RME Fireface 800 czy Yamaha 01X

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
sideman
RME Fireface 800 czy Yamaha 01X

Post autor: sideman » wtorek 28 lut 2006, 14:17

Mam dylemat na co się zdecydować? FIREFACE 800 firmy RME czy YAMAHA 01X do pracy z CUBASE SX3 i GIGASTUDIO 3. Doradźcie proszę. FIREFACE 800 YAMAHA 01X
[addsig]
Montuję u siebie home recording-studio.

Awatar użytkownika
dejote

Re: RME Fireface 800 czy Yamaha 01X

Post autor: dejote » wtorek 28 lut 2006, 15:38

...Mam dylemat na co się zdecydować? FIREFACE 800 firmy RME czy YAMAHA 01X do pracy z CUBASE SX3 i GIGASTUDIO 3. Doradźcie proszę. FIREFACE 800 YAMAHA 01X

...

Zależy czego Ci potrzeba...To dwa zupełnie różne urządzenia, Fireface 800 to interfejs audio, a 01x prócz tego oferuje jeszcze mikser, i sterownik do Daw...
[addsig]
Dess Jobs - Producent Muzyczny www.dessjobs.pl

sideman

Post autor: sideman » wtorek 28 lut 2006, 15:49

......Mam dylemat na co się zdecydować? FIREFACE 800 firmy RME czy YAMAHA 01X do pracy z CUBASE SX3 i GIGASTUDIO 3. Doradźcie proszę. FIREFACE 800 YAMAHA 01X

...

Zależy czego Ci potrzeba...To dwa zupełnie różne urządzenia, Fireface 800 to interfejs audio, a 01x prócz tego oferuje jeszcze mikser, i sterownik do Daw...

...

Chciałoby się mieć jedno i drugie tylko skąd wziąść tyle money. Zależy mi na jak najlepszej jakosci dźwięku, dynamika itd. Jeśli chodzi o jakość to wydaje mi się że szala przeważa na korzyść FIREFACE jednakże atutem YAMAHA 01x jest możliwość sterowania wieloma funkcjami z panelu mixera. Nie miałem bezpośredniej styczności z oba urządzeniami stąd moje pytanie" Który interface jest lepzy?" w opini zawodowych muzyków pod kątem pracy z wyżej wymienionymi programami. Jeśli chodz o FIREFACE to mixer jest w postaci software.
[addsig]

Awatar użytkownika
dejote

Post autor: dejote » wtorek 28 lut 2006, 16:09

Hmm...01x z Nuendo ( bogatsza wersa cubase) sprawuje się znakomicie.

Praktycznie nie słysze zbytnio óżnicy między przetwornikami obu urządzeń (może jestem głuchy...dane techniczne przecież mówią co innego...). Wracając do tematu miksera - czy jeśli bedziesz miał nałośnić np. próbę będziesz korzystał z miksera software - nie sądzę...
[addsig]

sideman

Post autor: sideman » wtorek 28 lut 2006, 16:39

...Hmm...01x z Nuendo ( bogatsza wersa cubase) sprawuje się znakomicie.

Praktycznie nie słysze zbytnio óżnicy między przetwornikami obu urządzeń (może jestem głuchy...dane techniczne przecież mówią co innego...). Wracając do tematu miksera - czy jeśli bedziesz miał nałośnić np. próbę będziesz korzystał z miksera software - nie sądzę...

...

owszem masz zupełną rację jednakże szczerze mówiąc nie planuję nagłaśniać prób, może sprecyzuję bardziej- praca jednoosobowego twórcy multiinstrumentalisty bazującego na ogromnym wyborze sampli, istrumenty-gitary,syntezator gitarowy Roland, Yamaha VL70m+Wind sterownik MIDI, kilka modułów Kurzweil , kilka masterkeyboardów, i chyba rezygnacja z kolekcji analogowych synths t.j. KORG MS20, POLYSIX,JUPITER 4, itd. gdyż nie ma czasu na tworzenie z nich sampli, raczej korzystanie z przebogatych gotowych bibliotek itd. Muzyka w szerokim pojęciu, raczej ilustracyjna żadne Hip Hop, Dance itd.

Jeśli chodzi o ceny FIREFACE lub 01X to obecnie są wyrównane. Czy warto zainwestować w 01X? pracuje tylko w 24/96 a FIREFACE wybiega trochę w przyszłość bo 24/192 i FireWire 800.

Awatar użytkownika
dejote

Post autor: dejote » wtorek 28 lut 2006, 16:51

a po co Ci 192Khz ? Chcesz produkować DVD audio ?JA Ci powiem że czego bym nie nagrywał robie to praktycznie zawsze(no chyba że sprzęt nie ma takiej opcji...) w 44,1Khz, ponieważ nagranie 192 przekonwertowane na 44,1 zabrzmi gorzej niż nagranie 44,1...

[addsig]

sideman

Post autor: sideman » wtorek 28 lut 2006, 17:09

dzięki mądra uwaga, rozumiem że jesteś szcęśliwym posiadaczem YAMAHA 0!X? powiedz zatem czy mixer 01x w zupełności wystarczy do wyżej wymienionych moich potrzeb, jako bardzo dobry interface audio/MIDI?

Od pewnego czasu toczę walkę co kupić, dużo się naczytałem superlatyw na temat znakomitych przetworników RME, Yamaha też cieszy się bardzo dobrą renomą a najciekawsze że wygrałem aukcję na eBay właśnie 01X

http://www.ebay.pl/viItem?ItemId=7392474331

około 2,350 zł za 01x jednakże zastanawiam się czy się z niej wycofać i kupić FIREFACE czy nabyć zalicytowany 01x który prawdopodobnie zalicytowałem zbyt pochopnie ponieważ nie uwzględniłem cła oraz tego że instrukcja obsługi będzie niestety tylko w angielskim a z tego co mi wiadomo obsługa 01x nie jest zbyt łatwa aby wykorzystać jego wszystkie mozliwości.

Awatar użytkownika
Pewu

Post autor: Pewu » wtorek 28 lut 2006, 18:16

...pYamaha też cieszy się bardzo dobrą renomą...

Owszem, lecz nie ten model, bo szumi jak cholera. Jakbyś przejrzał forum to już dawno byś o tym wiedział.

Sympatycznie zielonokreskowy nadworny klaun Forum EiS

Awatar użytkownika
dejote

Post autor: dejote » wtorek 28 lut 2006, 18:55

Owszem, lecz nie ten model, bo szumi jak cholera. Jakbyś przejrzał forum to już dawno byś o tym wiedział.

...

Moja nie szumi, chyba że naprawdę jestem głuchy. :|

Z tego co wiem do 01x nie ma polskiej instrukcji, wydaje mi się że urządzenie spełni Twoje oczekiwania.
[addsig]

sideman

Post autor: sideman » wtorek 28 lut 2006, 19:24

Ok, dzięki za rady, wezmę je pod uwagę , mam jeszcze parę dni na podjęcie decyzji czy kupić 01x czy się wycofać. Świat w tej dziedzinie gna do przodu, ani się człowiek nie obróci jak już wyprodukują coś nowszego, bardziej rewolucyjnego. 01x to przecież 2003 rok. już przestrzegają aby wstrzymać się z kupnem obecnych kompów czy systemu bo ponoć Microsoft szykuje jakąś rewolucję ale myślę że NIE DAJMY SIĘ ZWARIOWAĆ.

ODPOWIEDZ