Jak dodać efekt w Cubase

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
piotrekjj
Jak dodać efekt w Cubase

Post autor: piotrekjj » sobota 18 mar 2006, 18:52

Witam.

Mam pytanie.Jak dodac efekt na bebny w Cubase SX?Uzywam samplera Halion.Na sciezce zrobilem rytm,ale nie wiem jak dodac efekty(Wavsa),ktore posiadam w Cubase.Pomozcie mi prosze,bo mecze sie z tym od dluzszego czasu.

Awatar użytkownika
fatman

Re: Jak dodać efekt w Cubase

Post autor: fatman » sobota 18 mar 2006, 19:03

ja tam osobiscie po zrobieniu garow w midi zgrywam je na audio a potem juz normalnie pzrez insterty dodaje efekty :)

marceli-szpak

Post autor: marceli-szpak » sobota 18 mar 2006, 19:32

...Witam.

Mam pytanie.Jak dodac efekt na bebny w Cubase SX?Uzywam samplera Halion.Na sciezce zrobilem rytm,ale nie wiem jak dodac efekty(Wavsa),ktore posiadam w Cubase.Pomozcie mi prosze,bo mecze sie z tym od dluzszego czasu. ...

jak klikniesz F3 to pojawi ci sie mikser. pierwsze tory to tracki midi. dalej sciezki audio. nastepnie bedziesz mial do kazdego instrumentu vst przyporzadkowane kolejne sciezki ale nie wiem jak fachowo nazywaja sie onei. jak zrobisz solo perkusji to tylko ten jeden odpowiednik powinien grac. to bedzie interesujaca cie sciezka. klikasz "e" w kolku [znajduje sie ponizej R i W]. pojawia sie panel tej sciezki w ktorym zapinasz efekty na inserty lub grupy efektow na sendy jak w zwyklej sciezce audio.

Awatar użytkownika
piotrekjj

Post autor: piotrekjj » sobota 18 mar 2006, 19:50

Wielkie dzieki,bardzo mi pomogles.

Pozdrowienia!!!

Awatar użytkownika
fatman

Post autor: fatman » sobota 18 mar 2006, 19:51

no ale jednak rozbice bebnow na audio jest chyba bardziej slusznym rozwiazaniem :) ale ja jestem n00bem i powaznie sie nie znam, po prostu wydaje mi sie ze ze sciezka audio da sie wiecej niz z midi :)

Awatar użytkownika
piotrekjj

Post autor: piotrekjj » sobota 18 mar 2006, 20:05

...no ale jednak rozbice bebnow na audio jest chyba bardziej slusznym

Mowiac rozbicie bebnow na audio masz na mysli wlozenie kazdego instrumentu na osobna sciezke?Jesli tak to wydaje mi sie,ze to za duzo zabawy.A zgranie calosci w audio i wrzucenie na jedna sciezke tez nie jest najlepsze,poniewaz jesli bedziesz chcial zmienic rytm to musisz zgrywac wszystko od nowa:)

Awatar użytkownika
fatman

Post autor: fatman » sobota 18 mar 2006, 20:09

......no ale jednak rozbice bebnow na audio jest chyba bardziej slusznym

Mowiac rozbicie bebnow na audio masz na mysli wlozenie kazdego instrumentu na osobna sciezke?Jesli tak to wydaje mi sie,ze to za duzo zabawy.A zgranie calosci w audio i wrzucenie na jedna sciezke tez nie jest najlepsze,poniewaz jesli bedziesz chcial zmienic rytm to musisz zgrywac wszystko od nowa:)...

tak ale to nie zajmuje az tyle czasu jak Ci sie wydaje, ja zawsze robie "szkic" bebnow, rozbijaem je na dokladnei tak jak napisales na audio i to sa gary robocze, nie kasuje sciezek midi tylko je "mute-uje", nakoniec poprawiam sobie gary znow wzrycam do audio, pewnei to bez sensu ale tak mi sie lepiej robi, zreszta wtedy mozesz obrabiac kazdy beben jak zwykle audio co daje pewne mozliwosci, ciekawe co na to profesjonalisci :D

Awatar użytkownika
piotrekjj

Post autor: piotrekjj » sobota 18 mar 2006, 20:23

tak ale to nie zajmuje az tyle czasu jak Ci sie wydaje, ja zawsze robie "szkic"

Jest to jakis sposob,musze sprobowac.

Dzieki za pomoc:)

Awatar użytkownika
Tadeo
Kontakt:

Post autor: Tadeo » niedziela 19 mar 2006, 01:03

zreszta wtedy mozesz obrabiac kazdy beben jak zwykle audio co daje pewne mozliwosci,

jakie np...?

Awatar użytkownika
fatman

Post autor: fatman » niedziela 19 mar 2006, 06:10

a chocby takie jak dodanie EQ, dowolnych efektow, kompresji, wszystko to co mozesz zrobic z audio a co nie zawsze daje sie zrobic z midi, przynajmniej nie w domu dla kompletengo amatora takiego jak ja. jeszcze jakies pytania ? :)

pozdrawiam

ODPOWIEDZ