Nagranie gitary

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Patyk1986
Nagranie gitary

Post autor: Patyk1986 » czwartek 20 lip 2006, 09:06

Witam wszystkich
Otoz mam problem, zaczynam dopiero przygode z nagrywaniem i prosilbym o dokladne wytlumaczenie podlaczenia sprzetu.
Mam komputer z karta SB Live oraz head Marshalla i paczke 4x12.Brzmienie jak najbardziej mi pasuje.I teraz chcialbym nagrac gitare liniowo bez straty jakosci, tzn. aby gitara brzmiala dokladnie tak jak brzmi na "sucho" prosto z pieca.Rozumiem ze musze miec preamp.OK, wiec jak to wszystko podpiac?
Oraz drugie pytanie: gdzie bede mial odsluch poprzednich sciezek? Musze zakupic sluchawki ? Prosze o pomoc i dokladna odpowiedz, szukam informacji nt temat w necie i nie moge znalezc.
Pzdr

Awatar użytkownika
force

Re: Nagranie gitary

Post autor: force » czwartek 20 lip 2006, 09:56

chcesz ją nagrać liniowo i uzyskać brzmienie jak z paczki 4x12? będziesz zawiedziony. kup mikrofon i nim się pobaw. No tak słuchawki będa przydatne i sekwencer audio (np.cubase) do odsłuchiwania i rejestracji ścieek.
SONY VAIO, MOTU Traveler, Presonus Digimax FS, ADAM A7

Patyk1986

Post autor: Patyk1986 » czwartek 20 lip 2006, 10:53

OK, czyli wpinam mikrofon w wejscie mic w karcie dzwiekowej, natomiast sluchawki w wejsci line in czy line out karty?

Program mam- Audacity.Czyli odsluch bede mial w sluchawkach, wiec musze odpowiednio glosno ustawic podklad zeby nie byl zagluszony przez to co gram.

Awatar użytkownika
spiker

Post autor: spiker » czwartek 20 lip 2006, 11:11

Witam
Tak jak piszesz możesz zrobić jednak

"chcialbym nagrac gitare liniowo bez straty jakosci, tzn. aby gitara brzmiala dokladnie tak jak brzmi na "sucho" prosto z pieca." + SB Live + wejście mikrofonowe = wzorcowa utrata jakości.

Przyzanm, że jednego kompletnie nie rozumiem. Ludzie piszą ża mają to czy tamto - piec Marshalla, gitarę Gibsona, bębny Sonora czy czegoś tam, klawisz Kurzweila......i kartę SB Live......po prostu nie pojmuję

pozdrawiam.

PS Nie żebym się czepiał. Prosze Cie zrób to nagranie mikrofonem. Sam ocenisz czy Ci to odpowiada i koniecznie napisz jak w/g Ciebie wyszło.
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...

Awatar użytkownika
force

Post autor: force » czwartek 20 lip 2006, 11:24

bardzo fajna karta, na początek. Duuuużo trzeba sie nauczyć,żeby miało sens kupowanie droższej. sam mikrofon i sprzęt gitarowy ma w tym momencie dużo większe znaczenie.

Awatar użytkownika
force

Post autor: force » czwartek 20 lip 2006, 11:28

słuchawki do line in? a gitarę jak wpinasz do pieca?
nie ma wyjścia słuchawkowego?
poczytaj sobie stronkęstudiouse

Patyk1986

Post autor: Patyk1986 » sobota 22 lip 2006, 19:45

W piecu mam line out i petle efektow, stronka ktora podales mi nie wchodzi.

Awatar użytkownika
dejote

Post autor: dejote » niedziela 23 lip 2006, 00:28

poprawny adres to : www.studio.use.pl
[addsig]
Dess Jobs - Producent Muzyczny www.dessjobs.pl

ODPOWIEDZ