Jak to w końcu jest z tą konwersją?

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
Mruczasss
Jak to w końcu jest z tą konwersją?

Post autor: Mruczasss » piątek 04 sie 2006, 02:27

Naczytalem sie forum i mam tylko wiecej pytan:)

Jezeli wezme sampel 44.1khz 16 bit przekonwertuje go do 88.2 kz 24 bit a potem nastepnie zaladuje do reasona tam go wypitchuje do ogromnych wartosci, pozapinam przerozne efekty do tego stopnia ze sampla sie nie bedzie dalo rozpoznac. I w takiej rozdzielczosci nagram go w cubase to czy koncowy efekt bedzie brzmial lepiej niz jezeli pracowal bym w 44.1khz 16bit?

Czy to cos zmieni ? Zmieni sie jakosc? Bo tak na moj chlopski rozum to jezeli material podstawowy jest zapisany w nizszej rozdzielczosci to wyzszej sie z niego nie wyciagnie:) Ale czy reason moze wyrenderowac z probki 44.1 khz 16 bit dzwiek ktory zajme pasmo 88.2khz 24bit ??

Pytam o to poniewaz wszystkie sample mam zapisane w 44.1khz 16bit a podczas mixu chce dogrywac 24 bitowe pady i syntetyki w czetotliwosci 82.2 khz. Czy to oznacza ze musze wszystkie sample przekonwertowac do 82.2khz 24bit? Boje sie troche ze ta konwersja z nizszej na wyzsza a potem znowu z wyzszej na nizsza spapra wszystko. Jaki polecacie system na prace z takimi samplami ?

lubie to co robie i jestem w tym dobry.

Awatar użytkownika
Groch

Re: Jak to w końcu jest z tą konwersją?

Post autor: Groch » piątek 04 sie 2006, 02:45

Jeśli zamierzasz ingerować w próbkę wiele razy i dogłębnie to chyba lepiej przełożyć ją na wyższą rozdzielczość, bo wtedy przy każdej edycji będzie "zjadana mniejszymi kęsami". Ale zaznaczam, że chyba. Jeszcze raczkuję i tak to rozumiem - czekam na potwierdzenie lub zaprzeczenie.

senjin
Kontakt:

Post autor: senjin » piątek 04 sie 2006, 12:22

jak masz probke w 16bit/44.1kHz i edytujesz ja w tym formacie, to stracisz jakosc w wyniku edycji - bledow zaokraglen. jesli na czas edycji przekonwertujesz ja do wyzszej rozdzielczosci, a po edycji spowrotem do 16/44.1 to bledy zaokraglen nie pojawia sie (zostana w tym nadmiarze rozdzielczosci).

ale sam musisz ocenic, czy roznica jest slyszalna... - bo moze nie warto sie meczyc i lepiej energie spozytkowac na cos innego.

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » piątek 04 sie 2006, 12:34

...poza tym ze dithering z Reasona nie rzuca na kolana....

Awatar użytkownika
Mruczasss

Post autor: Mruczasss » piątek 04 sie 2006, 13:55

......poza tym ze dithering z Reasona nie rzuca na kolana.......
Czesc Grembo!

Ale nie jest chyba az taki zly ? A jezeli nie reason to powiedz jaki program spelnial by to zadanie lepiej niz reason, hmm moze reaktor? Tylko ze z reaktorem mam naprawde spore problemy :/ Zainstalowalem raz i czarna magia... Chyba ze naprawde warto to zainstaluje jeszcze raz najwyzej sciagne jakies helpy:) No chyba ze jest jeszcze inny program ktorego dithering byl by lepszy a obsluga tez nie byla by trudna. Poza tym fakt fatkem reason nie daje mi tez takiej swobody jak bym chcial. Brakuje mi chociaz by mozliwosci w Advenced sampler time stretcha, albo pitchowania bez zmiany dlugosci wava. CO polecasz Grembo ?

Awatar użytkownika
Mruczasss

Post autor: Mruczasss » piątek 04 sie 2006, 14:07

...jak masz probke w 16bit/44.1kHz i edytujesz ja w tym formacie, to stracisz jakosc w wyniku edycji - bledow zaokraglen. jesli na czas edycji przekonwertujesz ja do wyzszej rozdzielczosci, a po edycji spowrotem do 16/44.1 to bledy zaokraglen nie pojawia sie (zostana w tym nadmiarze rozdzielczosci).

ale sam musisz ocenic, czy roznica jest slyszalna... - bo moze nie warto sie meczyc i lepiej energie spozytkowac na cos innego....
No ja to jako tako tez tak pojmuje, szersze pasmo - szersze pole do dzialania efektu. Tylko czytalem tu na forum tez ze podobno podczas konwersji o zgrozo pojawiaja sie jakies znieksztalcenia. Ale podobno najlepiej jezeli takie sample konwertuje sie do 88.2 hz a potem do 44.1 bo nie ma az takich znieksztalcen. Ale znieksztalcenia sa... ale czy az takie duze ?

Kolejna sprawa to kiedy konwertuejmy sample z 16 bit na 24 bit i potem znowu na odwrot - tutaj chyba tez pojawiaja sie jakies znieksztalcenia ? Ale czy mam sie nimi przejmowac ?

Zbynia

Post autor: Zbynia » piątek 04 sie 2006, 14:09

eksportuj z programu w parametrach w ktorych pracujesz....a inne parametry uzyskasz w dobrym edytorze audio badz za pomoca dodatkowych programikow ktore beda przeliczac kilkanascie minut(nazy ci nie podam bo nie pamietam ale mialem taki co z 48 kilo na 44.1 robil dobre 15 minut 4 minutowy kawalek hehe)

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » piątek 04 sie 2006, 14:20

zbynia - jesli taki program robi to dobrze to moglbym i godzine czekac!

Nie pamietasz nazwy? mozna wtedy hurtowo robic w np. zaznajomionej pracowni animacji 3d gdzie maja kilka kompow spietych w siec do renderingow!

Dlaczego jeden program robi to w 3 minuty a inny w 15 minut? bardziej skomplikowane algorytmy przeliczaja z mniejsza iloscia zaokraglen? no chyba nie bo sama konwersja wymusza zaokraglenia....

Awatar użytkownika
Mruczasss

Post autor: Mruczasss » piątek 04 sie 2006, 14:31

Dlaczego jeden program robi to w 3 minuty a inny w 15 minut? bardziej skomplikowane algorytmy przeliczaja z mniejsza iloscia zaokraglen? no chyba nie bo sama konwersja wymusza zaokraglenia.......
Wytlumaczenia moga byc dwa:

-albo algorytm ten pracuje tak wolno bo jest nieefektywny a efekt finalny wychodzi tak samo jak w tym progsie ktory robi to 3 minuty

-albo faktycznie te algorytmy sa tak kapitalne ze biora wiecej argumentow pod uwage i maja wiecej do przeliczenia dzieki czemu koncowy efekt jest lepszy

ale ale... soundforge chyba nie jest taki zly przy konwersji z 88.2 na 44.1 ?
jest program ktory moze zrobic to lepiej ?

Awatar użytkownika
PiotrK

Post autor: PiotrK » czwartek 30 lis 2006, 05:35

Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 00:57 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.
[Użytkownik usunął konto]

ODPOWIEDZ