Homerecording - obudowa rack

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
Aurora
Homerecording - obudowa rack

Post autor: Aurora » wtorek 17 sty 2006, 11:37

Witam mam do was kochani prosbę

szukałem i nadal nie mogę znalezc,mianowicie potrzebuje obudowy do kompa ale w formie rack do wmontowania w w szafe z resztą sprzetu,jedynie to co znalazłem to odudowy ale serverowe,

wysokosc takiej obudowy w profesionalnym studio to 3he

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
mariuszek

Re: Homerecording - obudowa rack

Post autor: mariuszek » wtorek 17 sty 2006, 13:29

Polecam Barczak Cases lub Paco Case.

www.galeria-tbg.pl

Awatar użytkownika
wasyl25

Post autor: wasyl25 » wtorek 17 sty 2006, 15:05

dobry patent taka obudowa do raka sam na czyms takim dzialam, obudowy serwerowe sa naprawde do tego celu zajebiste, kumpel ma tak zrobione i jest spox. ja osobiscie sasm sobie zrobilem taka obudowe z desktopa atx, poprstu dorobilem uszy rakowe. ale polecam te obudowy serwerowe, naprawde klasa ciche, dobre zasilacze i bardzo doby obieg powietrza wewnatrz.

Od pewnego czasu zajmuje się muzyką i zamierzam zająć się tym profesjonalnie, powoli buduję studio.

Awatar użytkownika
szkudlik

Post autor: szkudlik » wtorek 17 sty 2006, 15:46

...dobry patent taka obudowa do raka sam na czyms takim dzialam, obudowy serwerowe sa naprawde do tego celu zajebiste, kumpel ma tak zrobione i jest spox. ja osobiscie sasm sobie zrobilem taka obudowe z desktopa atx, poprstu dorobilem uszy rakowe. ale polecam te obudowy serwerowe, naprawde klasa ciche, dobre zasilacze i bardzo doby obieg powietrza wewnatrz.

...

Hmm, obudowy serwerowe z zasady nie są ciche, jeżeli jakaś jest cicha to kiepski z tego serwer.

Po prostu w miejscach gdzie się instaluje serwery hałas nie ma żadnego znaczenia (w typowym datacenter jest ponad 90dB hałasu właśnie od elementów chłodzenia), natomiast stabilność całości i trwałość jak najbardziej. Porządne serwery zawsze mają więcej niż jeden (często kilka lub nawet kilkanaście) dużych "śmigieł" które dmuchają - i przede wszystkim hałasują - jak dobry odkurzacz klasy "predom-polar" czy jak to za komuny sie zwało.

Jeżeli kumpel znalazł cichą obudowę serwerową to miał szczęście, bo akurat w jego przypadku to zaleta. Klasyczne serwery oraz obudowy dobrze przystosowane do pracy jako serwer są niestety obłędnie hałaśliwe.
[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

mellodeque
Kontakt:

Post autor: mellodeque » wtorek 17 sty 2006, 15:55

Zgadzam się z Szkudlikiem

Serverowe obudowy są specyficznie budowane, i nie tworzone są po to by były cicho - często mają po 2 wiatraki 12cm, co daje przeciąg w pokoju,

Swojego czasu też szukałem obudów, padło na Chieftec'a - jestem mega zadowolony 23kg obudowa, naprawdę solidna, cicha i estetyczna

model jaki wybrałem to: LBX-02B-B-SL.

jesli jednak uparłeś się na rack, to polecam http://www.elmark.com.pl/

Jesli czegoś nie jesteś pewien - nie pisz.
http://khyro.com | http://promusic.pl/forum/

Awatar użytkownika
wasyl25

Post autor: wasyl25 » wtorek 17 sty 2006, 16:52

Hmm, obudowy serwerowe z zasady nie są ciche, jeżeli jakaś jest cicha to kiepski z tego serwer.

Po prostu w miejscach gdzie się instaluje serwery hałas nie ma żadnego znaczenia (w typowym datacenter jest ponad 90dB hałasu właśnie od elementów chłodzenia),

czy wy wiecie o czym piszecie?? ja akurat swego czasu zajmowalem sie administracja i konfiguracja sieci, wiec troche na ten temat wiem. oczywiscie głosno jest w data centerze ale nie wynika to z głosnosci obudowy. jezeli obudowa jest dobra to jest cicha. duza ilosc chalasu wynika z czego inego:

np:

1.)praca wielu dysków twardych

2.)wypracowanych wentylatorów

3.)pracy wielu urzadzen typu serwer, kture wymagaja chlodzenia
Od pewnego czasu zajmuje się muzyką i zamierzam zająć się tym profesjonalnie, powoli buduję studio.

Awatar użytkownika
Aurora

Post autor: Aurora » wtorek 17 sty 2006, 18:41

dzięki za zainteresowanie oczywiscie hałas jest ale dlatego ze wbudowanych jest kilka twardzieli-i smigła na maxa

w moim przypadku bedzie cicho bo

1dysk 120giga mi wystarczy

zamaist jednego wiatraka który smiga jak w samolocie wole zamontowac 3które będą wolno chodzic(wszak obieg wymuszony)

karta graficzna ma radiator to o nią sie nie martwie jedynie co to procek ale to nie problem,

koszt takiej obudowy to ok 400zł w góre tylko ze ja szukam z panelem na dvd-rom i fdd3.5

a te które znalazłem mają jakąs klapke nz kluczyk i miejsce na napęd ale szukam dalej

Awatar użytkownika
szkudlik

Post autor: szkudlik » wtorek 17 sty 2006, 19:07

...

Po prostu w miejscach gdzie się instaluje serwery hałas nie ma żadnego znaczenia (w typowym datacenter jest ponad 90dB hałasu właśnie od elementów chłodzenia),

czy wy wiecie o czym piszecie??

Wiemy...

na co dzień w pracy zawodowej używam maszyn HP Proliant (szczególnie DL360, 380 i 585). Zapewniam cie że jedna taka maszynka potrafi wytworzyć duuuuuużo szumu. Podobnie z resztą mam styczność z IBM e-serwer i Dell PowerEdge. Wszystko ma potężne wiatraki i nie jestem w stanie wysiedzieć więcej niż godzinę w pokoju gdzie pracuje nawet taki jeden.

Najbardziej szumią te "małe" (wymiarami, nie mocą procesora!) maszynki o wysokości 1U - mają one wentyaltorki - a w zasadzie turbiny, bo np, DL360G4 ma kilka kompletów po 3 wentylatory ustawione jeden za drugim dla zwiększenia ciśnienia) o małych średnicach więc muszą się kręcić obłędnie szybko - i poza szumem emitują ciągły gwizd w paśmie "na ucho" około 800-1500Hz.

[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

Awatar użytkownika
Aurora

Post autor: Aurora » wtorek 17 sty 2006, 22:02

mam pytanie czy ktos wie

czy obudowy rack mozna kupic takie produkowane tylko do celów studyjnych,bo te na google to jako serwerowe,czy taka moze byc,

na co zwrócic szczególną uwage?

znalazłem cos takiego nada sie?

http://www.profipc.pl/obudowy/gh_350.htm

Awatar użytkownika
KaSZa

Post autor: KaSZa » wtorek 17 sty 2006, 22:45

przepraszam czy ktos moze mi powiedzieć czy przez to ze sie uzywa przejsciówek np z duzego na małego jacka traci sie jakość nagrania??(bo słyszałem ze traci :/)

ODPOWIEDZ