Nagrywanie muzyki na trzech kartach dźwiekowych
Czy jest możliwe nagrywanie śladów na różnych kartach dźwiekowych lecz na jednym komputerze. Mam w komputerze trzy karty dźwiekowe i chciałbym nagrać perkusje na minimum trzy ślady.
Osobno stope, osobno werbek i hi hat, no i na trzecim śladzie cała reszte czyli tomy i blachy. Mam zamiar nagrać to reż w trzech róznych programach w jednej chwili. Czy jest to możliwe czy może istnieją inne lepsze sposoby?
Bardzo wdzięczny bede za podpowiedzi w tym temacie :) no za cholere niewiem jak sie za to zabrać.
Osobno stope, osobno werbek i hi hat, no i na trzecim śladzie cała reszte czyli tomy i blachy. Mam zamiar nagrać to reż w trzech róznych programach w jednej chwili. Czy jest to możliwe czy może istnieją inne lepsze sposoby?
Bardzo wdzięczny bede za podpowiedzi w tym temacie :) no za cholere niewiem jak sie za to zabrać.
Re: Nagrywanie muzyki na trzech kartach dźwiekowych
musisz mieć:
po pierwsze - program, który obsłuży równocześnie 4 karty, a generalnie ciężko o coś takiego
po drugie - sprzętową synchronizację zegarów wszystkich kart, bo inaczej ślady będą się koszmarnie rozjeżdżać (w grę zatem wchodzą wyłącznie specjalnie skonstruowane karty).
ZAPOMNIJ o nagrywaniu na 4 kartach klasy SBLive/Audigy.
po pierwsze - program, który obsłuży równocześnie 4 karty, a generalnie ciężko o coś takiego
po drugie - sprzętową synchronizację zegarów wszystkich kart, bo inaczej ślady będą się koszmarnie rozjeżdżać (w grę zatem wchodzą wyłącznie specjalnie skonstruowane karty).
ZAPOMNIJ o nagrywaniu na 4 kartach klasy SBLive/Audigy.
...musisz mieć:
ZAPOMNIJ o nagrywaniu na 4 kartach klasy SBLive/Audigy....
W takim razie pozostaje nagrywanie mi na jednej karcie całej perkusji ??
ZAPOMNIJ o nagrywaniu na 4 kartach klasy SBLive/Audigy....
W takim razie pozostaje nagrywanie mi na jednej karcie całej perkusji ??
W takim razie pozostaje nagrywanie mi na jednej karcie całej perkusji ?...
jesli wielosladowo, to musisz miec karte wielowejsciowa.
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!
...W takim razie pozostaje nagrywanie mi na jednej karcie całej perkusji ?...
...
Mi udało się uruchomić nagrywanie na dwóch kartach - więc uzyskałem 4 ślady. Miałem trzecią kartę w komputerze, ale nie udało się na niej uaktywnić nagrywania.
Użyłem programu Cool Edit Pro (dosyć starej wersji), który umozliwia rejestrację wielościeżkową - nagrywałem wokale i jestem zadowolony z efektu, mimo że to były 2 różne karty.
Pozdrawiam,
Grzesiek
...
Mi udało się uruchomić nagrywanie na dwóch kartach - więc uzyskałem 4 ślady. Miałem trzecią kartę w komputerze, ale nie udało się na niej uaktywnić nagrywania.
Użyłem programu Cool Edit Pro (dosyć starej wersji), który umozliwia rejestrację wielościeżkową - nagrywałem wokale i jestem zadowolony z efektu, mimo że to były 2 różne karty.
Pozdrawiam,
Grzesiek
trochę to jak prawą nogą za lewe ucho. nie lepiej po prostu kupić jedną porządną kartę i mieć to wszystko po ludzku poukładane? chyba że masz bardzo ograniczony budżet.
...trochę to jak prawą nogą za lewe ucho. nie lepiej po prostu kupić jedną porządną kartę i mieć to wszystko po ludzku poukładane? chyba że masz bardzo ograniczony budżet....
no i to jest wlasnie to ze mam bardzo ograniczony Wręcz tak jak by go niebyło :P i kabinuje jak tylko sie da żeby było dobrze
no i to jest wlasnie to ze mam bardzo ograniczony Wręcz tak jak by go niebyło :P i kabinuje jak tylko sie da żeby było dobrze
Potwierdzam CoolEditPro 1,2 potrafił obsłużyć dwa SBLive. Co do późniejszych wersji nie mam wiedzy, bo obecnie używam AA1.5 i karty ESP1010.
Potwierdzam CoolEditPro 1,2 potrafił obsłużyć dwa SBLive. Co do późniejszych wersji nie mam wiedzy, bo obecnie używam AA1.5 i karty ESP1010.
... a tak sobie czasem cos dłubnę w dźwiękach...
To, że Ci się coś udało nagrać na 2 kartach i masz jakieś 4 ślady jeszcze o niczym nie świadczy, a zwłaszcza o tym, że takie nagranie się do czegokolwiek sensownego nadaje. Dopuszczalna parametrami tolerancja częstotliwości zegara karty powoduje na tyle duży rozrzut, że przy parunastuminutowym nagraniu poszczególne ślady mogą się rozjechać o całe sekundy. Będziesz to potem ręcznie poprawiać? Nie lepiej za cenę 2 kart Audigy kupić jedną kartę 4-kanałową? I tak taniej wyjdzie.
To, że Ci się coś udało nagrać na 2 kartach i masz jakieś 4 ślady jeszcze o niczym nie świadczy, a zwłaszcza o tym, że takie nagranie się do czegokolwiek sensownego nadaje. Dopuszczalna parametrami tolerancja częstotliwości zegara karty powoduje na tyle duży rozrzut, że przy parunastuminutowym nagraniu poszczególne ślady mogą się rozjechać o całe sekundy. Będziesz to potem ręcznie poprawiać? Nie lepiej za cenę 2 kart Audigy kupić jedną kartę 4-kanałową? I tak taniej wyjdzie.
To, że Ci się coś udało nagrać na 2 kartach i masz jakieś 4 ślady jeszcze o niczym nie świadczy, a zwłaszcza o tym, że takie nagranie się do czegokolwiek sensownego nadaje. Dopuszczalna parametrami tolerancja częstotliwości zegara karty powoduje na tyle duży rozrzut, że przy parunastuminutowym nagraniu poszczególne ślady mogą się rozjechać o całe sekundy. Będziesz to potem ręcznie poprawiać? Nie lepiej za cenę 2 kart Audigy kupić jedną kartę 4-kanałową? I tak taniej wyjdzie....
:) Była to akcja jednorazowa, więc nie było sensu specjalnie kupować karty. Gdybym miał się tym zajmować, zainwestowałbym w coś lepszego - teraz wykorzystałem to, co miałem pod ręką. Nagrania były 1-3 minutowe.
Pozdrawiam,
Grzesiek