Zamierzam kupić nowy komputer do domowego studia. Jak dotąd grałem i komponowałem jedynie na klawiszach typu workstation, a swój stary słabiutki komputer używałem raczej tylko do przesyłania nowych presetów przez midi lub zgrywania gotowych kawałków. Nadeszła jednak pora, aby przenieść się w końcu na jakąś porządną komputerową stację roboczą. Zastanawia mnie, jaka platforma komputerowa jest lepsza do pracy z muzyką, cubase'a, wtyczek VST, samplerów, itd... Nie mam w tej kwestii zbyt wielu doświadczeń, dlatego czekam na wasze opinie AMD czy INTEL? komputer będzie tylko i wyłącznie do muzyki, karta graficzna jest tu bez znaczenia. Jako kartę muzyczną upatrzyłem sobie E-mu 1212m (zastanawiałem się nad Echo MIa midi). Zestawiłem też dwa komputery jeden na procesorze intela, drugi na AMD. Poniżej ich specyfikacja. I tu czekam na wasze opinie. Który zestaw będzie lepszy?
-AMD-
Procesor: AMD Athlon 64 X2 3800+ (2.0GHz, 1MB) BOX /AM2/ - 599 zł (nie wiem czy jest sens kupować tak drogi procesor, może lepiej-taniej jednordzeniowy 3000+ za 300 zł ?)
Płyta główna: Gigabyte GA-M55plus-S3G - 299 zł
GoodRam 2x512MB PC677 CL5 - 300 zł
-INTEL-
Intel Pentium 4 D 805 2.66GHz Smithfield/FSB533/2x1MB - 379 zł
Asus P5LD2 (i945P) - 425 zł
GoodRam 2x512MB PC677 CL5 - 300 zł
Jakaś karta graficzna za 130 zł (bo nie ma na płycie)
Częściami wspólnymi, co do wyboru których jestem raczej pewien są: HDD Hitachi 80 GB ATA133 (ze względu na ciszę, dlatego nie SATAII), nagrywarka DVD Lite-on, zasilacz Fortron 350 Watt i reszta...
Na płytę(łacznie z grafiką), procesor i Ram nie mogę wydać więcej niż 1200 zł ( a najlepiej 1000

W specyfikacjach do najlepszych programów - instrument ów komputerowych podane są wymagania co do procesora, które zwykle przekraczają 2 Ghz, a zalecane są nawet wyższe częstotliwości pracy... Czy aby AMD nie miał zbyt słabego "zegara" do tych programów?
Czekam na wasze opinie. Wszystkie uwagi i doświadczenia będą dla mnie cenne. Pozdrawiam Wojtek