Pętla mas, Julia vs 0404

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
Respectus
Pętla mas, Julia vs 0404

Post autor: Respectus » czwartek 26 sty 2006, 22:24

Jestem tu nowy więc wszystkich witam!

Mam nadzieję, że pomożecie mi w moim problemie.

1. Mam karte SB audigy 2 platinum. Dogrywam wokale do istniejących aranżacji. Robię to w ten sposób: Podkład muzyczny puszczam do SC4 i dalej do słuchawek wokalisty. Do SC4 jest też podłączony pojemnościowy, z którego sygnał puszczam na wyjscie REC OUT SC4 i dalej do wejscia liniowego karty. Czyli podkład dla wokalisty puszczam z tego samego kompa, na który nagrywam owego wokalistę. I wszystko by było ok gdyby w takiej konfiguracji nie pojawiało się w nagrywanym materiale dziwne buczenie. Problemu nie ma jeśli wyjscie REC OUT miksera podłączę do przetwornika i z tegoż przetwornika dalej swiatlowodem do wejscia optycznego karty. Ktoś kiedys zasugerował mi ze moze to miec związek z pętlą mas, jest to mozliwe? jesli tak, to jak zapobiec pętli mas?

2. Zastanawiam się też nad kupnem nowej karty, pod uwagę biorę Juli@ i emu 0404. Do nagrywania używam SC4 i SP B1. Czy warto inwestować w Juli@, czy nie bedzie wiekszych różnic w nagranym materiale w porównaniu z 0404? Dodam, ze nagrywam tylko wokal.

Zbynia

Re: Pętla mas, Julia vs 0404

Post autor: Zbynia » piątek 27 sty 2006, 02:26

julia ma wejscia i wyjscia symetryczne ktore likwiduja problem przydzwiekow....

a ty jak mozesz to wez drut i polacz mikser(jego metalowa czesc) z komputerem i na przyklad grzejnikiem(wiem wiem co z tego ale pomaga)

i powinno byc po sprawie

Marck9

Post autor: Marck9 » piątek 27 sty 2006, 10:24

a ty jak mozesz to wez drut i polacz mikser(jego metalowa czesc) z komputerem i na przyklad grzejnikiem(wiem wiem co z tego ale pomaga)

i powinno byc po sprawie...

Tylko nie komputer z grzejnikiem (chyba, że nie grzeje ale i tak bym nie ryzykował)!!!
Marck9 - Warszawa

Awatar użytkownika
Łukasz1985

Post autor: Łukasz1985 » piątek 27 sty 2006, 10:31

...Wejścia symetryczne nie (z)likwidują problemu przydźwięku, a minimalizują zjawisko przedostawania sie zakłóceń do połączenia kablowego. Przydźwięk w tym przypadku powstaje w inny sposób i innym sposobem nalezy z nim walczyć, choć oczywiście mimo wszystko łączenie symetryczne jest zawsze wskazane.

...

A ja mam takie pytanie. Przykładowo mamy mikser powiedzmy Alesis multimix 12 usb podlaczamy pojemnościówke, nagrywamy wokal. Mamy karte która ma symetryczne wejścia ale z miksera wychodzimy wyjściami czincze, na czincze składa sie dwa przewody a na połącznie symetryczne 3 wiec jak połączyc symetrycznie w przypadku nagrywania wokali? Oczywiscie na jednym mikrofonie panorama ustawiona przykladowo na kanal lewy i wychodzimy lewym czincze
Cubase Pro 8 - Windows 7 Home Premium (64bit)

Awatar użytkownika
Pewu

Post autor: Pewu » piątek 27 sty 2006, 10:57

...a ty jak mozesz to wez drut i polacz mikser(jego metalowa czesc) z komputerem i na przyklad grzejnikiem(wiem wiem co z tego ale pomaga)

i powinno byc po sprawie...

I będzie po sprawie. A przy okazji po mikserze, karcie, kompie i realizatorze. A tyle już się pisało o tym na tym forum
Sympatycznie zielonokreskowy nadworny klaun Forum EiS

Awatar użytkownika
Respectus

Post autor: Respectus » piątek 27 sty 2006, 11:17

I będzie po sprawie. A przy okazji po mikserze, karcie, kompie i realizatorze. A tyle już się pisało o tym na tym forum ...

No więc jak zapobiegać temu przydzwiękowi? Czy to w ogóle jest pętla mas? Pądłączanie do kaloryfera czy obudowy kompa nic nie daje. Pomaga tylko wpinanie w cały tor przetwornika optycznego.

Awatar użytkownika
Groover
Kontakt:

Post autor: Groover » piątek 27 sty 2006, 11:44

...I będzie po sprawie. A przy okazji po mikserze, karcie, kompie i realizatorze. A tyle już się pisało o tym na tym forum ...

No więc jak zapobiegać temu przydzwiękowi? Czy to w ogóle jest pętla mas? Pądłączanie do kaloryfera czy obudowy kompa nic nie daje. Pomaga tylko wpinanie w cały tor przetwornika optycznego....

czy zasilanie dla kompa i miksera bieżesz z tego samego kontaktu? Jak nie, to podłącz do tego samego źródła prądu. Poza tym sprawdź, czy rzeczywiście masz w gniazdku uziemienie... Z drugiej strony SC4 jest chyba zasilany z zasilacza. Ciężka sprawa. Jak to nie pomaga, spróbuj podłączyć listwę bez żadnych układów antyprzepoięciowych - mi nie jeden raz zdażyło sie, że przez taką listwę na Phantomie miałem brum.

Pozdro

Groover
nowe portale:
www.PortalStudyjny.pl, www.PortalKlawiszowy.pl, www.PortalGitarowy.pl

Awatar użytkownika
Respectus

Post autor: Respectus » piątek 27 sty 2006, 15:06

A odnosniepytania nr2. Czy bardzo bedzie się różnił wokal nagrany na 0404 od nagranego na Juli@ ?

Awatar użytkownika
Pewu

Post autor: Pewu » piątek 27 sty 2006, 15:25

...A odnosniepytania nr2. Czy bardzo bedzie się różnił wokal nagrany na 0404 od nagranego na Juli@ ?...

Jeśli na okładce CD napiszesz, że był robiony na E-mu 0404 a nie na Julia@ to każdy się uśmiechnie, a nawet może zrozumie
Sympatycznie zielonokreskowy nadworny klaun Forum EiS

Awatar użytkownika
szkudlik

Post autor: szkudlik » piątek 27 sty 2006, 15:31

...A odnosniepytania nr2. Czy bardzo bedzie się różnił wokal nagrany na 0404 od nagranego na Juli@ ?...

Odrobnkę się różnic bedzie, ale

1) nie da sie powiedziec ktory bedzie lepszy ktory gorszy. Bedzie po prosty nieznacznie inny.

2) różnice będą tak subtelne że aż ciężko zauważalne

3) na ostateczny kształt utworu nie będzie to miało najmniejszego włpywu.

Było już na forum dokładnie 1463415822 razy, różnice pomiędzy współczesnymi modelami A/C są na granicy możliwości percepcji człowieka, a w wielu przypadkach poniżej tej granicy.

[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

ODPOWIEDZ