E-mu 1212m i Cubase - słaby sygnał z Compact4

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
cristo
E-mu 1212m i Cubase - słaby sygnał z Compact4

Post autor: cristo » piątek 03 lut 2006, 02:54

witam

poczytałem na forum- wiem było sporo (choć głównie o mikrofonach) na temat sygnału, kabli, itp... i dobrze, bo chociaż mogę w miarę dokładnie sformułować pytanie.

nabyłem compacta4, podłączyłem czterema symetrycznymi kabelkami do karty emu 1212m, wpiąłem liniowo gitarę przez digitecha rp 200. nowy projekt w cubase le i .......... słabiutki sygnał (ledwie się pojawia na lini - ale jest). poczytałem pościki, wszedłem w patchmixa i przestawiłem na karcie we-wy na poziom studyjny z amatorskiego(wszak karta to oferuje, a i kabelki właśnie po to symetryczne nabyłem) i dalej nic.

midi przez usb- ok, audio zaimportowane z płyty też ok, gitara gra dobrze (sygnał bezpośrednio na monitory lub przez kartę i powrót na monitory też jest ok) tylko zapis w cubase mizerny (efekt wizualny zapisu - nitka z minimalnymi odchyłkami).

być może problem jest błachy i banalny, ale ani czytanie postów na forum, ani kombinacje z ustawieniami (tak namieszałem, że musiałem ghosta odpalić) nie pomogło. pewnie to drobiazg dla fachowców, jednakowoż proszę o kilka linijek porady - dla was to 3 minuty, a ja już mam mentlik w głowie i nie wiem czy to coś w cubase trzeba ustawić czy w mikserze?????????

pozdrawiam wszystkich

oddzielnie i szczególnie pozdrawiam WG

k.
początek....
ale dużo czytam, słucham, szukam....

Awatar użytkownika
cristo

Re: E-mu 1212m i Cubase - słaby sygnał z Compact4

Post autor: cristo » piątek 03 lut 2006, 21:54

witam

czy to coś trudnego?

czy za mało szczegółów podałem?

czy jest to jakieś takie proste, że nie warto odpisywać....?

k.
początek....

Awatar użytkownika
Pewu

Post autor: Pewu » piątek 03 lut 2006, 22:31

...podłączyłem czterema symetrycznymi kabelkami do karty emu 1212m

...czy to coś trudnego? czy za mało szczegółów podałem?...

...czy jest to jakieś takie proste, że nie warto odpisywać..

I co się burzysz? Przecież ta karta ma tylko dwa symetryczne wejścia, na dodatek świetnie rozrysowane w instrukcji (w tym jak je podłączyć).

Sam mikser (Compact 4) i jego konfigurację połączeń w instrukcji rozrysowali wręcz wzorcowo, możnaby z tego dzieci w szkołach nauczać.

W tej sytuacji nie warto.
Sympatycznie zielonokreskowy nadworny klaun Forum EiS

Awatar użytkownika
cristo

Post autor: cristo » sobota 04 lut 2006, 01:11

......podłączyłem czterema symetrycznymi kabelkami do karty emu 1212m

...czy to coś trudnego? czy za mało szczegółów podałem?...

I co się burzysz? Przecież ta karta ma tylko dwa symetryczne wejścia, na dodatek świetnie rozrysowane w instrukcji (w tym jak je podłączyć).

Sam mikser (Compact 4) i jego konfigurację połączeń w instrukcji rozrysowali wręcz wzorcowo, możnaby z tego dzieci w szkołach nauczać.

W tej sytuacji nie warto....

witaj pewu

Po pierwsze nie burzę się

Po drugie podłączyłem tak jak jest w instrukcji, a problem mam dalej

Po trzecie karta ma dwa wejścia i ma też dwa wyjścia

Po czwarte za bardzo się denerwujesz, miałbyś kłopot z nauczaniem w szkołach

Po piąte widzę tu pewną niespójność; piszesz, że w "tej sytucji nie warto odpisywać", a jednak odpisujesz.

Po ostatnie jest to forum dla początkujących, więc pytam....- a nota bene, patrząc na twoje posty w innych wątkach zauważam, że też na wszystkim się tak do końca nie znasz, natomiast masz niezaprzeczalną ambicję na wszystkie tematy wyrazić swoją opinię....

Proponuje zostać przy znanych ci tematach (pare dobrych, celnych rad i komentarzy) i nie wchodzić na "dopiero zaczynam", bo szkoda twoich nerwów i w wielu sytuacjach, jak piszesz, "nie warto".

pozdrawiam wszystkich

początkujący k.

początek....

Awatar użytkownika
Groch

Post autor: Groch » sobota 04 lut 2006, 01:46

Może gdzieś panoramę/balans masz przekręconą nie adekwatnie do konfiguracji wejść w Kubusiu. Jeśli nagrywasz klip mono to może mieć znaczenie...

WG

Post autor: WG » sobota 04 lut 2006, 09:56

Zacznij od tego.

Na ślad wejściowy w E-MU PatchMix zapnij insertowy efekt typu "Peak Monitor", będziesz miał podgląd sygnału wchodzącego bezpośrednio do karty. Jeżeli tutaj jest wszystko w porządku (sygnał mocny i dochodzący do zera) to kwestia ustawienia i odpowiedniego skonfigurowania miksera PatchMix oraz wysyłek na kanały nagrywające ASIO.

W Cubase po wybraniu i aktywowaniu odpowiednich kanałów wejściowych INPUT dużo się nie nie ustawia. Można jeszcze wybrać sposób panoramowania (w ustawieniach projektu) co odpowiednio wpłynie na większą porcję sygnału dla śladów monofonicznych.

Potem sprawdź wysyłki na ASIO, jeżeli nie wiesz jak się za to zabrać to na początek wczytaj defaultowy projekt do PatchMix-a. Jest tam sporo różnych konfiguracji przeznaczonych do różnych zadań.

Oczywiście warunek taki, że sygnał w PatchMix-ie powinien być odpowiednio mocny, jeżeli tak nie jest to przyczyny musisz szukać w wysterowaniu sygnału z miksera oraz kablach połączeniowych lub karcie. Można też zrobić test programem RighMark Audio Analyzer (RMAA). Załaduj gotowy projekt RMAA do E-MU PatchMix. Potem wejścia karty połącz z wyjściami . Wysterowanie sygnału w RightMark powinno oscylować w granicach 0dB.

RightMark Audio Analyzer

Przy okazji ściągnij sobie też najnowsze stery v1.82

Pozdrawiam również.

Zbynia

Post autor: Zbynia » sobota 04 lut 2006, 16:15

skad dajesz sygnal do karty(z jakiego wyjscia?)jak rcord out to pamietaj ze w mikserze sc musisz ten sygnal dac o odpowiednim poziomie

ODPOWIEDZ