FL Studio + klawiaturka = workstation?

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
Mikael
Kontakt:
FL Studio + klawiaturka = workstation?

Post autor: Mikael » środa 31 maja 2006, 15:05

witam

od dziesieciu lat gram na klawiszach. przez moje palce przewinelo sie zaledwie kilka modeli keyboardow. przez ostatnie lata smigam na Casio MZ-2000 - reasumujac - mam dosc ograniczen, szczegolnie co do barw.

Zastanawialem sie nad kupnem syntezatora. mam niewielki budzet na to przeznaczony, wiec moglem grzebac tylko w starociach. ledwo mnie stac na yamaszki cs2x a marzy mi sie porzadne granie, zarowno z pomoca kwasnych i ostrych synthow, jak i dobrych padow, nie mowiac o klasycznych rodesach i pianinkach z dobra sekcja smyczkowa.

pomyslalem, ze usrpawnie mojego blaszaka, tak, by pozwalal na zabawe z instrumentami VSTi przy pomocy FL Studio 6.

planuje zakupic plyte Asusa, celeron 2,5Gb, 512 MB DDR a do tego klawiature MIDI.

Inwestycja w strone wirtualnych dzwiekow da mi nieograniczone mozliwosci, bo procz dzwiekow jakich tylko zapragne, bede mial cala workstation z samplerem, sekwencerem i niezliczonymi efektami.

chcialbym sie dowiedziec jakiej karty dzwiekowej potrzebuje do grania po domowemu, czy parametry komputera wystarcza?

w sprawie klawiatury sterujacej - zalezy mi na PRZYNAJMNIEJ 49 klawiszach, mile widziane 61, nie mam na to sporo kasy, wiec chcialbym, zeby to byla klawiatura z nizszej polki.. do tego, gdy sie za takowa rozgladalem, brakowalo jej potencjometrow, ktore ulatwilyby modulacje na zywo.

czy taki zestaw + laptop sprawowalby sie pozniej na scene? (gram w zespole rockowym)

z gory ogromnie dziekuje za pomoc

to dla mnie naprawde wazne

amis

Re: FL Studio + klawiaturka = workstation?

Post autor: amis » środa 31 maja 2006, 15:56

mikael, gorąco polecam poszukiwania w wyszukiwarce forum... zajmie to trochę czasu ale znajdziesz tam kopalnię wiedzy i odpowiedzi na wiele Twoich pytań...

jeśli możesz to pozwól sobie na zapas ramu... no i jesli chciałbyś używać tego zestaw z notebookiem na scenie to komputer też musi mieć zapas mocy...
www.psychologium.net

Awatar użytkownika
Mikael
Kontakt:

Post autor: Mikael » środa 31 maja 2006, 16:47

ogromne dzieki

poszukam w archiwum

co do pamieci - myslalem, ze takie wtyczki zzeraja glownie moc obliczeniowa procesora..

a karta dzwiekowa? slyszalem, ze teraz zintegrowane sa w standardzie 20b, czy to wystarczy?

Awatar użytkownika
wasyl25

Post autor: wasyl25 » środa 31 maja 2006, 16:48

Panowie Asio4All i wszstko chodzi pieknie i ładnie. Polecam poszukac w wyszukiwarce. w moim przypadku rozwiazalo to prawie wszstkie problemy z kompem a mam P4 2,4giga i takie tam pierdoly, i nic sie nie tnie, a jak nie mialem asio4all to sie cielo.
Od pewnego czasu zajmuje się muzyką i zamierzam zająć się tym profesjonalnie, powoli buduję studio.

Awatar użytkownika
Mikael
Kontakt:

Post autor: Mikael » środa 31 maja 2006, 16:55

ah, jeszcze takie pytanie, bo nigdzie nie znalazlem o tym..

czy jezeli kupie teraz klawiaturke bez potencjometrow, ale za to z wieksza iloscia klawiszy, to czy pozniej, bede mogl dolaczyc, jako DRUGI kontroler skrzyneczke z suwaczkami, jak ta? - http://www.doepfer.de/pc.htm

a moze sterowniki beda zjadaly sie nawzajem?

Awatar użytkownika
Mikael
Kontakt:

Post autor: Mikael » środa 31 maja 2006, 16:57

...Panowie Asio4All i wszstko chodzi pieknie i ładnie. Polecam poszukac w wyszukiwarce. w moim przypadku rozwiazalo to prawie wszstkie problemy z kompem a mam P4 2,4giga i takie tam pierdoly, i nic sie nie tnie, a jak nie mialem asio4all to sie cielo. ...

asio4all to tylko sterownik, ktory moge sobie podpiac pod takiego SB Live'a, tak?

Awatar użytkownika
bruce_lee
Kontakt:

Post autor: bruce_lee » środa 31 maja 2006, 17:09

...ah, jeszcze takie pytanie, bo nigdzie nie znalazlem o tym..

czy jezeli kupie teraz klawiaturke bez potencjometrow, ale za to z wieksza iloscia klawiszy, to czy pozniej, bede mogl dolaczyc, jako DRUGI kontroler skrzyneczke z suwaczkami, jak ta? - http://www.doepfer.de/pc.htm

a moze sterowniki beda zjadaly sie nawzajem?...

będzie kłopot, bo FL obsługuje tylko jeden kontroler (z tego co pamiętam tak było w wersji 4, może teraz wreszcie to zmienili)

proponuję kupno od razu "uzbrojonej" klawiatury - w Thomannie ciągle można dostać Novation Remote w wersji 61 klawiszowej w cenie 280E.

ew. całkiem dobre ceny mają teraz czarne Edirole (seria PCR-M), są nieco tańsze, ale możliwości też sporo mniejsze niż Novation.
[addsig]
[url=http://www.liveuser.pl]liveuser.pl[/url] /
[url=http://www.myspace.com/ansikte]le visage[/url]

Awatar użytkownika
Mikael
Kontakt:

Post autor: Mikael » środa 31 maja 2006, 17:18

będzie kłopot, bo FL obsługuje tylko jeden kontroler (z tego co pamiętam tak było w wersji 4, może teraz wreszcie to zmienili)

proponuję kupno od razu "uzbrojonej" klawiatury - w Thomannie ciągle można dostać Novation Remote w wersji 61 klawiszowej w cenie 280E.

ew. całkiem dobre ceny mają teraz czarne Edirole (seria PCR-M), są nieco tańsze, ale możliwości też sporo mniejsze niż Novation.

...

" Nowy FL Studio posiada również rozbudowane fukcje MIDI dzięki zastosowaniu większej ilości zewnetrznych sterowników"

chodzi akurat o to, ze nie starczy mi kasy, zeby dokonac jednorazowego zakupu za 700zl, dlatego chcialem to wziac 'na raty'

Awatar użytkownika
Respectus

Post autor: Respectus » środa 31 maja 2006, 17:59

Jesli juz chcesz wygodnie dzialac muze to minimum P4, 1gb ram. Dobra płyta główna, dobra karta muzyczna (np. E-mu 0404)... To spory wydatek, do tego Fruity który kosztuje ok 700zł! Suma sumarum opłaca się zainwestować bo mozliwości niewspółmiernie większe od tego co miałeś wczesniej.

Awatar użytkownika
Mikael
Kontakt:

Post autor: Mikael » środa 31 maja 2006, 18:21

...Jesli juz chcesz wygodnie dzialac muze to minimum P4, 1gb ram. Dobra płyta główna, dobra karta muzyczna (np. E-mu 0404)... To spory wydatek, do tego Fruity który kosztuje ok 700zł! Suma sumarum opłaca się zainwestować bo mozliwości niewspółmiernie większe od tego co miałeś wczesniej....

dopiero zaczynam, mysle, ze jezeli posiedze w tym dluzej, a podany przeze mnie i przez muzykow z poprzednich postow przestanie mi wystarczac, wtedy zainwestuje w swoja gre wiecej. nie ma sensu lapac sie gor, skoro jeszcze nawet nie probowalem niczego ulozyc.

ODPOWIEDZ