Sampler programowy

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
kaszaa
Sampler programowy

Post autor: kaszaa » niedziela 02 kwie 2006, 12:54

poszukuje prostego samplera programowego, który odgrywa większośc próbek m.in akai. Zależy mi aby sampler działał samodzielnie, nie tylko przez program w którym rejestruje ścieżki.

Jeżeli znacie coś ciekawego, prosze o radę.

Pozdrawiam
gram, śpiewam zawodowo. nagrywanie to moja pasja :)

Awatar użytkownika
D.C.

Re: Sampler programowy

Post autor: D.C. » niedziela 02 kwie 2006, 16:33

...poszukuje prostego samplera programowego, który odgrywa większośc próbek m.in akai. Zależy mi aby sampler działał samodzielnie, nie tylko przez program w którym rejestruje ścieżki.

Jeżeli znacie coś ciekawego, prosze o radę.

Pozdrawiam ...

prostego w obsłudze czy prostego=ubogiego w różne dodatki?

taki w miarę prosty bez zbędnych cudeniek jest vsampler 3 na przykład

obsługuje większość formatów działa jako standalone i bardzo funkcjonalny... i deczko tańszy niż kontakty;

więcej info tutaj www.vsampler.com

Awatar użytkownika
Aurora

Post autor: Aurora » poniedziałek 03 kwie 2006, 09:25

A znacie może jakieś samplery, które działają też na empetrójkach, tzn. takie dzięki którym można sobie wycinać i przypisywać do klawiszy próbki bezpośrednio z mp3?...

Stary no co ty podstawa to praca ale na plikach .wav 1411kb/s a taka mp3 ile ma przecietnie192kb/s

Wg mnie swietny sampler to absynth naprawde godny polecenia uzywam obecnie wersji demo i zamierzam go za jakies 14dni zakupic

richtig

Post autor: richtig » poniedziałek 03 kwie 2006, 15:28

Wg mnie swietny sampler to absynth naprawde godny polecenia uzywam obecnie wersji demo i zamierzam go za jakies 14dni zakupic...

Jeżeli chodzi o NI Absynth, to to nie jest sampler... Owszem, można załadować własne próbki, ale to jest przede wszystkim syntezator. Można załadować tylko 1 próbkę na oscylator, nie ma praktycznie żadnej zaawansowanej edycji itd...
www.myspace.com/pchelki

richtig

Post autor: richtig » poniedziałek 03 kwie 2006, 15:32

PS.

Stary no co ty podstawa to praca ale na plikach .wav 1411kb/s a taka mp3 ile ma przecietnie192kb/s

Ale plik mp3 jest skompresowany. I nie ma porównania do wava 192kbps, jeżeli chodzi o jakość brzmienia. A co do odgrywania plików mp3 to z tego z czym miałem do czynienia to tylko nowa wersja Ableton Live je czyta. A tam można bez problemu przyporządkować poszczególne sample do klawiszy.

www.myspace.com/pchelki

Awatar użytkownika
Aurora

Post autor: Aurora » poniedziałek 03 kwie 2006, 16:30

racja

Awatar użytkownika
flove

Post autor: flove » poniedziałek 03 kwie 2006, 20:08

...Spoko, obadam tego Abletona. Jakość sampli z takiej empetrójki, nawet 128kbps, mi wystarcza, bo potem i tak konwertuję to do wav'a jednocześnie podkręcając brzmienie na EQ i innych takich ;)...

"podkręcasz brzmienie" na skompresowanym materiale:]??? czy aby na pewno wiesz co mówisz :)?

Awatar użytkownika
Sempoo

Post autor: Sempoo » poniedziałek 03 kwie 2006, 22:55

...Spoko, obadam tego Abletona. Jakość sampli z takiej empetrójki, nawet 128kbps, mi wystarcza, bo potem i tak konwertuję to do wav'a jednocześnie podkręcając brzmienie na EQ i innych takich ;)...

Prawidłowo - wszak wiemy wszyscy, że artefakty to cenne rzeczy.

ESI Juli@ + KRK RP8 gen2

Krizz
Kontakt:

Post autor: Krizz » wtorek 04 kwie 2006, 09:54

Ale plik mp3 jest skompresowany.

...I jakie benefity spodziewasz się uzyskać w związku z tym?

A co do odgrywania plików mp3 to z tego z czym miałem do czynienia to tylko nowa wersja Ableton Live je czyta.

Ableton to zupełnie inna para kaloszy - jest przeznaczony do pracy live, więc nic dziwnego że obsługuje formaty mp3. Nie można przecież oczekiwac, że wykonawca, w sytuacji takiej że musi już użyć mp3, podczas występu będzie na poczekaniu konwertował mp3 na wav :) .

Awatar użytkownika
winnicki

Post autor: winnicki » wtorek 04 kwie 2006, 10:41

bo podczas wystepu mptrojki przynosza mu fanki w swoich mp3 plajerkach... jasne...

ODPOWIEDZ