Detection Algorithm - RMS czy Peak?

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
Artysta
Detection Algorithm - RMS czy Peak?

Post autor: Artysta » piątek 13 paź 2006, 00:50

Mam pytanko. W Sonarze jest taka wtyczka Cakewalk Dynamic Procesor. W momencie zapięcia jej na sumie miksera i ustawieniu presetu: Final Mix Compression (dość fajnie brzmiące ustawienie) lepiej / bezpieczniej jest włączyć funkcję Detection Algorithm na RMS czy na Peak? Chodzi o podkłady które potem będa odtwarzane na koncercie z komputera do jednego z kanalow mixera + instrumenty live. Czy lepiej zgrać taki podkład z opcją RMS czy opcją Peak. Zauwazyłem, że Peak nie pozwala wyjść sygnałowi poza 'bezpieczny' obszar na wskaźniku potencjometra sumy ale całość jest cichsza niż przy użyciu RMS. Czy taką utratę (kosztem ewentualnego bezpieczeństwa) da się potem nadrobić jakimiś rackowymi procesorami i mikserem? Tylko tak łopatologicznie proszę
Gdyby muzyka nie istniała to bym ją sobie wymyślił...

mellodeque
Kontakt:

Re: Detection Algorithm - RMS czy Peak?

Post autor: mellodeque » piątek 13 paź 2006, 10:17

Artysta, te weż sie lepiej za czytanie co do czego służy. Taka metoda typu - a wepnę ten efekt, moze coś wyjdzie, jest fajna, ale warto jednak pokusić się o sprawdzenie co to RMS a co to PEAK.

Poza tym zabawa z dynamiką, to cieńki temat, wystarczy moment nieuwagi i przedobrzysz.

Ostatnio zauważa się nagminne pompowanie utworów zgodnie z zasadą "im głośniej tym lepiej" - a wcale tak nie jest, po prostu utwór ma mieć swoją duszę, a nie łupać kosztem subtelnych smaczków.

Potestuj na utworach symfonicznych z ich pompowaniem, to zobaczysz o co mi chodzi - po prostu trzeba wiedziec najpierw co do czego służy, a potem sie za to brać, ewentualnie eksperymentować.

NIestety nic nie zwalnia z zapoznaniem sie co do czego i jak sie co je.
Jesli czegoś nie jesteś pewien - nie pisz.
http://khyro.com | http://promusic.pl/forum/

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » piątek 13 paź 2006, 10:46

Ale i tak wraca teraz moda na nagrania (mastringi) ciche i lekkie jak piorko! Hurra.

Awatar użytkownika
Artysta

Post autor: Artysta » piątek 13 paź 2006, 11:10

...Artysta, te weż sie lepiej za czytanie co do czego służy. Taka metoda typu - a wepnę ten efekt, moze coś wyjdzie, jest fajna, ale warto jednak pokusić się o sprawdzenie co to RMS a co to PEAK....

Jak będę potrzebowac kazań do zgłosze się do swojego księdza, teraz potrzebuję fachowej porady a nie dywagacji co jest teraz modne a co nie i co do czego służy. Zadałem konkretne (może mało profesjonalne - takie moje prawo debiutanta) pytanie i oczekuję choć minimalnie konkretnej odpowiedzi - chyba po to jest to forum (widzę, że coraz częściej odbywa się tu targ próżności: ja mam to a ja tamto a ja siamto a ja dałem 5000 za to...)? Jeśli umie ktoś pomóc to bardzo prosze.... Dzięki z góry.
Gdyby muzyka nie istniała to bym ją sobie wymyślił...

Awatar użytkownika
Gtancx

Post autor: Gtancx » piątek 13 paź 2006, 11:22

...Ale i tak wraca teraz moda na nagrania (mastringi) ciche i lekkie jak piorko! Hurra....
dopuki nie znikna z radio koszmarki typu Benny Benassi czy, z polskiego podworka, Kalwi i Remi, to ciezko bedzie zeby sredni poziom nagrania byl mniejszy niz -8 dB..
No ale tutaj mowie tylko o komercyjnej muzyce elektronicznej, jesli chodzi o inne popularne style, to rzeczywiscie czuc coraz wiecej dynamik, choc z drugiej strony cokolwiek nie poleci w radio to zazwyczaj ma na wyjsciu kompresje/limiter, i watpie zeby szybko sie od tego procesu odeszlo [[zgodnie z zasada psychoakustyki - co glosniejsze tym lepiej brzmi]]..

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » piątek 13 paź 2006, 12:38

...Ale i tak wraca teraz moda na nagrania (mastringi) ciche i lekkie jak piorko! Hurra....
ja takie "masteringi" na wszystkie potrzeby inne niz TV ustawiam RMS na ok. -14db (oczywiscie przy zapietych filtrach HP na 46hz 12db spadku). Na ogol brzmi fajnie, ale przypuszczam ze gdybym robil muzyke elektonicznawa mocno (gdzie roznic dynamicznych wielkich nie ma) to RMS i tak wyladowaloby ok. -9db. Takie prawa odbiorcy :)

Porada dotyczaca muzyki symfonicznej jako referencji do kompresji wydaje sie byc bardzo ciekawa... musze sprobowac - kojarzycie utwor "Swieto Wiosny" Strawinskiego? tam zaczyna sie cichutko a po pietnastu minutach jest totalny hard-core

Korzystajac z okazji zapytam znawcow. Mam przykladowo dlugi - ok. 15 minutowy utwor do zastosowania w teatrze (wiec bez wiekszego miazdzenia) no i posiada on kilka bardzo powaznych zmian dynamicznych - oraz momenty prawie ciszy. Czy mam pracowac z owym utworem po kawalku jesli chodzi o RMS czy ustawic RMS przykladowo na -16db i przepuscic przez to caly utwor?

Wlasnie z takich przyczyn nie przepadam za kompresowaniem masterow :(

Awatar użytkownika
oduck

Post autor: oduck » piątek 13 paź 2006, 12:55

hehe panowie troche wolniej, to jest dzial "dopiero zaczynam" :)

co do tematu - BEZPIECZNIEJ ustawic peak, SKUTECZNIEJ - rms.

moja propozycja - ustaw na rms, dobierz pozadana glosnosc uwazajac zeby nic nie chrupalo i nie rzezilo, a na sume limiter ktory dopilnuje ci takich peakow wlasnie

i probuj, probuj, probuj, innej drogi nie ma
fan dobrego brzmienia ;)

Awatar użytkownika
Groch

Post autor: Groch » piątek 13 paź 2006, 13:16

jd73

Post autor: jd73 » piątek 13 paź 2006, 15:21

......Artysta, te weż sie lepiej za czytanie co do czego służy. Taka metoda typu - a wepnę ten efekt, moze coś wyjdzie, jest fajna, ale warto jednak pokusić się o sprawdzenie co to RMS a co to PEAK....
Jak będę potrzebowac kazań do zgłosze się do swojego księdza, teraz potrzebuję fachowej porady a nie dywagacji co jest teraz modne a co nie i co do czego służy. Zadałem konkretne (może mało profesjonalne - takie moje prawo debiutanta) pytanie i oczekuję choć minimalnie konkretnej odpowiedzi - chyba po to jest to forum (widzę, że coraz częściej odbywa się tu targ próżności: ja mam to a ja tamto a ja siamto a ja dałem 5000 za to...)? Jeśli umie ktoś pomóc to bardzo prosze.... Dzięki z góry....
Zgadzam się z Artystą!! Czoraz częściej się spotyka takich waZniaków, którzy nie zobaczą dobrze działu z którego pada pytanie i już człowieka linczują za to że jest.

Awatar użytkownika
Gerry

Post autor: Gerry » piątek 13 paź 2006, 15:45

Zgadzam się z Artystą!! Czoraz częściej się spotyka takich waZniaków, którzy nie zobaczą dobrze działu z którego pada pytanie i już człowieka linczują za to że jest.
...
korzystanie z działu dla początkujących nie upoważnie do zadawania głupich pytań. Kolega Artysta nie wie nawet czym jest RMS a czym PEAK. to jak jak gdybyś chciał czytać nie znając alfabetu.
...kto pyta nie błądzi :-)) Niech milczę jesli nie mam nic ciekawego do powiedzenia...

ODPOWIEDZ