Mastering wokalu

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
wfs
Mastering wokalu

Post autor: wfs » niedziela 30 kwie 2006, 01:12

witajcie ... mam probke wokalu nagrana na mikrofonie lampowo - pojemnosciowym studi project Tb1 podpiety do przedwzmacniacza lampowego tej samej firmy o symbolu Vtb1 --->

http://82.143.135.93/~mxcl/pliki/wokal.zip

wokal jest surowy jedynie odszumiony za pomoca wtyczki cool edita noise reduction ...

prosze o pomoc w masteringu wokalu ale od razu mówię że zależy mi na obróbce profesjonalnej czyli kogos kto naprawde ma o tym pojecie . Proszę o pełny pakiet danych i kroków (kompresory i ich ustawienia , ustawienia eqalizera i reszty rzeczy) bardzo mile widziane screeny z tych ustawien .. dziekuje bardzo serdecznie i tak samo pozdrawiam dbających o dobre brzmienie ...
staram sie jak moge :)

Awatar użytkownika
force

Re: Mastering wokalu

Post autor: force » niedziela 30 kwie 2006, 01:30

SONY VAIO, MOTU Traveler, Presonus Digimax FS, ADAM A7

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » niedziela 30 kwie 2006, 07:18

Cos takiego jak mastering wokalu nie istenieje. Dlugo ten post nie powisi.

wfs

Post autor: wfs » niedziela 30 kwie 2006, 07:25

...Cos takiego jak mastering wokalu nie istenieje. Dlugo ten post nie powisi. ...

pod pojeciem mastering rozumiem czynnosci i operacje wpływające na finalny efekt ... możliwe że nie trafiłem z pojęciem ale fakt faktem że każdy wie o co chodzi.

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » niedziela 30 kwie 2006, 07:48

To forum jest specyficzne, tutaj wszyscy są przewrażliwieniu na takie rzeczy, że ktos chce uzyskać "profesjonalny" efekt nie znajac nawet nazwy tego o co pytają. Poczytaj podstawy. A tak na przyszłość nie mysl masteringu z miksem . Bo jak wyślesz utwory wśladach do masteringu to ci je facet wsadzi z powrotem - wiesz gdzie.

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » niedziela 30 kwie 2006, 07:58

Miało być: nie myl masteringu z miksem. Przepraszam za bład.

wfs

Post autor: wfs » niedziela 30 kwie 2006, 08:24

...Miało być: nie myl masteringu z miksem. Przepraszam za bład. ...

wiec jak nazywa sie fachowo to o co pytam ?

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » niedziela 30 kwie 2006, 09:20

To sie wzasadzie nie nazywa, można powiedziec poprostu obróbka wokalu. Podałes plik mp3, ale czego sie spodziewasz, ze ktos poda ci ustawienia kompresora korekcji itp? Te parametry są scisle związane z muzyką z jaką bedziesz miksował wokal. Absurdem jest ustalanie parametrów korekcji , kompresji i innych procesorów bez relacji muzyką i całym miksem. Tak sie nie robi. Pozatym nie ma gotowych magicznych ustawień uniwersalnych. Poczytaj na forum , duzo można znaleść cennych informacji. Wyszukiwarka - słowa kluczowe. Pozatym z inernetu nie nauczysz sie realizowac nagrań.

Awatar użytkownika
tomak

Post autor: tomak » niedziela 30 kwie 2006, 09:24

...witajcie ... mam probke wokalu nagrana na mikrofonie lampowo - pojemnosciowym studi project Tb1 podpiety do przedwzmacniacza lampowego tej samej firmy o symbolu Vtb1 --->

http://82.143.135.93/~mxcl/pliki/wokal.zip

wokal jest surowy jedynie odszumiony za pomoca wtyczki cool edita noise reduction ...

Skad ten pomysl zeby uzyc tej wtyczki? Bylo duzo szumów? Bo jesli tak to coś nie tak z Twoją rejestracją.

wfs

Post autor: wfs » niedziela 30 kwie 2006, 09:56

od zawsze uzywam tego wtyku <-- mozliwe ze zle robie jesli tak prosze mnie nakierunkowac i napisac dlaczego nie powinno sie uzywac tej wtyczki jesli nieta to ktora .. a moze wcale nie uzywac bramki szumow na wokalu...

DJOZD <-- dzieki za nakierownie .. podaje link do paczki w ktorej jest probka wokalu , petla mixu pod ten wokal oraz wskazowka jak podstawic wokal pod bit...

http://82.143.135.93/~mxcl/pliki/dotestu.zip

mam nadzieje ze teraz jest ok.

Zablokowany