Jaki zestaw pod Proteusa X ?

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
wojtekk
Jaki zestaw pod Proteusa X ?

Post autor: wojtekk » sobota 11 lut 2006, 12:41

Wiem że temat płyt i procesorów był już przerobiony we wszystkie srtrony ale chodzi mi o zestaw pod konkretną aplikację i kartę, więc proszę o wyrozumiałośc wieloletnich bywalców forum. Jestem posiadaczem Proteusa X z tą bogatszą wersją dołączanego oprogramowania, a głównym hostem na którym mam zamiar pracować jest Cubase LE. Mam więc pytanie dotyczące najlepszej konfiguacji sprzętowej jaką mogę sobie "sprawić" żeby sprzęt w miarę przyzwoicie chodził bez trzasków. Najlepszej oczywiście w przedziale cenowym takim jak ta oto wybrana przeze mnie konfiguracja:

- Intel Pentium 4 630 (S775) 3.00 GHz HT (2MB cache) BOX

- Gigabyte GA-8I945G - http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=23405

- RAM 2 x 512 MB (400) Goodram

- WD Caviar SE-16 250 GB 16MB cache SATA-II

i to chyba tyle....

No i mam kilka pytań:

- czy w ogóle ta płyta jest przez kogoś sprawdzona w zastosowaniach audio i VSTi (a może na Proteusie lub chociaż karcie 0404 ?)

- czy overclocking przy takich zastosowaniach ma sens a jeśli tak czy ktoś taką płytę (skutecznie - czyt. bez utraty stabilności) podkręcał?

- płyta zapewnia też raid ale tylko dla ATA 133 - czy na przyszłość to nie jest to trochę ślepy zaułek? (posiadam w moim obecnym komputerze WD Caviar 200 MB, 8MB cache, ATA133, to może w przyszłości dorzucę drugi taki)

- czy nie będę musiał na drugi dzień biec do sklepu po lepsze "chłodzenie procesora" ?

A może lepsza byłaby karta:

Asus P5LD2 Intel 945P - http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=19511

Ma wprawdzie obsługę raid (SATA) ale nie ma zintegrowanej grafiki i musiałbym kupować dodatkowo kartę; podobno ma duże możliwości podkręcania

Dodam jeszcze tylko, że komuter będzie głównie wykorzystywany do ProteusaX, syntezatorów VSTi, oraz Cubase'a, bez "setek" ścieżek audio.

Proszę o wszystkie rady, bo wiem, że szybko kompa nie zmienię

Aha, i jeszce jedno, może absurdalne pytanie:

Karta 0404 jest bardzo mało sympatyczna we wspólpracy z innymi kartami muzycznymi w tym zintegrownymi na płycie; czy jest ktoś komu chodzi ona dobrze z kartą na Gigabycie GA-8I945G (właściwie to chodzi mi tylko o zwykłe podłączenie mikrofonu używanego do Skypa, a może przez odpowiednią przejściówkę mogę taki mikrofon podłączyć do wejścia karty 0404 czy to już przesada ??).

Z góry dzięki ...

Zbynia

Re: Jaki zestaw pod Proteusa X ?

Post autor: Zbynia » sobota 11 lut 2006, 12:57

o mikrofonie zapomnij

o wydajnosci tego komputera mozna powiedziec krotko - da rade na spokojnie....

co do chlodzenia to przy dobrym radiatorze nie bedzie klopotu - nie wiem jak te boksowe ale zawsze za dobre nie byly...kup arctica to tylko kilkadziesiat pln...

Awatar użytkownika
wojtekk

Post autor: wojtekk » sobota 11 lut 2006, 13:05

...o mikrofonie zapomnij

Zapominieć w ogóle ?

Musi się jakoś dać. Zbynia nie załamuj mnie... na pewno w żaden sposób nie można podłączyć?

audiophone
Kontakt:

Post autor: audiophone » sobota 11 lut 2006, 15:28

......o mikrofonie zapomnij

Zapominieć w ogóle ?

Musi się jakoś dać. Zbynia nie załamuj mnie... na pewno w żaden sposób nie można podłączyć?

...

hmmm... praktycznie mozesz podlączyć mikrofon np do lewegokanalu (wtedy dasz na mono) i wpiąć na ten kanał trim pot... jeżeli chcesz rozmawiać przez skype'a ... nie chodzi tu przecierz o jakość ;]

http://www.myspace.com/audiophone

ODPOWIEDZ