Witam serdecznie,
Kupilem dzis sluchawki typu zamknietego Behringer HPS 5000 (ponoc studyjne :) i mam z nimi dziwnty problem.
Gdy podłącze je do jakiego kolwiek sprzetu stereo (wierza hi-fi, amplituner DVD, zwykla dzwiekowka komputera czy wreszcie do mojego interfejsu fire-wire FA-101 od edirola) dzwiek jest dziwacznie znieksztalcony, efekt jest taki jakby dwa sygnaly (lewy prawy) niwelowaly sie na wzajem(zanikaja pewne czestotliwosci inne jakby sie brudza). Co wiecej gdy ustawic balans na lewy lob prawy kanal (czyli wylaczyc drugi), sygnal jest normalny i nieznieksztalcony jednak slyszalny na obydwu sluchawkach (lewej i prawej a nie jak w przypadku normalnych glosnikow/sluchawek tylko lewy badz prawy).
Jestem totalnym amatorem w kwestiach sprzetu i nie wiem czy to tak ma byc (choc na zdrowy rozum niby po co? dlaczego mialoby sie nie odtwarzac dzwieku stereo) czy po prostu sluchawki sa padniete. Jesli tak to co moze byc z nimi nie tak? (bo pewnie bede musial udowadniac to wrednemu typowi w sklepie u ktorego je kupilem)
Dodam jeszcze ze gdy na jedena strone rzuce jeden utwor (np acapella) a na dtruga drugi inny (np podklad muzyczny) to ten efekt nie nastepuje ( gdy zrobie to samo z jednym utworem znow jest zle) jednakze jesli np podklad jest zaaranzowany tak ze dzwieki przechodza z lewej na prawa to po przejsciu nie slychac dzwieku mimo to obie sciezki graja na obu sluchawkach.
Zwykle sluchawki dzialaja normalnie...
O co tu chodzi?
Bardzo prosze o pomoc.
Z gory dziekuje
Dziwny(?) problem ze słuchawkami
Re: Dziwny(?) problem ze słuchawkami
nie wiem nawet czy to pytanie jest przesmiewcze czy ma cos sugerowac. Taki juz los nieswiadomych. PROSZE jednak o jakakaolwiek podpowiedz (nawet w stylu "tak sa zepsute")...
A potem juz mozecie sie nasmiewac z tego ze sie nie znam itp... ale prosze pomozcie.
Z gory dziekuje..
A potem juz mozecie sie nasmiewac z tego ze sie nie znam itp... ale prosze pomozcie.
Z gory dziekuje..
...nie wiem nawet czy to pytanie jest przesmiewcze czy ma cos sugerowac. Taki juz los nieswiadomych. PROSZE jednak o jakakaolwiek podpowiedz (nawet w stylu "tak sa zepsute")...
Z gory dziekuje.....
Wygląd, że w jednym z kanałów jest odwrócona faza wględem drugiego kanału. czyli + zamieniony z -. Czy ktoś się bawił w lutowanie wtyczki lub wymianę kabla w słuchawkach?
Z gory dziekuje.....
Wygląd, że w jednym z kanałów jest odwrócona faza wględem drugiego kanału. czyli + zamieniony z -. Czy ktoś się bawił w lutowanie wtyczki lub wymianę kabla w słuchawkach?
- AlfonsoRodeo
Sprobuj wyciagnac wtyczke do polowy; albo po prostu wepchnij ja do konca w gniazdo. SPrawdzales je na wielu urzadzeniach?
Gdyby jednak nie chcialy grac na innym sprzecie, Behringer oferuje teraz swietny serwis gwarancyjny polegajacy na wymianie produktu
[addsig]
Gdyby jednak nie chcialy grac na innym sprzecie, Behringer oferuje teraz swietny serwis gwarancyjny polegajacy na wymianie produktu

[addsig]
tak sprawdzalem je na calym sprzecie grajacym w moim domu a takze na mixerze djskim vestaxa u kumpla. Efekt ten sam.
Gdy wepchne wtyczjke do konca (tak robie zwykle) to jest wlasnie taki efekt. Gdy do polowy mam tylko jeden kanal (to normalne chyba akurat) tyle ze gra na dwoch sluchawkach a nie na jednej ale nie ma nakladania sie dzwiekow (wlasnie dlatego ze to tylko jeden kanal - ja chce dwa).
Jak sobie troszke przypomnialem podstawy fizyki to faktycznie wydaje mi sie ze to moze byc problem z odwroceniem fazy (sam jednak bym na to nie wpadl - dziekuje).
Calkiem mozliwe ze ktos przy nich grzebal w tym sklepie (po dzisiejszym dniu i przejsciach z jego pracownikami - nie w sprawie sluchawek - naprawde jestem w stanie w to uwierzyc.. z drugiej strony wtyczka jest nienaruszona a nie wyglada na rozbieralna wiec..)... Mozliwe tez ze po prostu jakis skladajacy je Chinczyk cos pomylil :) ja nic nie tykalem.
Co byscie proponowali? Rozebrac koncowke i przelutowac to samemu (tyle jeszcze potrafie TRS jest prosty) i olac grubianskich i niekompetentnych sprzedawcow... wyslac to do behringera i dluuugo czekac (chyba odpada)... pojsc do sklepu i zarzadac wymiany (mieli jeszcze 2 sztuki chyba) a kupilem to dzis, czy moze pojsc do znajomego elektronika z dobra lutownica i dac to jemu?
Czy takie przelutowywanie ma wplyw na jakosc? (pewnie wielokrotne tak)
Jeszcze raz dziekuje serdecznie.
A pozatym to wspaniala stronka.. nie moge przestac czytac... Skladam sobie niskobudrzetowe "nazwijmy to studyjko" ;p i jest tu wiecej niz trzeba informacji... Skarbnica wiedzy.
Gdy wepchne wtyczjke do konca (tak robie zwykle) to jest wlasnie taki efekt. Gdy do polowy mam tylko jeden kanal (to normalne chyba akurat) tyle ze gra na dwoch sluchawkach a nie na jednej ale nie ma nakladania sie dzwiekow (wlasnie dlatego ze to tylko jeden kanal - ja chce dwa).
Jak sobie troszke przypomnialem podstawy fizyki to faktycznie wydaje mi sie ze to moze byc problem z odwroceniem fazy (sam jednak bym na to nie wpadl - dziekuje).
Calkiem mozliwe ze ktos przy nich grzebal w tym sklepie (po dzisiejszym dniu i przejsciach z jego pracownikami - nie w sprawie sluchawek - naprawde jestem w stanie w to uwierzyc.. z drugiej strony wtyczka jest nienaruszona a nie wyglada na rozbieralna wiec..)... Mozliwe tez ze po prostu jakis skladajacy je Chinczyk cos pomylil :) ja nic nie tykalem.
Co byscie proponowali? Rozebrac koncowke i przelutowac to samemu (tyle jeszcze potrafie TRS jest prosty) i olac grubianskich i niekompetentnych sprzedawcow... wyslac to do behringera i dluuugo czekac (chyba odpada)... pojsc do sklepu i zarzadac wymiany (mieli jeszcze 2 sztuki chyba) a kupilem to dzis, czy moze pojsc do znajomego elektronika z dobra lutownica i dac to jemu?
Czy takie przelutowywanie ma wplyw na jakosc? (pewnie wielokrotne tak)
Jeszcze raz dziekuje serdecznie.
A pozatym to wspaniala stronka.. nie moge przestac czytac... Skladam sobie niskobudrzetowe "nazwijmy to studyjko" ;p i jest tu wiecej niz trzeba informacji... Skarbnica wiedzy.
To jest klasyczny objaw braku kontaktu w przewodzie masowym. W takiej sytuacji przy podłączeniu do wyjścia stereo lewa i prawa strona jest połączona szeregowo (stąd ta sama zawartość obu kanałów) i przetwarza tylko różnicę kanałów (stąd brak niektórych składowych oraz zniekształcenia).
Dziekuje!
Bardzo dziekuje!
Bardzo dziekuje!