Trąbka - audio --> MIDI

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
barryzlasu
Trąbka - audio --> MIDI

Post autor: barryzlasu » poniedziałek 20 mar 2006, 23:19

Witam.

Czy istnieje jakieś urzadzenie, które konwertuje sygnał z mikrofonu na sygnały MIDI. Jeśli tak to jakie i ile kosztuje? Chodzi mi dokładnie o sterowanie wtyczkami VST (synth) za pomocą trąbki. Jakie są opóźnienia i zniekształcenia?

Schemat:

TRĄBKA-->MIKROFON-->"AUDIO do MIDI"-->VST-->OUTPUT

Dziekuję za pomoc.

Awatar użytkownika
yaniki
Kontakt:

Re: Trąbka - audio --> MIDI

Post autor: yaniki » wtorek 21 mar 2006, 00:39

Nie wiem, jak to jest w przypadku sprzętowych konwerterów.

W przypadku oprogramowania możesz użyć np. programu Pure-Data wraz z obiektem fiddle~ - latencja w PureData wynosi typowo 64 próbki.

Inna możliwośc, to np. to: http://klanglabs.siliconemusic.com/freebies/synodeia2/synodeia2.htm

Jeśli nie miałeś wcześniej do czynienia z Pure-Data, to zapewne druga opcja będzie łatwiejsza.

Powodzenia.

Awatar użytkownika
Dobmatt

Post autor: Dobmatt » wtorek 21 mar 2006, 05:57

Joj, niewdzięczne zadanie sobie postawiłeś. Transkrypcja audio na MIDI zawsze działała kulawo. Nie próbowałem żadnej aplikacji software do tego celu, i nawet nie wiem czy coś takiego istnieje do pracy w czasie rzeczywistym (chyba o to Ci chodzi?). Pewne sukcesy na tym polu ma firma Roland - możesz spróbowac (nim kupisz) jakiś ich konwerter gitarowy z opcjonalnym wejściem mikrofonowym - parę lat temu próbowałem coś takiego ze śpiewem i działało nienajgorzej. Pomysł jest o tyle słuszny, że trąbka jest instrumentem monofonicznym, więc konwerter gitarowy będzie prawidłowo interpretował podgięcia nutek (Pitch Bend). Najlepiej byłoby kupić cacuszko zwane Breatch Controller (www.akaipro.com - EWI4000S) - to jest uniwersalny instrument dęty MIDI. Ale to inna historia, nie wiem czy na Twoją kieszeń.

MD.

Wlasciciel studia nagraniowego Youtopia w Edmonton, Kanada, tamze mieszkajacy na stale od 1985. Od 1997 staly wspolpracownik magazynu EiS, specjalizujacy sie w testach i recenzjach hardware i software dla produkcji studyjnej.

Awatar użytkownika
barryzlasu

Post autor: barryzlasu » wtorek 21 mar 2006, 10:42

Dzięki za info i o programach i o urządzeniach. Mam jeszcze tylko prośbę o podanie symboli tych urądzeń bo nie kumam za bardzo modeli konwerterów gitarowych. Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
mytnik

Post autor: mytnik » wtorek 21 mar 2006, 11:12

...Joj, niewdzięczne zadanie sobie postawiłeś. Transkrypcja audio na MIDI zawsze działała kulawo. Nie próbowałem żadnej aplikacji software do tego celu, i nawet nie wiem czy coś takiego istnieje do pracy w czasie rzeczywistym (chyba o to Ci chodzi?). Pewne sukcesy na tym polu ma firma Roland - możesz spróbowac (nim kupisz) jakiś ich konwerter gitarowy z opcjonalnym wejściem mikrofonowym - parę lat temu próbowałem coś takiego ze śpiewem i działało nienajgorzej. Pomysł jest o tyle słuszny, że trąbka jest instrumentem monofonicznym, więc konwerter gitarowy będzie prawidłowo interpretował podgięcia nutek (Pitch Bend). Najlepiej byłoby kupić cacuszko zwane Breatch Controller (www.akaipro.com - EWI4000S) - to jest uniwersalny instrument dęty MIDI. Ale to inna historia, nie wiem czy na Twoją kieszeń.

MD.

...

O jaki konwerter gitarowy chodzi? Mam GR-33 i GK2A, ale tam nie ma wejścia mikrofonowego. Chodzi o konwerter USB, czy o nowszy syntezator GR-20?

pozdrawiam
drummer

Awatar użytkownika
Tadeo
Kontakt:

Post autor: Tadeo » wtorek 21 mar 2006, 15:31

O jaki konwerter gitarowy chodzi? Mam GR-33 i GK2A, ale tam nie ma wejścia mikrofonowego.

w stanardzie nie ma ale ponoc opcjonalnie dostac mozna

Awatar użytkownika
barryzlasu

Post autor: barryzlasu » czwartek 23 mar 2006, 16:39

...Nie wiem, jak to jest w przypadku sprzętowych konwerterów.

Witaj!

Bardzo zaintrygował mnie programik SYNODEIA2 ale. No właśnie nie mam pojęcia jak go używac w programie LIVE5. Ładować go na track AUDIO czy MIDI? Umiem wpuścić w niego sygnał i on go pięknie bez opóźnień odczytuje ale jak później wpuścić ten sygnał z SYNODEIA2 do syntezatora VST? Pliz pomóż!

Pozdrowił!

zlasu

Awatar użytkownika
barryzlasu

Post autor: barryzlasu » czwartek 23 mar 2006, 16:42

...No właśnie nie mam pojęcia jak go używac w programie LIVE5...

Jak debil :):):) hehe. OK wszystko działa bez zarzutów. Dzięki za info.

Pozdrowił!

zlasu

Awatar użytkownika
barryzlasu

Post autor: barryzlasu » czwartek 23 mar 2006, 17:09

...możesz użyć np. programu Pure-Data wraz z obiektem fiddle~...

Niestety SYNODEIA2 nie daje rady gdyż za każdym razem otrzymuję (losowo) inną wysokość dźwięku. A co do programu Pure-Data/fiddle~ nie mam pojęcia skąd ściągnąć jakąć wersję demo. To jest open source? Jak tego używać ? Może jakieś inne alternatywy?

Pozdrowił!

zlasu

Awatar użytkownika
przemal

Post autor: przemal » czwartek 23 mar 2006, 19:16

Kiedyś bawiłem się tym programem, całkiem przyzwoite rezultaty da się osiągnąć (wbrew nazwie, myślę że nie tylko do gitary)
Jestem absolwentem ASP w Krakowie, a więc jestem z innej branży :) Tworzenie muzyki traktuję jako hobby (bardzo ważne dla mnie hobby!).

ODPOWIEDZ