Przesiadka na hardware

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
pioter23
Przesiadka na hardware

Post autor: pioter23 » wtorek 26 wrz 2006, 19:19

Witajcie

Nadszedł moment długo oczekiwany w moim życiu - mianowicie przesiadka na hardware z dotychczasowego kilkuletniego molestowania wszelakiego software`u. Za ciezko utyraną kase chcialbym kupic zestaw klamotów który mam nadzieje spełni moje oczekiwania - pytanie jedno nasuwa mi sie na szybko - skad mam wiedziec czy spelni moje oczekiwania jak tak do konca pewien nie jestem niczego poza Virusem. No wiec do rzeczy. Na 99% chce kupić Virusa TI Desktop. Do tego napewno jakis klawisz sterujacy - co wiekszego znaczenia nie ma dla mnie - byle by mial MIDI. Dalej...

Monitory - myślałem o EVENT ALP5 - dobra cena, zachwalają - nic wiecej o nich nie wiem.

Mixer - nie mam pojecia co wybrac - czy ma to az tak duze znaczenie przy tworzeniu muzyki elektronicznej (mam na mysli poziomy szumów itd.) - w tej kwestii chcialbym aby cena nie przekroczyla 1200 PLN

Procesor Masteringowy - bardzo chcialem kupic cos "wielopasmowego" - ale taki TC Finalizer to juz - zbyt duze obciazenie finansowe. Zainteresowal mnie wobec tego TC C300 oraz PHONIC T8200. Co sądzicie na ten temat ?

No i pointa - najwazniejsze - jak to wszystko poskladac do kupy ? Przydałby się sekwencer - ale chcialbym zeby to bylo urzadzenie kombo czyli sekwencer + maszyna bitowa - nie wiem moze groovebox. Tylko jaki groovebox ma wart polecenia sekwencer ? Do tej pory jedynym moim skladnikiem wzbogacajacym był RM1x - wydaje mi sie ze ta maszynka ma bardzo przejrzysty interface i spore mozliwosci edycyjne (nut) - jednak w kwesti jakosci poszczegolnych sampli bitowych - słychać jakiś dziwne cyfrowe zniekształcenie przy ustawieniu knoba decay blisko zera.

Mimo rozległego tematu - liczę na waszą pomoc - mam lekki mętlik w głowie a kasa do wydania jest niemała.

Z góry dzięki za wszelkie porady.

Pozdrawiam

Pioter.

Awatar użytkownika
DJOZD

Re: Przesiadka na hardware

Post autor: DJOZD » wtorek 26 wrz 2006, 20:10

Hmmm, a jakimi Pluginami dysponujesz? Wydaje mi się że w kwestii masteringu sprzet budrzetowy to niezbyt rozsądne rozwiązanie i efekt moze byc taki że bedzie gorszy niż jakbyś obrabiał sygnał za pomocą dobrych pluginów.

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » wtorek 26 wrz 2006, 20:14

Nie mialem kontaktu z tymi urządzeniami, ale radze sie najpierw przekonac testując te urządzenia i porównując z pracą dobrych programowych braci.

Awatar użytkownika
Petey

Post autor: Petey » wtorek 26 wrz 2006, 20:21

...Witajcie...

...Pozdrawiam

Pioter.
...

nie znam się...nic nie wiem...ale zazdroszcze. Też chyba zaczne zbierać

Awatar użytkownika
csdis

Post autor: csdis » wtorek 26 wrz 2006, 20:47

No i pointa - najwazniejsze - jak to wszystko poskladac do kupy ? Przydałby się sekwencer - ale chcialbym zeby to bylo urzadzenie kombo czyli sekwencer + maszyna bitowa - nie wiem moze groovebox. Tylko jaki groovebox ma wart polecenia sekwencer ? Do tej pory jedynym moim skladnikiem wzbogacajacym był RM1x - wydaje mi sie ze ta maszynka ma bardzo przejrzysty interface i spore mozliwosci edycyjne (nut) - jednak w kwesti jakosci poszczegolnych sampli bitowych - słychać jakiś dziwne cyfrowe zniekształcenie przy ustawieniu knoba decay blisko zera.

Mimo rozległego tematu - liczę na waszą pomoc - mam lekki mętlik w głowie a kasa do wydania jest niemała.

Z góry dzięki za wszelkie porady.
Pozdrawiam
Pioter.
[Post edytowany przez Admina w dniu 27/09/2006]

Awatar użytkownika
Stas

Post autor: Stas » wtorek 26 wrz 2006, 20:47

Virus to dobry wybór jako instrument główny do niego można dokoptować jakieś tańsze (stare) analogi lub odpowiedniki programowe.

Jeżeli chodzi o mixer to uważam, że lepiej sprawić sobie przedwzmacniacz zamiast mixera. Chyba, że będziesz potrzebował wielu kanałów.

A odsłuch - na ubiegłotygodniowych targach w Krakowie bardzo dobrze spisywały się odsłuchy firmy ADAM ( dość tanie to A7)

Ale generalnie to w dzisiajszych czasach bez komputera daleko nie zajedzie.

Awatar użytkownika
Petey

Post autor: Petey » wtorek 26 wrz 2006, 21:04

.... lepiej sprawić sobie przedwzmacniacz zamiast mixera. Chyba, że będziesz potrzebował wielu kanałów.

A już myślałem ze tylko ja mam takie zdanie pośród wszystkich użytkowników tego forum.

pozdrawiam

Awatar użytkownika
fabian
Kontakt:

Post autor: fabian » wtorek 26 wrz 2006, 23:24

jesli masz kase na dobry hard to go dokup.. imho rewolucja jest zbedna - przechodzic calkowicie z soft na hard to rzecz zupelnie bez sensu..

sequencer software'owy raczej napewno bedzie bardzo trudno zastapic namacalnym odpowiednikiem..

dobry pomysl to:
- dobre odsluchy - bez tego ani rusz
- virus ti - doskonale uzupelnienie softowej elektrowni
- dodatkowe syntezatory - napewno sie przydadza..
- ewentualnie dobry interface audio.. jesli jest kasa to np. motu traveler
- jak koledzy wczesniej radzili - preamp/kompresor czyli ogolnie dobry channel strip do obrobki sygnalow zewnetrznych

podsumowujac, zupelnie nie wiem skad pomysl takiej zmiany..
the Sun Personality

Awatar użytkownika
JM

Post autor: JM » środa 27 wrz 2006, 08:30

...Nadszedł moment długo oczekiwany w moim życiu - mianowicie przesiadka na hardware .... mam lekki mętlik w głowie a kasa do wydania jest niemała.
Gratuluję kasy, lecz zastanów się jeszcze.

pioter23

Post autor: pioter23 » środa 27 wrz 2006, 08:45

Fabian - dzięki, widzę że na Ciebie zawsze można liczyć.

Skąd pomysł zmiany ?

Otóż..

Dwie rzeczy - miałem już dość brzmienia wtyczek VST (instrumentów)

Pozatym zawsze wszystko brzmiało jakoś tak płasko - w EiS wyczytałem że kompresja wielopasmowa załatwia sprawę w tym wypadku. O co chodzi z tym preamp/kompresor, channel strip ?

Zreszta chyba nie ma specjalnie możliwości użycia jakiegokolwiek sprzętowego finalizera mając zapisane ślady na Cubas`ie (przykładowo) - no bo jak ?

Dzięki

Pozdrawiam

ODPOWIEDZ