Wokal speakera i jego dynamika

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Kszyho
Wokal speakera i jego dynamika

Post autor: Kszyho » środa 01 mar 2006, 09:54

Mam prosty sprzętowy kompresor limiter zbdowany z dwóch oddzielnych modułów mono.

Chcę to urządzenie wpuścić w tor mikrofonowy w małym radio internetowym - aby pomóc trochę niedoświadczonym prowadzącym: wyciągnąć ciche partie wokalu i nie dopuścić do ew. przesterowania toru (jak komuś puszczą emocje i któreś głoski/wyrazy wymówi za głośno).

Moje pytanie jest takie:

W jakiej kolejności przepuścić już przygotowany przez przedwzmacniacz sygnał mikrofonowy?

Czy najpierw ma przejść przez limiter, który obetnie ewentualne przestery, a później zmienić jego dynamikę lekkim kompresorem i oczywiście wyciągnąć sygnał do szczytowego poziomu 0dB?

Czy może najpierw przepuścić prezentera przez kompresję, a na końcu limiter już skompresowanego sygnału?

maczeta

Re: Wokal speakera i jego dynamika

Post autor: maczeta » środa 01 mar 2006, 11:14

Może lepiej ustawić tory mikrofonowe tak aby nie było przesteru (mniejsza czułość) a nad dynamiką całego radia internetowego czuwałaby wtyczka typu "Sound Solution" lub rewelacyjna Omnia A/X?

prez

Post autor: prez » środa 01 mar 2006, 11:24

Mając sprzętowy kompresor 2 kanałowy możesz go zastosować w funkcji ducking tak aby jeden tor kompresora kluczował pracą drugiego toru. Wtedy muzyka w tle spikera będzie się automatycznie ściszać kiedy on zacznie mówić

zawodowo pracujący akustyk live i studio

Kszyho

Post autor: Kszyho » środa 01 mar 2006, 15:51

Do Maczeta.

Na tę Omnię mnie nie stać , a najbardziej śni mi się po nocach sprzętowa "6-ka" - żechy chociaż móc jej dotknąć, no chociażby jakiś presecik stworzyć.

Sound solution głównie w formie levellera z lekkim przypompowaniem i tak będzie na emisji, ale tutaj chodzi mi o wpuszczenie w miarę płaskiego i równego wokalu jeszcze przed prockiem.

Zejście gołego mikrofonu z poziomem nie załatwi do końca sprawy, bo i tak przesterują (w momentach programu "pełnych dramaturgii") - wiecie chyba jak mówią niedoświadczeni prowadzący, a ściągnięcie hebla zbyt nisko, a następnie wzmocnienie takiego sygnału przez wyjściowy procek przywali szumami.

Do Prez

W opisanym urządzeniu nie da się do końca zrobić dokładnie tego co proponujesz - tam są tylko dwa moduły mono.

Kaczkowanie można jednak załatwić półśrodkami:

Wpiąć kompresor/limiter w tor emisyjny, ustawić oba kanały w tryb limitera z łagodnym atakiem i powrotem, a następnie wejścia sidechain wysterować send'em z samych mikrofonów.

Nie jest to super rozwiązanie, ale kaczkować będzie.

maczeta

Post autor: maczeta » czwartek 02 mar 2006, 08:28

Jeśli Oni nie panują nad swoimi głosami sprubój dać im głośniej odsłuch do słuchawek. Jeśli zastosujesz analogowy kompresor/ limiter przed programowym komp/lim to ten drugi zawsze będzie reagował na nagły przyrost sygnału i to czasami bardziej radykalnie niż w przypadku nie zastosowania analogowego kompresora.

Rozumie,że Cię nie stać na dobrą wtyczkę-procesor ale to chyba najważniejsza rzecz w stacji.

ODPOWIEDZ