Efekty specjalne

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
FAFAL
Efekty specjalne

Post autor: FAFAL » niedziela 15 sty 2006, 00:33

Witam

mam pytanie jak zrobić lub czego użyć by uzyskać dźwiękowe efekty specjalne typu burza,kroki,wiatr,szum np.lasu,oklaski .Chciałbym uzyć w w nagraniu efektu wiatru i niewiem jak to zrobić. POMOCY :)))

Awatar użytkownika
netes

Re: Efekty specjalne

Post autor: netes » niedziela 15 sty 2006, 00:39

...Witam

mam pytanie jak zrobić lub czego użyć by uzyskać dźwiękowe efekty specjalne typu burza,kroki,wiatr,szum np.lasu,oklaski .Chciałbym uzyć w w nagraniu efektu wiatru i niewiem jak to zrobić. POMOCY :))) ...

Nagrać, albo skorzystać z gotowych dostępnych w internecie (kiepskiej jakości) bądź też nadszarpnąć trochę portfel i kupić próbki dobrej jakości.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Jassio

Post autor: Jassio » niedziela 15 sty 2006, 00:49

A jak nie zależy Ci na efektach wysokich lotów, to każdy moduł GM ma próbki dźwięków, o których piszesz. Może problem bedzie tylko z krokami i wiatrem, ale Yamaszki zazwyczaj mają juz takie "brzmienia".
Świat bez muzyki byłby monofoniczny,
a tak jest wielowymiarowy.

Awatar użytkownika
FAFAL

Post autor: FAFAL » niedziela 15 sty 2006, 01:41

...A jak nie zależy Ci na efektach wysokich lotów, to każdy moduł GM ma próbki dźwięków, o których piszesz. Może problem bedzie tylko z krokami i wiatrem, ale Yamaszki zazwyczaj mają juz takie "brzmienia"....

zalezy mi na takich żeby brzmiały niemuszą być super rewelacyjne. Najważniejsze żeby coś było. Jeśli znacie jakieś strony związane z tym problemem to prosze was dajcie jakie linki... jak macie jakieś rady na ten problem to piszcie chętnie sie naucze czegoś...:)

Awatar użytkownika
netes

Post autor: netes » niedziela 15 sty 2006, 01:43

...A jak nie zależy Ci na efektach wysokich lotów, to każdy moduł GM ma próbki dźwięków, o których piszesz. Może problem bedzie tylko z krokami i wiatrem, ale Yamaszki zazwyczaj mają juz takie "brzmienia"....

Fakt , o tym zapomniałem. Ja nawet w Yamaszce PSR-320 miałem takie bajerki, fakt, że były niezbyt dobrej jakości, ale... były
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
tox

Post autor: tox » niedziela 15 sty 2006, 06:22

JEli chodzi o syntetyczny szum to nic prostszego.Ja sprawę roziwązuje tak iz ładuje Vsti,który ma generator szumu, najczęściej V-station - ten vstczek ma do ubarwiania dżwięku generator noisa (jakiegoś tam koloru szum chyba różowy, nie znam się na tym super) po włączeniu tegoż szumu + uzycie cutoff powstaje efekt powszechnie używany w utworach trance ( odpowiedni zakombinowany przypomina nieco szum wiatru).

Ot taki prosty Trance efekt

Drugim fajnym sposobem jest nagrywanie własnego wokalu, jeśli można to tak nazwać,przez mikrofon. Przepuszczam sygnał przez mikser numarka DX06 który ma mały procesor efektów - właczam delay (tape echo) coś zabełkocę - fajne rzeczy można wykrecić naprawdę. Cieszy to że sie zrobiło w 100% coś od siebie.

prez

Post autor: prez » niedziela 15 sty 2006, 08:29

Wpisz do wyszukiwarki sound fx znajdziesz w ciągu kilku sekund kopalnie efektów.Wiele w wersji free Sprawdzone
zawodowo pracujący akustyk live i studio

abproject

Post autor: abproject » niedziela 15 sty 2006, 11:04

...

Monter... co sie stało z twoją stroną ?/monterdiy.com zmiana adresu czy co...
Mac Pro, Logic Pro X i trochę klawiszy :)

Awatar użytkownika
piosenkarz

Post autor: piosenkarz » niedziela 15 sty 2006, 11:44

W Rolandzie typu VA np. VA 7 też sa takie bajerki

mellodeque
Kontakt:

Post autor: mellodeque » niedziela 15 sty 2006, 11:57

Aby miec podstawową kolekcję superjakości brzmień to wydatek rzędu 400-600PLN

w tej cenie dostaniesz już kolekcje na 5-8CD co w zupełności wystarcza na dłuższy czas...

inną metodą jest nagrywanie samemu przez MIC, lub szukanie w filmach itp. ewentualnie na stronach typu findsounds

to co napisałeś jest w 100% na podstawowych FX Packach po 200PLN, wystarczy poszukać, ot chociażby na

loopy.pl

Jesli czegoś nie jesteś pewien - nie pisz.
http://khyro.com | http://promusic.pl/forum/

ODPOWIEDZ