Mix i mastering

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
havier3
Mix i mastering

Post autor: havier3 » czwartek 25 maja 2006, 11:42

Witam

Mam do zrealizowania 6 utworów - Mix i Mastering. Pierwszy raz mam do zrobienia materiał składający sie na jedną całość. Stąd moje pytanie - jak zrobić żeby wszystkie utwory brzmiały tak samo - zastanawiam sie bo gdybym miał wykręcac każdy utwór od początku to napewno nie udało by sie powtórzyć w każdym tego samego brzmienia, a chodzi o to żeby płyta brzmiała tak samo. Czy sposobem na to jest zapisywanie presetów? Będę wdzięczny za radę . Dzięki

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Re: Mix i mastering

Post autor: JoachimK » czwartek 25 maja 2006, 12:47

...Witam

Mam do zrealizowania 6 utworów - Mix i Mastering. Pierwszy raz mam do zrobienia materiał składający sie na jedną całość. Stąd moje pytanie - jak zrobić żeby wszystkie utwory brzmiały tak samo - zastanawiam sie bo gdybym miał wykręcac każdy utwór od początku to napewno nie udało by sie powtórzyć w każdym tego samego brzmienia, a chodzi o to żeby płyta brzmiała tak samo. Czy sposobem na to jest zapisywanie presetów? Będę wdzięczny za radę . Dzięki ...

Presety mozesz tworzyc w kazdym oprogramowaniu, na kazdej plkatformie. Zarowno w odniesieniu do sladu, jak i do np. calego miksera.

Presety Ci nic nie dadza. W najlepszym wypadku, jesli utwory sa podobne, maja podobny aranz, uzyte brzmienia i podobna tonacje, presetami sie zblizysz i nic nadto.

Brzmienie to wspolzaleznosci miedzy skladnikami aranzu.

Zgrywaj kazdy utwor do jakiegos wzoru - to dobra metoda. Porownuj miedzy soba, bardzo wazne sa proporcje, ale sluchaj jak brzmi, nie sugeruj sie liczbami na monitorze, bo niewiele to da. Wartosci parametrow moga byc co najwyzej punktem wyjscia. Jesli masz jakies watpliwosci, zgraj kilka wersji danego utworu, np. z roznicami 2dB w glosnoscia wokalu czy stopy.

Gdy wszystko zgrasz, ustaw wszystkie utwory na jednym badz kilku sciezkach, wyrownaj ich glosnosc (na ucho, nie wg obrazka na monitorze!!!), sluchaj przelaczajac sie miedzy nimi i porownujac koryguj kazdy utwor np. korektorem czy kompresja, by je spasowac. Jesli cos jest szczegolnie zle, wroc do zgrania danego utworu i popraw je.

Za duzo roboty? Nie ma wyjscia. To sie samo nie zrobi. Tak sie to robi na swiecie, za rowno w Polsce, jak i w Europie oraz za oceanem... Co najwyzej mozesz nie przyrownywac sie do wzorca i probowac wykreowac cos wlasnego.

Powodzenia!
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
havier3

Post autor: havier3 » czwartek 25 maja 2006, 13:43

Dzięki wielkie dzięki - wiem że trzeba poświęcić temu duuużo czasu - w sumie nie chodziło mi o to żeby pójść na łatwizne bo lubie dłubac w dźwieku - nie wiedziałem po prostu jak podejść do sprawy. Jeszcze raz dzieki

Awatar użytkownika
Jassio

Post autor: Jassio » czwartek 25 maja 2006, 19:45

Stąd moje pytanie - jak zrobić żeby wszystkie utwory brzmiały tak samo - zastanawiam sie bo gdybym miał wykręcac każdy utwór od początku to napewno nie udało by sie powtórzyć w każdym tego samego brzmienia, a chodzi o to żeby płyta brzmiała tak samo.

Jeśli utowry były nagrywane w tym samym studiu z tym samym realizatorem, to nie ma czego robić! Nie bój się odmienności poszczególnych kawałków: chcesz aby słuchacz miał wrażenie że słucha długiego 30 minutowego utworu?

Wystarczy, że podczas procesu masteringu zbliżysz je do siebie kompresją i eq.
[addsig]
Świat bez muzyki byłby monofoniczny,
a tak jest wielowymiarowy.

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » czwartek 25 maja 2006, 20:52

Jesli kompresja lub EQ w ogole bedzie w danym przypadku potrzebna.
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

WG

Post autor: WG » piątek 26 maja 2006, 00:35

zrobienia materiał składający sie na jedną całość. Stąd moje pytanie - jak zrobić żeby wszystkie utwory brzmiały tak samo

IMO. Zadbaj o techniczną i porawną realizację każdego z utworów z osobna ! czyli owy mix

Jak to ukończysz potem zajmij się "wyrównywaniem" tych utworów aby tworzyły jakaś spójność czyli tzw. Mastering.

Tutaj będzie potrzebny daleki odsłuch.

Najłatwiej to wrzucić to na kolejne ślady jakiegoś programu dokonując przełączania SOLO.

PS. Zdecydowanie nie zbliżaj ich korekcją do siebie bo zanudzisz słuchacza na śmierć

Sądzę, że presety mogą się nie sprawdzić. Zdecydowanie ucho albo jeszcze lepiej kilkoro uszu + dobry odsłuch + dobre pomieszczenie. Kolejność nie przypadkowa

Więcej chyba nie trzeba. Oczywiście odpowiednie narzędzia rzecz nieodzowna.

Awatar użytkownika
havier3

Post autor: havier3 » piątek 26 maja 2006, 02:30

...Stąd moje pytanie - jak zrobić żeby wszystkie utwory brzmiały tak samo - zastanawiam sie bo gdybym miał wykręcac każdy utwór od początku to napewno nie udało by sie powtórzyć w każdym tego samego brzmienia, a chodzi o to żeby płyta brzmiała tak samo.

Jeśli utowry były nagrywane w tym samym studiu z tym samym realizatorem, to nie ma czego robić! Nie bój się odmienności poszczególnych kawałków: chcesz aby słuchacz miał wrażenie że słucha długiego 30 minutowego utworu?

...

No tak - tylko że materiał nagrywany jest własnym sumptem - napewno trzeba będzie dłubać dużo przy bębnach. Akurat chce żeby perkusja w każdym kawałku miała ten sam charakter, dlatego obawiam sie że przy ponownym kręceniu wszystkiego od początku nie osiągnę takiego efektu. Stąd moje pytanko jak to sie robi?

j.bravo

Post autor: j.bravo » piątek 26 maja 2006, 02:51

No tak - tylko że materiał nagrywany jest własnym sumptem - napewno trzeba będzie dłubać dużo przy bębnach. Akurat chce żeby perkusja w każdym kawałku miała ten sam charakter, dlatego obawiam sie że przy ponownym kręceniu wszystkiego od początku nie osiągnę takiego efektu. Stąd moje pytanko jak to sie robi?

Rób to, co jest dobre dla danego utworu. Dobra płyta składa się z dobrze zmiksowanych utworów, a kazdy utwór jest inny...
Jestem przystojny i młody

ODPOWIEDZ