Witam!
Stawiam swoje pierwsze kroki(mam 14lat), właściwie to nie można tego nawet nazwać krokami, w każdym razie interesują mnie techniki studyjne i estradowe.
Mój sprzęt to:
Mikrofon philips, do wokalu.
Preamp(własnoręcznie zbudowany, regulacja wzmocnienia, basu i sopranów)
Equalizer(kewnood uzywany na codzien w moim sprzecie grającym)
Kolumny podłogowe(też DIY, dosyć dobre, 120W, 8Ohm, 93, spore przez co mało amm możliwości ich ustawienia)
Komputer(p4,2Gb ramu, 80Gb dysk, słaba grafika, karta dźwiękowa zintegrowana)
Gitara z piecem
Całe wyposażenie wieży(kostki:CD, Wzmacniacz starsznie kiespki niestety, kaseciak, wspominany eq.)
Masa kabli itp.
Teraz mam takie pytanie, co dokupić, co zmieni jakość nagrywanego dźwięku najbardziej??
Zamówiłem mikrofon AZUSA(ok.50zł) + mały statyw.
Myślałem nad kartą dźwiękową, z tym tylko że to spory wydatek(a niezapominajmy mam 14lat, mam skromne fundusze:) )
Ide w strone obrabiania dźwięku na pc, korzystam z programu reaper i eksperymentuje z Cakewalk'iem.
Chce coś nagrywać bo lubię sprzęt itd.
Co powinienem zrobić żeby jak najlepiej nagrywać??
Pozdrawiam.
Michał M.
Baaardzo początkujący
Re: Baaardzo początkujący
Powinieneś zacząć od karty koniecznie! Wydatek ok. 400. Jeśli chcesz nagrywać kilka kanałów na raz, to na razie sobie daruj, bo w dalszej kolejności musisz dokupić:
- słuchawki
-mikser (np. wielokrotnie polecany na tym forum i nie tylko Compact 4 Soundcrafta)
-monitory
-mikrofon
-soft
Soft dałem na ostatnim miejscu, bo masz duuużo naprawdę dobrych i darmowych rzeczy. Rozglądnij się na KVR. Pamiętaj, że dopóki się uczysz masz na większość softu zniżkę 50%. Chyba że zostaniesz belfrem, to będziesz miał dłużej:)
Kompa masz na dłużej, a grafiką się nie przejmuj - mniej zmarnowanego czasu na gry.
pozdrawiam i życzę sukcesów
PS Nie zniechęcaj się brakiem sprzętu tylko działaj. Sprzęt jest po to, aby umilać żywot, wszystko się da wypracować, ale na to potrzebny jest czas i upór. Ja zaczynałem na mikrofonie tonsil, bębnach polmuz, mikserze z którego 'śmierdziało' ze starości i p100MHz z 8MB ramu:). Do dzisiaj cierpię na braki w sprzęcie i sofcie(nawet niektórych wspomianych przeze mnie rzeczy), ale jakoś się kręci i powoli do przodu
- słuchawki
-mikser (np. wielokrotnie polecany na tym forum i nie tylko Compact 4 Soundcrafta)
-monitory
-mikrofon
-soft
Soft dałem na ostatnim miejscu, bo masz duuużo naprawdę dobrych i darmowych rzeczy. Rozglądnij się na KVR. Pamiętaj, że dopóki się uczysz masz na większość softu zniżkę 50%. Chyba że zostaniesz belfrem, to będziesz miał dłużej:)
Kompa masz na dłużej, a grafiką się nie przejmuj - mniej zmarnowanego czasu na gry.
pozdrawiam i życzę sukcesów
PS Nie zniechęcaj się brakiem sprzętu tylko działaj. Sprzęt jest po to, aby umilać żywot, wszystko się da wypracować, ale na to potrzebny jest czas i upór. Ja zaczynałem na mikrofonie tonsil, bębnach polmuz, mikserze z którego 'śmierdziało' ze starości i p100MHz z 8MB ramu:). Do dzisiaj cierpię na braki w sprzęcie i sofcie(nawet niektórych wspomianych przeze mnie rzeczy), ale jakoś się kręci i powoli do przodu
drummer
A mam jeszce takie pytanie.
Czy naprawde trzeba mieć mikser??
Słyszałem opinie ze lepiej zainwestować w jakiś preamp i karte.
I jeszcze jedno upust (50%) dotyczy tylko softu rozumiem, czy tak??
Pozdrawiam.
Michał M.
[Post edytowany przez Admina w dniu 30/03/2006]
Mam jeszcze jedno pytanie :)
Można wykorzystywać słuchawki(oczywiście jakieś dobre, pełne) zamiast monitorów?? Oczywiscie na początek:)
Można wykorzystywać słuchawki(oczywiście jakieś dobre, pełne) zamiast monitorów?? Oczywiscie na początek:)
...
Pozdrawiam.
Michał M.
[Post edytowany przez Admina w dniu 30/03/2006]...
Tak, softu wyłącznie, ale nie każdego.
Nie trzeba mieć miksera, sam musisz zdecydować co wybrać, zależy od tego co chcesz nagrywać, ile chcesz wydać pieniędzy, jaką chcesz uzyskać jakość i jak Ci będzie wygodniej pracować
Pozdrawiam.
Michał M.
[Post edytowany przez Admina w dniu 30/03/2006]...
Tak, softu wyłącznie, ale nie każdego.
Nie trzeba mieć miksera, sam musisz zdecydować co wybrać, zależy od tego co chcesz nagrywać, ile chcesz wydać pieniędzy, jaką chcesz uzyskać jakość i jak Ci będzie wygodniej pracować
drummer
Nie pytaj, a poszukaj na forum. Wiele się nauczysz.
...Mam jeszcze jedno pytanie :)
Można wykorzystywać słuchawki(oczywiście jakieś dobre, pełne) zamiast monitorów?? Oczywiscie na początek:)...
Hmm o tym już było WIELOKROTNIE. Looknij do wyszukiwarki, poczytaj. Napewno znajdziesz to czego szukasz.
Pozdrawiam.
Można wykorzystywać słuchawki(oczywiście jakieś dobre, pełne) zamiast monitorów?? Oczywiscie na początek:)...
Hmm o tym już było WIELOKROTNIE. Looknij do wyszukiwarki, poczytaj. Napewno znajdziesz to czego szukasz.
Pozdrawiam.
Filip Michalski - główny specjalista ds. emisji i produkcji reklam
Polskie Radio SA
Polskie Radio SA
...Mam jeszcze jedno pytanie :)
Dlatego podałem je na początku (oprócz karty oczywiście, bo to nie podlega żadnej dyskusji), kolejność monitory mikrofon możesz zamienić, jeśli większość miała by się opierać na nagraniach mikrofonowych.
Słuchawki zamknięte?
Dlatego podałem je na początku (oprócz karty oczywiście, bo to nie podlega żadnej dyskusji), kolejność monitory mikrofon możesz zamienić, jeśli większość miała by się opierać na nagraniach mikrofonowych.
Słuchawki zamknięte?
drummer
Mytnik dobrze Ci radzi. Dodam jedynie, że powinieneś ustalić sobie na początek pewne priorytety (karta, słuchawki) i w tym zakresie kupować coś dobrego.
Ze słuchawek polecam Audio Technica ATH-M40fs (płaska charakterystyka). Trochę kosztują, ale nie popsujesz sobie słuchu złym osłuchaniem.
Ze słuchawek polecam Audio Technica ATH-M40fs (płaska charakterystyka). Trochę kosztują, ale nie popsujesz sobie słuchu złym osłuchaniem.