Sampler dla padów MIDI

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
pjeciun
Sampler dla padów MIDI

Post autor: pjeciun » poniedziałek 10 kwie 2006, 19:05

witam, niedawno kupilem pady sterujace midi zeby dogrywac nimi slady perkusyjne, zapisujac je w cubasie powstaje ich obraz na sladzie ale jak je odtwarzam to nie slychac tego. doczytalem w ksiazce od cubase-a ze potrzebuje software-owego samplera odpalanego pod cubase-m zeby w nim przypisac poszegolnym padom konkretne sample (w miom przypadku pojedyncze uderzenie parkusyjne pochodzące z plyt 12'). stad moje pytanie do was forumowicze- jakie darmowe samplery mozecie mi polecic? jak juz wspomnialem potrzebuje tego samplera tylko i wylacznie do przypisania konkretnych wav-ów pod konkretne pady. wiem ze WYSZUKIWARKA by mi napewno pomogla ale nie mam o tym zupelnie pojecia a moja stycznosc z midi ditychczas ograniczala sie do pracy w fl studio.

z gory dzieki

ps: czy poza zainstalowaniem owego samplera do odpowiedniego podkatalogu w katalogu cubase musze jeszcze cos zrobic zeby pady dzialaly prawidlowo.

pzdr
[addsig]
"(...) nic nie jest tak nudne jak prawda" - Charles Bukowski

poet-1

Re: Sampler dla padów MIDI

Post autor: poet-1 » poniedziałek 10 kwie 2006, 23:23

...witam, niedawno kupilem pady sterujace midi zeby dogrywac nimi slady perkusyjne, zapisujac je w cubasie powstaje ich obraz na sladzie ale jak je odtwarzam to nie slychac tego. doczytalem w ksiazce od cubase-a ze potrzebuje software-owego samplera odpalanego pod cubase-m zeby w nim przypisac poszegolnym padom konkretne sample (w miom przypadku pojedyncze uderzenie parkusyjne pochodzące z plyt 12'). stad moje pytanie do was forumowicze- jakie darmowe samplery mozecie mi polecic? jak juz wspomnialem potrzebuje tego samplera tylko i wylacznie do przypisania konkretnych wav-ów pod konkretne pady. wiem ze WYSZUKIWARKA by mi napewno pomogla ale nie mam o tym zupelnie pojecia a moja stycznosc z midi ditychczas ograniczala sie do pracy w fl studio.

z gory dzieki

ps: czy poza zainstalowaniem owego samplera do odpowiedniego podkatalogu w katalogu cubase musze jeszcze cos zrobic zeby pady dzialaly prawidlowo.

pzdr

...

domyslam sie ze posiadasz mpd16.

zainstaluj Battery 2 - sampler perkusyjny i jazda z tym

najedz na slad midi, po lewej stronie pojawi Ci sie lista wejsc i wyjsc karty dzwiekowej. pod IN ustaw pady, pod OUT Battery.

do padow potrzebujesz jakiegos modułu ( np. Battery), pade same w sobie nie zagraja.

keep diggin' & choppin' !
diggin' in the crates

pjeciun

Post autor: pjeciun » wtorek 11 kwie 2006, 07:47

oł 'rajt. wlasnie o to mi chodziło. dziekuje
[addsig]
"(...) nic nie jest tak nudne jak prawda" - Charles Bukowski

atlantic

Post autor: atlantic » wtorek 11 kwie 2006, 09:43

...oł 'rajt. wlasnie o to mi chodziło. dziekuje