Witam!
Mam pytanie do specjalisótów od dzwieku cyfrowego.
Mam mikser z którego wszystkie slady wędrują na sumę a nastepnie suma jest podawana na wejscie przetwornika A/D. Podczas pracy często poziom dzwięku podawany na przetwornik jest na tyle duży ze wejscie przetwornika jest przesterowane. oczywiscie slad ten nie jest rejestrowany.
I tu narodziła sie moja obawa, mianowicie: czy długi czas pracy przetwornika ze wskazaniem "over" może spowodować jego uszkodzenie lub też jakis defekt?
Zaznaczam że ślad nie jest rejestrowany, poprostu połączenia w studiu są tak porobione ze suma miksera wpada na przetwornik. Zawsze moge odpiąc kabelek na czas pracy i zapiąc go dopiero przy zgrywaniu. jednak pytanie czy muszę.
Czy przetwornik A/D można zepsuć?
Re: Czy przetwornik A/D można zepsuć?
W całej elektronice jest tak, że działanie urządzenia przetwarzającego sygnał nie zależy od tego, co my później z tym sygnałem zrobimy, więc nie ma znaczenia czy rejestrujesz sygnał czy nie.
Jak każde urządzenie elektroniczne, również przetwornik można uszkodzić podając mu wysokie napięcie. Ale nie przez przesterowanie sygnałem audio- to nie ten rząd wielkości, który mógłby w czymkolwiek zaszkodzić.
Jak każde urządzenie elektroniczne, również przetwornik można uszkodzić podając mu wysokie napięcie. Ale nie przez przesterowanie sygnałem audio- to nie ten rząd wielkości, który mógłby w czymkolwiek zaszkodzić.
czy długi czas pracy przetwornika ze wskazaniem "over" może spowodować jego uszkodzenie lub też jakis defekt?
Nie. Bez obawy.
Po pierwsze - sygnal nie dociera fizyczne od razu na uklad scalony przetwornika, idzie przez uklad jakiegos dopasowania na innej elektronice i to ona dostaje za duzy sygnal (co i tak w niczym nie grozi).
Po drugie - caly czas mowa o sygnalach nizszych, niz wewnetrzne zasilanie tych obwodow. Gdyby bylo inaczej, byloby to naprawde powazne niedopatrzenie konstruktora urzadzenia. Wczesniej go popsujesz (czego nie zycze) np. ladunkiem elektrostatycznym czy jakims przepieciem, niz za duzym sygnalem audio.
Nie. Bez obawy.
Po pierwsze - sygnal nie dociera fizyczne od razu na uklad scalony przetwornika, idzie przez uklad jakiegos dopasowania na innej elektronice i to ona dostaje za duzy sygnal (co i tak w niczym nie grozi).
Po drugie - caly czas mowa o sygnalach nizszych, niz wewnetrzne zasilanie tych obwodow. Gdyby bylo inaczej, byloby to naprawde powazne niedopatrzenie konstruktora urzadzenia. Wczesniej go popsujesz (czego nie zycze) np. ladunkiem elektrostatycznym czy jakims przepieciem, niz za duzym sygnalem audio.
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!
... czy długi czas pracy przetwornika ze wskazaniem "over" może spowodować jego uszkodzenie lub też jakis defekt?
Nie. Bez obawy.
...
Dzieki za szybką i fachową odpowiedź. teraz mogę spać spokojnie.
Nie. Bez obawy.
...
Dzieki za szybką i fachową odpowiedź. teraz mogę spać spokojnie.