AMD czy INTEL - w jaką platformę zainwestować?

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Wojtek1980
AMD czy INTEL - w jaką platformę zainwestować?

Post autor: Wojtek1980 » piątek 18 sie 2006, 22:54

Witam wszystkich!
Zamierzam kupić nowy komputer do domowego studia. Jak dotąd grałem i komponowałem jedynie na klawiszach typu workstation, a swój stary słabiutki komputer używałem raczej tylko do przesyłania nowych presetów przez midi lub zgrywania gotowych kawałków. Nadeszła jednak pora, aby przenieść się w końcu na jakąś porządną komputerową stację roboczą. Zastanawia mnie, jaka platforma komputerowa jest lepsza do pracy z muzyką, cubase'a, wtyczek VST, samplerów, itd... Nie mam w tej kwestii zbyt wielu doświadczeń, dlatego czekam na wasze opinie  AMD czy INTEL? komputer będzie tylko i wyłącznie do muzyki, karta graficzna jest tu bez znaczenia. Jako kartę muzyczną upatrzyłem sobie E-mu 1212m (zastanawiałem się nad Echo MIa midi). Zestawiłem też dwa komputery jeden na procesorze intela, drugi na AMD. Poniżej ich specyfikacja. I tu czekam na wasze opinie. Który zestaw będzie lepszy?

-AMD-
Procesor: AMD Athlon 64 X2 3800+ (2.0GHz, 1MB) BOX /AM2/ - 599 zł (nie wiem czy jest sens kupować tak drogi procesor, może lepiej-taniej jednordzeniowy 3000+ za 300 zł ?)
Płyta główna: Gigabyte GA-M55plus-S3G - 299 zł
GoodRam 2x512MB PC677 CL5 - 300 zł

-INTEL-
Intel Pentium 4 D 805 2.66GHz Smithfield/FSB533/2x1MB - 379 zł
Asus P5LD2 (i945P) - 425 zł
GoodRam 2x512MB PC677 CL5 - 300 zł
Jakaś karta graficzna za 130 zł (bo nie ma na płycie)

Częściami wspólnymi, co do wyboru których jestem raczej pewien są: HDD Hitachi 80 GB ATA133 (ze względu na ciszę, dlatego nie SATAII), nagrywarka DVD Lite-on, zasilacz Fortron 350 Watt i reszta...

Na płytę(łacznie z grafiką), procesor i Ram nie mogę wydać więcej niż 1200 zł ( a najlepiej 1000 )

W specyfikacjach do najlepszych programów - instrument ów komputerowych podane są wymagania co do procesora, które zwykle przekraczają 2 Ghz, a zalecane są nawet wyższe częstotliwości pracy... Czy aby AMD nie miał zbyt słabego "zegara" do tych programów?
Czekam na wasze opinie. Wszystkie uwagi i doświadczenia będą dla mnie cenne. Pozdrawiam Wojtek
Korg 01/W pro, Korg X50, Yamaha P-70.

Awatar użytkownika
Marc.De.Marx

Re: AMD czy INTEL - w jaką platformę zainwestować?

Post autor: Marc.De.Marx » sobota 19 sie 2006, 00:07

Tylko intel. Najnowszy procesor z serii D przewyzsza znacznie najszybsze procesory AMD. Poztym AMD czesto sie gryzie z hardware i software. Juz nie raz slyszalem ze ktos mial problemy i musial zmienic cala platforme na Intela.

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » sobota 19 sie 2006, 00:15

Athlon 64 X2 3800+ (2.0GHz, 1MB) BOX /AM2/ - 599 zł (nie wiem czy jest sens kupować tak drogi procesor, może lepiej-taniej jednordzeniowy 3000+ za 300 zł ?)

Zdecydowanie lepiej dwurdzeniowy.

Wojtek1980

Post autor: Wojtek1980 » sobota 19 sie 2006, 00:44

A jak to jest z tymi dyskami? Czy koniecznie muszę mieć jeden dysk do systemu , a drugi do audio (takie opinie wyczytałem)?

Wojtek1980

Post autor: Wojtek1980 » sobota 19 sie 2006, 00:50

W poniedziałek idę po sprzęt i muszę być już zdecydowany, najnowszy intel raczej odpada, ze względu na cenę (prawie 800 zł). Czekam jeszcze na wasze opinie, co do wyboru platformy... Zdecydowanie Intel? Przydadzą się jakieś konkretne przykłady, np. "jaki procesor i co na nim da się zrobić (ile ścieżek , efektów, instrumentów VST jednocześnie itd.)" Pozdrawiam i z góry dzięki

Awatar użytkownika
PZ
Kontakt:

Post autor: PZ » sobota 19 sie 2006, 00:57

AMD czy intel ? Wybierz to co mają twoi znajomi. W razie jakis problemów bedziesz miał gdzie sprawdzić
Co do HD ta jak narazie najcichsze to sa seagate. mam dwa takie dyski i są zupełnie niesłyszalne.
Sata czy ATA? Sata jest bardziej wydajna.Nie słyszałem zeby ATA była cichsza od SATA.
Nie zapomnij o cichym chłodzeniu na procesor np. sonic tower, może drogi ale u mnie przynajmniej nie słychać chłodzenia procesora.

Krizz
Kontakt:

Post autor: Krizz » sobota 19 sie 2006, 01:08

Tylko intel. Najnowszy procesor z serii D przewyzsza znacznie najszybsze procesory AMD.
Mówisz o najnowszych procesorach na rdzeniu Conroe. Fakt, że w testach w tym momencie zdecydowanie wyprzedzają AMD, ale ich cena jest kosmiczna w tym momencie. A fakt jest taki, że do czasu tych procesorów Intel był w tyle za AMD z wydajnością dwurdzeniowych procesorów (zreszta pewnie dlatego są tez tańsze).

Poztym AMD czesto sie gryzie z hardware i software. Juz nie raz slyszalem ze ktos mial problemy i musial zmienic cala platforme na Intela.
Jak to przeczytałem to mi oczy wyszły... stary, co to za archaiczne bzdury?? Problemy z kompatybilnością były, ale w erze Cyrixów i pierwszych procesorów AMD. Pokaż mi choć jeden program, który się zawiesza na AMD, a na Intelu działa poprawnie (pod warunkiem, że nie jest to prog dedykowany prockom Intela). Jeżeli słyszałeś takie historie, to nie ma szans by to była wina procesora, a prędzej szwankującego hardwaru lub zasyfionego systemu.

Który zestaw będzie lepszy?
AMD. X2 3800+ zostawia Pentium D 805 daleko w tyle.

nie wiem czy jest sens kupować tak drogi procesor, może lepiej-taniej jednordzeniowy
Nawet nie żartuj - nie zastanawiaj się nad jednordzeniowcami. To relikty przeszłości. Może jeszcze nie dla gracza, ale dla muzyka na pewno.

Wojtek1980

Post autor: Wojtek1980 » sobota 19 sie 2006, 01:14

...czyli z dyskiem mam rację - ata cichsze od sata
Jeśli możecie podajcie przykład jakiegoś programu, który jest dedykowany tylko procesorom Intela... Ciekawy jestem czy takie są...

Wojtek1980

Post autor: Wojtek1980 » sobota 19 sie 2006, 01:21

kurcze rzeczywiście znalazłem jakieś tam wzmianki na forum , że nie wszystko gra na AMD tak jak powinno, np. korg legacy...
... jestem w kropce

Zbynia

Post autor: Zbynia » sobota 19 sie 2006, 01:44

hahahaha Marc takiego debilizmu jak napisales to nieslyszalem dawno.....jak sie cos gryzie to znaczy ze jest to gowno wart sprzet....wszystko ma spelniac standarty ktore od dawna wszystkich obowiazuja.....

intel?tylko core duo........cale pentium 4 to kibel co nawet intel stwierdzil wycofujac sie z tego(netburst z p4 juz od ponad roku byl uwazany za powazny blad w rozwoju)
amd......do przodu - tanio i wydajnie ....ale na am2....

wybor?cena przedewszystkim
i wymagania
na amd3000+ zrobisz duzo - ale jak walisz instrumenty i pluginy bez opamietania to nie ma takiego procka....
mi styka na styk xp 2000+......a on sporo za 3000 + w wersji k8....
mysle ze dla rozsadnego czlowieka 3800 jest ok i zostanie troszke mocy na wszelki wypadek

ODPOWIEDZ