplanet
niepotrafie znaleść tej stopy o której wspominałeś
poniżej wrzucam print screena gdzie pokazuje co mi miga oraz co jak mam włączone
http://img265.imageshack.us/img265/2383/screenpf1.jpg
poniżej wrzucam print screena gdzie pokazuje co mi miga oraz co jak mam włączone
http://img265.imageshack.us/img265/2383/screenpf1.jpg
- starplanet
tą nóżkę znalazłem (ślepy heh) no ale nic nie chodzi choć jak tak klikałem co popadnie to jakoś przez przypadek zrobił mi się jeden dzwięk :O
- starplanet
odnoszę wrażenie jakby keyboard sterował programem a nie działał jak keyboard :/ ? na niektórych klawiszach włącza się play w okienku u góry jak nacisne niektóre to psize -200 cents ,+148 itp..
- starplanet
macie jakieś pomysły ?
tak
przedwewszystkim przeczytac instrukcje bo problem jest dziecinnie prosty
wylacz opcje wait for key
zeby zagrac czymkolwiek to albo wlacz jakis instrument albo wrzuc sampla
granie midi z karty czy jakiegos wavetable niskiej jakosci nie ma sensu....
przedwewszystkim przeczytac instrukcje bo problem jest dziecinnie prosty
wylacz opcje wait for key
zeby zagrac czymkolwiek to albo wlacz jakis instrument albo wrzuc sampla
granie midi z karty czy jakiegos wavetable niskiej jakosci nie ma sensu....
- starplanet
tak też zrobiłem załadowałem sampla wyłączyłem wait... nawet przeinstalowałem na wersję 5 i dalej nietworzy rzadnych bloczków w piano rol