Dobre sample smyków - co zabrzmi w miksie?

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
kaszaa
Dobre sample smyków - co zabrzmi w miksie?

Post autor: kaszaa » środa 29 mar 2006, 01:42

Generalnie chodzi mi o brzmienia typu "string". Coś co nie zabrzmi plastikowo... Jeśli macie swoich faworytów to prosze o rade. Wcześniej używałem AKAI sterowanego przez sampler cakewalk sonar ale są trochę płaskie jak na mój gust.

Jeśli znacie jakieś fajne sample dajcie znać ?

Pozdrawiam

gram, śpiewam zawodowo. nagrywanie to moja pasja :)

Awatar użytkownika
blacksoul

Re: Dobre sample smyków - co zabrzmi w miksie?

Post autor: blacksoul » środa 29 mar 2006, 02:10

Szczerze Polecam EW Colossus, partie smyków brzmią w nim wyjątkowo prawdziwie i do dzisiaj jestem pod wielkim wrażeniem tego cuda :)
...bez ciemności nie ma snów...

Awatar użytkownika
mytnik

Post autor: mytnik » środa 29 mar 2006, 07:38

Tańszym rozwiązaniem będzie EWQL Symphonic Orchestra - Collosus czerpie właśnie z tej biblioteki o ile się nie mylę

pozdrawiam
drummer

Awatar użytkownika
kaszaa

Post autor: kaszaa » środa 29 mar 2006, 15:27

Dziękuję za pomoc...
gram, śpiewam zawodowo. nagrywanie to moja pasja :)

Awatar użytkownika
Piotr31

Post autor: Piotr31 » środa 29 mar 2006, 20:07

Również HAlion String Edition, przede wszystkim smyki.
Jestem początkującym muzykiem amatorem, mam 34 lata

Awatar użytkownika
PZ
Kontakt:

Post autor: PZ » czwartek 30 mar 2006, 00:37

Najlepsze smyczki jakie znam i przeciętny człowiek nie jest wstanie rozróżnić czy to gra klawisz czy prawdziwa orkiestra to:

- synclavier - może nie najnowsze ale do niedawna bardzo często używane w filmach amerykański.

- vitous - smyczki bardzo dobrze brzmiące i je właśnie cały czas stosuje.

Smyczki innych firm np. Steinberg, Siedlaczka, Prime Sound, Eastwest itp. nie brzmią już tak naturanie.

Inną sprawą jest ich aranżacja. grane jak by sie grało na pianie będą brzmiały zawsze sztucznie, trzeba przestrzegać pewnych zasad.

Jeżeli ktoś by chciał posłuchać jak brzmi orkiestra synclavier albo vitous to mogę mogę zaprezentować.
[addsig]

Awatar użytkownika
pawello
Kontakt:

Post autor: pawello » czwartek 30 mar 2006, 14:24

...Najlepsze smyczki jakie znam i przeciętny człowiek nie jest wstanie rozróżnić czy to gra klawisz czy prawdziwa orkiestra to:

- synclavier - może nie najnowsze ale do niedawna bardzo często używane w filmach amerykański.

Smyczki innych firm np. Steinberg, Siedlaczka, Prime Sound, Eastwest itp. nie brzmią już tak naturanie.

Inną sprawą jest ich aranżacja. grane jak by sie grało na pianie będą brzmiały zawsze sztucznie, trzeba przestrzegać pewnych zasad.

Jeżeli ktoś by chciał posłuchać jak brzmi orkiestra synclavier albo vitous to mogę mogę zaprezentować.

...

owszem...ten synclavier mnie zainteresowal

[addsig]
uniżenie kłaniam :-)

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » czwartek 30 mar 2006, 19:07

Ja uzywalem dlugo Garritan Orchestral Strings, zestawy posiadają bardzo duzo roznych niuansów i rodzajów artykulacyjnych. Łatwo sie tym aranżuje z klawisza - brzmią bardzo dobrze. Polecam równiez zestawy Dan Dean Solo Strings - solowe skrzypce, wiolonczele i kontrabasy mają naprawde niesamowicie natuarane brzmienie.

MW

Post autor: MW » piątek 31 mar 2006, 00:37

...Najlepsze smyczki jakie znam i przeciętny człowiek nie jest wstanie rozróżnić czy to gra klawisz czy prawdziwa orkiestra to:

...

Zaprezentuj.

Albo nie, posłuchaj tego:

http://www.soundsonline.com/sophtml/demolist.phtml?sku=EW-155PRO

to 70 GB smyków drogich ale rewelacyjnie brzmiących.

Jedyna o której wiem kolekcja sampli smyków (zresztą też i całej orkiestry) na podobnym poziomie jest tutaj:

http://www.vsl.co.at/en-us/65/71/214.vsl

Pierwsza gra z kompakta (przez co wygodniejsza) druga to czyste sample gig, halion itd (przez co potrzebujesz dodatkowy sampler).

Sorry stary ale chyba przestałeś to śledzić sto lat temu. Ten segment rynku gna jak oszalały i nie warto pisać że np. EastWest brzmi sztucznie bo zwyczajnie kolege wprowadzasz w błąd. To zupełnie nie ta liga i nie ten poziom brzmienia.

Pzdr, MW

MW

Post autor: MW » piątek 31 mar 2006, 00:42

... druga to czyste sample gig, halion itd (przez co potrzebujesz dodatkowy sampler).

Sorry, vsl też już gra w postaci jednolitego instrumentu.

To naprawdęsięszybko zmienia

Pzdr, MW

ODPOWIEDZ