Problem z przedwzmacniaczem

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
Petey
Problem z przedwzmacniaczem

Post autor: Petey » sobota 12 sie 2006, 10:24

Siema

Problem wygląda następująco. Mam mały przedwzmacniacz( tylko pokrętło gain) + mikrofon dynamiczny. Służy on do nagrywania wokalu. Kiedy chce coś nagrać włączam preamp ustawiam poziom gain i poziom wzmocnienia na komputerowym mixerze. Ale po paru sekundach nagrywania pomimo ze w SoundForge'u w konsoli do nagrywania nic nie wskazuje na przesterowanie preamp wyłącza sie (wogóle nie działa). Włączam to co zostało nagrane i okazuje sie ze cały materiał do czasu wyłączenia sie preampa jest przesterowany. Nie wiem zupełnie o co chodzi. Poziom gain ustawiam tak zeby nie ostateczna głośność nie sięgneła 0.0 . a pomimo tego wokal jest przesterowany i w dodatku nagrane jest tylko pare sekund bo preamp zaraz przestaje działać

Czy ktoś wie o co chodzi??

pozdrawiam

Awatar użytkownika
Olko

Re: Problem z przedwzmacniaczem

Post autor: Olko » sobota 12 sie 2006, 10:51

...Siema

Problem wygląda następująco. Mam mały przedwzmacniacz( tylko pokrętło gain) + mikrofon dynamiczny. Służy on do nagrywania wokalu. Kiedy chce coś nagrać włączam preamp ustawiam poziom gain i poziom wzmocnienia na komputerowym mixerze. Ale po paru sekundach nagrywania pomimo ze w SoundForge'u w konsoli do nagrywania nic nie wskazuje na przesterowanie preamp wyłącza sie (wogóle nie działa). Włączam to co zostało nagrane i okazuje sie ze cały materiał do czasu wyłączenia sie preampa jest przesterowany. Nie wiem zupełnie o co chodzi. Poziom gain ustawiam tak zeby nie ostateczna głośność nie sięgneła 0.0 . a pomimo tego wokal jest przesterowany i w dodatku nagrane jest tylko pare sekund bo preamp zaraz przestaje działać

Czy ktoś wie o co chodzi??

pozdrawiam ...
Najprawdopodobniej uszkodzony jest preamp. Trzeba przetestować sam przedwzmacniacz najlepiej podłączyć go do innego urządzenia np. wzmacniacza albo do zestawu domowego audio i sprawdzić czy wszystko jest OK.
Preamp nie może się sam z siebie wyłączać. Najprędzej to uszkodzone wzmacniacze operacyjne w preampie.

Awatar użytkownika
Petey

Post autor: Petey » sobota 12 sie 2006, 11:05

Najprawdopodobniej uszkodzony jest preamp. Trzeba przetestować sam przedwzmacniacz najlepiej podłączyć go do innego urządzenia np. wzmacniacza albo do zestawu domowego audio i sprawdzić czy wszystko jest OK.
Preamp nie może się sam z siebie wyłączać. Najprędzej to uszkodzone wzmacniacze operacyjne w preampie....
hmmm... Ciezko mi sie pogodzić z tym ze przedwzmacniacz jest uszkodzony bo jeszcze 2 tygodnie temu działał. Nic z nim nie robiłem. Dopiero wczoraj włączyłem i było tak jak opisałem. Zapomniałem dodać ze preamp jest zasilany 2 bateriami. Czy moze wina tkwić w wyczerpanych bateriach??

Gdy włączyłem przed chwilą preamp i podgłos zeby słyszeć siebie w słuchawkach to przed momentem wyłączenia sie preampa słyszałem dziwny narastający szum. Bardzo dziwne

Awatar użytkownika
Olko

Post autor: Olko » sobota 12 sie 2006, 11:30

hmmm... Ciezko mi sie pogodzić z tym ze przedwzmacniacz jest uszkodzony bo jeszcze 2 tygodnie temu działał. Nic z nim nie robiłem. Dopiero wczoraj włączyłem i było tak jak opisałem. Zapomniałem dodać ze preamp jest zasilany 2 bateriami. Czy moze wina tkwić w wyczerpanych bateriach??

Gdy włączyłem przed chwilą preamp i podgłos zeby słyszeć siebie w słuchawkach to przed momentem wyłączenia sie preampa słyszałem dziwny narastający szum. Bardzo dziwne ...
Tak jeśli preamp jest na BATERIE to w tej sytuacji trzeba je wymienić i sprawa załatwiona.
Prosze sprawdzić i zdać relacje.

Awatar użytkownika
Petey

Post autor: Petey » sobota 12 sie 2006, 17:52

Tak jeśli preamp jest na BATERIE to w tej sytuacji trzeba je wymienić i sprawa załatwiona.
Prosze sprawdzić i zdać relacje....
Wymieniłem baterie. Przedwzmacniacz juz sie nie wyłącza ale jest kolejny problem. Kiedy rozpoczynam nagrywanie preamp nie reaguje. tzn nagranie jest barrrdzo ciche. Pokrętło gain wcale nie wzmacnia sygnału. W nagranym materiale mam wiecej szumu niż wokalu.Co z tym jest??

Dziekuje za poprzednie odpowiedzi

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » sobota 12 sie 2006, 18:01

...Wymieniłem baterie. Przedwzmacniacz juz sie nie wyłącza ale jest kolejny problem. Kiedy rozpoczynam nagrywanie preamp nie reaguje. tzn nagranie jest barrrdzo ciche. Pokrętło gain wcale nie wzmacnia sygnału. W nagranym materiale mam wiecej szumu niż wokalu.Co z tym jest??

Jak widać zepsuł się był i już. Żebyś przy tym choć raz wspomniał co to za sprzęt, ale nie. To pewnie za trudne
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Awatar użytkownika
Petey

Post autor: Petey » sobota 12 sie 2006, 18:06

Żebyś przy tym choć raz wspomniał co to za sprzęt, ale nie. To pewnie za trudne
...
Hyh preceli wątpie zebyś znał przedwzmacniacz tej firmy(stary i niezbyt dobry ale przydatny), no ale jeśli chcesz pomóc no to masz SKD single channel microphone preamplifer PRE- 02. Zresztą w czym nazwa tu pomoże. Tylko intryguje mnie fakt ze był dobry a nagle sie zepsuł

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » sobota 12 sie 2006, 18:17

...wątpie zebyś znał przedwzmacniacz tej firmy(stary i niezbyt dobry ale przydatny), no ale jeśli chcesz pomóc no to masz SKD single channel microphone preamplifer PRE- 02...

Fakt, nie znam, nie widziałem

...Tylko intryguje mnie fakt ze był dobry a nagle sie zepsuł ...

Mnie to też zawsze intryguje, oczywiście jak i mnie się coś psuje...
[addsig]

Awatar użytkownika
Petey

Post autor: Petey » sobota 12 sie 2006, 18:22

Mnie to też zawsze intryguje, oczywiście jak i mnie się coś psuje...
...
z tym że nie wiem co jest powodem. Pewnego razu chciałem nagrać wokal i nie wiadomo dlaczego tak sie stało.

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » sobota 12 sie 2006, 18:29

...nie wiem co jest powodem. Pewnego razu chciałem nagrać wokal i nie wiadomo dlaczego tak sie stało. ...
Nigdy sie tego nie dowiesz jak nie zdiagnozujesz, masz jakiś schemat tego urządzenia?
[addsig]

ODPOWIEDZ