Problem z podłączeniem słuchawek

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
lunatyk
Problem z podłączeniem słuchawek

Post autor: lunatyk » piątek 17 mar 2006, 12:38

Witam!

Posiadam kartę dźwiękową E-MU 1212m, do której mam podłączony mikser. Niedawno kupiłem sobie monitorki odsłuchowe i nie mam pojecia jak teraz podłączyć do karty słuchawki...???

Monitory nie posiadają wyjścia słychawkowego, a wszystkie analogowe wyjscia karty po podłączeniu monitorów są zajęte...

Czy mógłbym podłączyć wyjscia z karty i monitory do miksera (bo on ma wyjście słuchawkowe) i zakombinowac tak, żeby sygnał instrumentu podłączonego do miksera był nagrywany na kompa, a odsłuch wracał na mikser do monitorów?

pozdr.
Muzyk-amator, początkujący realizator ;-)

Awatar użytkownika
Gerry

Re: Problem z podłączeniem słuchawek

Post autor: Gerry » piątek 17 mar 2006, 14:49

Lepiej nie kombinuj bo jeszcze coś spalisz...
...kto pyta nie błądzi :-)) Niech milczę jesli nie mam nic ciekawego do powiedzenia...

Zbynia

Post autor: Zbynia » piątek 17 mar 2006, 15:24

tak musisz zrobic...napisz tylko jaki masz mikser - do nagrywania sygnalu skorzystaj z jego wyjscia aux

Awatar użytkownika
lunatyk

Post autor: lunatyk » piątek 17 mar 2006, 17:40

...tak musisz zrobic...napisz tylko jaki masz mikser - do nagrywania sygnalu skorzystaj z jego wyjscia aux...

Posiadam mikser Behringer UB1204-Pro.

pozdr.

marceli-szpak

Post autor: marceli-szpak » piątek 17 mar 2006, 17:58

mozesz tez uzywac miksera tylko do monitorowania a instrumenty wpinac prosto do karty, pomijajac mikser. nie stracisz wtedy na jakosci dzwieku przepuszczanego przez dodatkowe uklady.

Awatar użytkownika
lunatyk

Post autor: lunatyk » piątek 17 mar 2006, 19:45

...mozesz tez uzywac miksera tylko do monitorowania a instrumenty wpinac prosto do karty, pomijajac mikser. nie stracisz wtedy na jakosci dzwieku przepuszczanego przez dodatkowe uklady....

To się zgadza. Tylko problem pojawia się podczas nagrywania wokali. Odłączając mikser strace zasilanie phantom, a nie stać mnie na osobny pre-amp...

pozdr.

Awatar użytkownika
lunatyk

Post autor: lunatyk » piątek 17 mar 2006, 21:25

... i jeszcze jedno pytanko:

Czy mogę podpiąć monitory do niesymetrycznych wyjść w mikserze używając symetrycznych kabli???

Wiem, że do symetrycznych wyjść/wejść można używać zarówno symetrycznych jak i niesymetrycznych kabli, a jak jest z niesymetrycznymi wejściami/wyjściami???

pozdr.

Zbynia

Post autor: Zbynia » sobota 18 mar 2006, 02:21

masz wyjscia symetryczne w mikserze - control room

wyjscie aux(badz bus zalezy co mozesz przypozadkowac na kazdym kanale) podpinasz pod wejscie karty....

pozwoli ci to nagrywac co tylko zechcesz bez dlubania w kablach....

pozwoli ci tez na odsluch z komputera przez monitory i sluchawki...

swoja droga przeciez jest piekny rysunek w instrukcji jak to polaczyc - wystarczy do niej zajrzec....

lenistwo was zabije.....

Awatar użytkownika
lunatyk

Post autor: lunatyk » sobota 18 mar 2006, 09:37

...masz wyjscia symetryczne w mikserze - control room

wyjscie aux(badz bus zalezy co mozesz przypozadkowac na kazdym kanale) podpinasz pod wejscie karty....

pozwoli ci to nagrywac co tylko zechcesz bez dlubania w kablach....

pozwoli ci tez na odsluch z komputera przez monitory i sluchawki...

swoja droga przeciez jest piekny rysunek w instrukcji jak to polaczyc - wystarczy do niej zajrzec....

lenistwo was zabije........

Wyjścia Control Room są niesymetryczne...

A w instrukcji dołączonej do miksera nie ma żadnych pięknych rysuneczków, jak to podłączyć...

Myślę, że lepiej będzie podpiąć monitory pod wyjścia Alt 3-4 miksera. Wtedy będę mógł wybrać, co ma mi w nich grać. Jest też przełącznik, który wysyła sygnał z wyjść Alt 3-4 na słuchawki.

pozdr.

Zbynia

Post autor: Zbynia » sobota 18 mar 2006, 15:28

to mze lepiej dac alt3-4 do wejscia karty - bedziesz mogl wybrac co ma sie nagrywac a monitory podlacz spokojnie pod control room albo main out ktore sa symetrzyczne

z tego co sie orientuje wybranie wysylki na submixa powoduje odciecie tego sygnalu z glownego miksu??odlsuch tego sladu puscisz z karty do miksera i powinno byc ok

bo jakbys chcial nagrywac z mainout to albo bedziesz musial mutowac sygnal wchodzacy z komputera(brak odsluchu) albo porobia sie sprzezenia

ODPOWIEDZ