Nagrywanie muzyki na trzech kartach dźwiekowych

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
FAFAL
Nagrywanie muzyki na trzech kartach dźwiekowych

Post autor: FAFAL » poniedziałek 16 sty 2006, 19:37

Czy jest możliwe nagrywanie śladów na różnych kartach dźwiekowych lecz na jednym komputerze. Mam w komputerze trzy karty dźwiekowe i chciałbym nagrać perkusje na minimum trzy ślady.

Osobno stope, osobno werbek i hi hat, no i na trzecim śladzie cała reszte czyli tomy i blachy. Mam zamiar nagrać to reż w trzech róznych programach w jednej chwili. Czy jest to możliwe czy może istnieją inne lepsze sposoby?

Bardzo wdzięczny bede za podpowiedzi w tym temacie :) no za cholere niewiem jak sie za to zabrać.

Awatar użytkownika
MB

Re: Nagrywanie muzyki na trzech kartach dźwiekowych

Post autor: MB » poniedziałek 16 sty 2006, 20:28

musisz mieć:

po pierwsze - program, który obsłuży równocześnie 4 karty, a generalnie ciężko o coś takiego

po drugie - sprzętową synchronizację zegarów wszystkich kart, bo inaczej ślady będą się koszmarnie rozjeżdżać (w grę zatem wchodzą wyłącznie specjalnie skonstruowane karty).

ZAPOMNIJ o nagrywaniu na 4 kartach klasy SBLive/Audigy.

Awatar użytkownika
FAFAL

Post autor: FAFAL » poniedziałek 16 sty 2006, 20:47

...musisz mieć:

po pierwsze - program, który obsłuży równocześnie 4 karty, a generalnie ciężko o coś takiego

po drugie - sprzętową synchronizację zegarów wszystkich kart, bo inaczej ślady będą się koszmarnie rozjeżdżać (w grę zatem wchodzą wyłącznie specjalnie skonstruowane karty).

ZAPOMNIJ o nagrywaniu na 4 kartach klasy SBLive/Audigy....

W takim razie pozostaje nagrywanie mi na jednej karcie całej perkusji ??

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » poniedziałek 16 sty 2006, 20:49

W takim razie pozostaje nagrywanie mi na jednej karcie całej perkusji ?...

jesli wielosladowo, to musisz miec karte wielowejsciowa.

Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

grzechul

Post autor: grzechul » poniedziałek 16 sty 2006, 23:22

...W takim razie pozostaje nagrywanie mi na jednej karcie całej perkusji ?...

jesli wielosladowo, to musisz miec karte wielowejsciowa.

...

Mi udało się uruchomić nagrywanie na dwóch kartach - więc uzyskałem 4 ślady. Miałem trzecią kartę w komputerze, ale nie udało się na niej uaktywnić nagrywania.

Użyłem programu Cool Edit Pro (dosyć starej wersji), który umozliwia rejestrację wielościeżkową - nagrywałem wokale i jestem zadowolony z efektu, mimo że to były 2 różne karty.

Pozdrawiam,

Grzesiek

Awatar użytkownika
BigGuns

Post autor: BigGuns » wtorek 17 sty 2006, 02:22

trochę to jak prawą nogą za lewe ucho. nie lepiej po prostu kupić jedną porządną kartę i mieć to wszystko po ludzku poukładane? chyba że masz bardzo ograniczony budżet.

Awatar użytkownika
FAFAL

Post autor: FAFAL » wtorek 17 sty 2006, 10:40

...trochę to jak prawą nogą za lewe ucho. nie lepiej po prostu kupić jedną porządną kartę i mieć to wszystko po ludzku poukładane? chyba że masz bardzo ograniczony budżet....

no i to jest wlasnie to ze mam bardzo ograniczony Wręcz tak jak by go niebyło :P i kabinuje jak tylko sie da żeby było dobrze

Awatar użytkownika
mc_iek

Post autor: mc_iek » wtorek 17 sty 2006, 12:01

Mi udało się uruchomić nagrywanie na dwóch kartach - więc uzyskałem 4 ślady. Miałem trzecią kartę w komputerze, ale nie udało się na niej uaktywnić nagrywania.

Użyłem programu Cool Edit Pro (dosyć starej wersji), który umozliwia rejestrację wielościeżkową - nagrywałem wokale i jestem zadowolony z efektu, mimo że to były 2 różne karty.

Potwierdzam CoolEditPro 1,2 potrafił obsłużyć dwa SBLive. Co do późniejszych wersji nie mam wiedzy, bo obecnie używam AA1.5 i karty ESP1010.
... a tak sobie czasem cos dłubnę w dźwiękach...

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » wtorek 17 sty 2006, 16:34

To, że Ci się coś udało nagrać na 2 kartach i masz jakieś 4 ślady jeszcze o niczym nie świadczy, a zwłaszcza o tym, że takie nagranie się do czegokolwiek sensownego nadaje. Dopuszczalna parametrami tolerancja częstotliwości zegara karty powoduje na tyle duży rozrzut, że przy parunastuminutowym nagraniu poszczególne ślady mogą się rozjechać o całe sekundy. Będziesz to potem ręcznie poprawiać? Nie lepiej za cenę 2 kart Audigy kupić jedną kartę 4-kanałową? I tak taniej wyjdzie.

grzechul

Post autor: grzechul » sobota 21 sty 2006, 12:03

To, że Ci się coś udało nagrać na 2 kartach i masz jakieś 4 ślady jeszcze o niczym nie świadczy, a zwłaszcza o tym, że takie nagranie się do czegokolwiek sensownego nadaje. Dopuszczalna parametrami tolerancja częstotliwości zegara karty powoduje na tyle duży rozrzut, że przy parunastuminutowym nagraniu poszczególne ślady mogą się rozjechać o całe sekundy. Będziesz to potem ręcznie poprawiać? Nie lepiej za cenę 2 kart Audigy kupić jedną kartę 4-kanałową? I tak taniej wyjdzie....

:) Była to akcja jednorazowa, więc nie było sensu specjalnie kupować karty. Gdybym miał się tym zajmować, zainwestowałbym w coś lepszego - teraz wykorzystałem to, co miałem pod ręką. Nagrania były 1-3 minutowe.

Pozdrawiam,

Grzesiek

ODPOWIEDZ